سئو محتوا چیست؟ چرا محتوای سئو شده مهم است؟ آیا بدون محتوای سئوشده میشود وبسایتی را برای موتورهای جستجو بهینه کرد؟ محتوای سئو شده چه ویژگیهایی دارد و چطور میشود یک محتوا را سئو کرد؟ آیا طراحی و تولید محتوا سئو شده کافی است یا بهروزرسانی محتواهای قدیمی نیز در سئو محتوا مهم است؟ کارشناس سئو چه ابزارهایی برای سنجش سئو محتوا دارد؟
شاید بارها کلمهی سئو سایت به گوشتان خورده باشد و یا بارها این سؤال برای شما پیش آمده باشد که «چرا بعضی محتواها در صفحهی اول موتور جستجو دیده میشوند؟». بهنظر شما روزانه چند نفر پرسشهایشان را از موتورهای جستجو، مخصوصا گوگل، میپرسند؟ چند درصد محتواهایی که در فضای وب منتشر شده است، در نتایج جستجو ظاهر میشوند و کاربران آنها را میبینند؟ در این میان محتوای شما چقدر شانس دیدهشدن دارد؟ اینجاست که سئو و سئو محتوا به کمک شما میآید.
برای اینکه موتورهای جستجو محتواهای شما را قبلاز رقبایتان به کاربران نشان دهند، وبسایت و محتواهای آن باید ویژگیهای مشخصی داشته باشند- یعنی سئو شده باشند. سئو سایت به ۳ بخش تقسیم میشود: سئو تکنیکال (Technical SEO)، سئو داخلی (On-site SEO) و سئو خارجی (Off-site SEO).
بهینهسازی محتوا برای موتورهای جستجو موضوع اصلی سئو داخلی است. بهعبارتدیگر، طراحیکردن محتوا با ویژگیهای مشخص برای کاربران و موتورهای جستجو کاری است که کارشناس سئو در بخش مربوط به سئو داخلی انجام میدهد.
در این راهنمای تخصصی و جامع تمام مواردی را که یک کارشناس سئو باید درباره سئو محتوا بداند، آورده شده است:
- تعریف سئو محتوا
- اهمیت سئو محتوا برای سئو سایت
- مراحل تولید محتوای سئو شده
- اهمیت بهروزرسانی محتواهای سئو شده
- معرفی شیوهها و ابزارهای سنجش سئو محتوا
- استفاده از هوش مصنوعی برای نوشتن محتوای سئو شده
آنچه در این نوشته خواهیم داشت
سئو محتوا (SEO content) چیست؟
روزانه میلیونها محتوای متنی در وبسایتهای مختلف منتشر و در این میان برخی محتواها بیشتر دیده و خوانده میشوند؛ این محتواها دقیقا همان محتواهای سئو شده هستند. SEO مخفف Search Engine Optimization به معنای بهینهسازی برای موتورهای جستجو یا فرآیند بهینهسازی وب سایت جهت دیدن شدن آن در سرچ موتورهای جستجوی محبوب مانند گوگل است. محتوا به تمامی نوشتهها و اطلاعات درون یک وبسایت گفته میشود. حالا با این تعاریف سئو محتوا، متنها و اطلاعات آنلاینی است که با هدف رتبهآوردن در موتورهای جستجو و جذب ترافیک (بازدیدکنندگان) بیشتر طراحی، نوشته و در وبسایت منتشر میشوند.
بنابراین، وقتی کلمه یا عبارتی کلیدی را در گوگل جستجو میکنید، محتواهایی که در صفحهی اول ظاهر میشوند، محتواهای سئو شده هستند. و ازمیان آنها، محتواهایی که در خط اول تا سوم قرار میگیرند، سئو محتوا را بهتر از بقیه عملی کردهاند. یعنی، با رعایتکردن نکاتی که در این راهنما ذکر شده است، محتوایی هدفمند طراحی و منتشر کردند که به صفحه اول و جایگاه اول تا سوم گوگل رسیده است.
خلاصه اینکه، سئو محتوا بخش جدانشدنی از سئو سایت و از مهمترین فاکتورهای گوگل در رتبهبندی هر وبسایتی است.
چرا سئو محتوا برای سئو سایت مهم است؟
بسیاری از کاربران فقط نتیجه صفحه یکِ گوگل را بررسی میکنند. پس حالا در نظر بگیرید اگر محتوای شما در ۱۰ نتیجهی اول گوگل ظاهر شود، چقدر محتوای شما کلیک میخورد و ترافیک سایت شما بالا میرود. همانطور که اشاره کردیم هدف از سئو، افزایش رتبه سایت در نتایج جستجو است. حالا هدف از کسب رتبه بهتر چیست؟ افزایش ترافیک (بازدیدکنندگان) به سایت و جلب نظر مخاطب. این افزایش ترافیک، به سایت و محتوای شما اعتبار میبخشد و بدون هزینه اضافه به برندینگ کسبوکار کمک میکند.
طبق گزارش HubSpot کسب و کارهایی که به طور مرتب محتوا منتشر می کنند ۳۵۰٪ بیشتر از سایر وب سایت ها ترافیک دریافت می کنند.
صرف نظر از اینکه بلاگ وبسایت شما در مورد چیست و مخاطبان هدف شما چه کسانی هستند، مخاطبان شما، با جستجوی کلمات کلیدی مورد نظرشان از موتورهای جستجو مانند گوگل استفاده میکنند تا کالاها و خدماتی را که میخواهند، پیدا کنند. اگر وبسایت شما سئو شده باشد، گوگل آن را قبلاز رقبا به کاربران نشان میدهد. به همین دلیل است که سئو وبسایتهای فروشگاهی یا Ecommerce SEO برای موفقیت و سودآوری تمامی کسبوکارهای اینترنتی ضروری است. درحقیقت، سئو سایت و سئو محتوا مکمل برندینگ برای هر وبسایت فروشگاهی و کسبوکار آنلاینی است.
چطور یک محتوای سئو شده بنویسیم؟
برای نوشتن یک محتوای سئو شده لازم است هم کاربر و نیازهای او را درنظر گرفت و هم رباتها یا خزندههای گوگل را. چون کاربر و رباتهای گوگل، هر دو، مخاطب محتواهای یک وبسایت هستند. بنابراین، محتوا را هم باید برای کاربر بهینه کرد و هم رباتهای گوگل. همین، کار سئو محتوا را کمی سخت میکند.
طراحی و تولید محتوایی که برای کاربران مفید باشد و استانداردها و دستورالعملهای گوگل نیز در آن رعایت شده باشد، مهارت است و نیاز به تمرین و ممارست دارد و فقط به نوشتن یک محتوای خوب منتهی نمیشود. سئو محتوا همهی بخشهای محتوا را دربرمیگیرد، از عنوان گرفته تا زمان انتشار محتوا.
مواردی که در ادامه ذکر میشود، اقداماتی است که انجامشان برای بهینهسازی محتوا برای کاربر و موتورهای جستجو لازم است. اگر در طراحی و تولید همه محتواهای وبسایت موارد زیر را رعایت کنید، محتواهای سئو شده منتشر میکنید که جایشان در صفحهی اول گوگل است.
۱. یافتن موضوعات مرتبط و بهروز برای تولید محتوا
فرآیند سئو محتوا با انتخاب موضوع شروع میشود. شما نباید اشتباهات کارشناسان مبتدی سئو را مرتکب شوید. تحقیق درباره کلمات کلیدی مهم است ولی نه به اندازهی مشخصکردن موضوعاتی که کاربران وبسایت شما به آنها علاقه و توجه دارند. کارشناسان سئو باید در بلاگ وبسایت علاوهبر تولید محتوا برای کلمات کلیدی مرتبط با کسبوکار، برای موضوعات مرتبط، روز و ترندهایی که بهنوعی به حوزه کاری وبسایت مربوط میشوند هم محتوا تولید کنند.
برای نمونه، در دوران کرونا، هر کسبوکاری تلاش کرد تا از فرصت استفاده کند و درباره موضوعاتی محتوا منتشر کند که هم به کرونا و اخبار آن مربوط بود و هم به خدمات و محصولات خودش. مثلا، در بلاگ آکادمی آمانج این محتوای سئو شده و مرتبط طراحی و منتشر شد: عملکرد کسب و کارها درزمان کرونا: (دستورالعملهایی ساده برای کسب و کارها). بنابراین، یادتان باشد که کلمات و عبارات کلیدی روزی تمام میشوند، اما موضوعات مرتبط و بهروز هرگز.
۲. پیداکردن کلمه کلیدی مناسب (keyword research)
کلمه کلیدی کلمات یا عبارتی هستند که کاربران در موتورهای جستجو سرچ میکنند تا محتوای مورد نظر خود را پیدا کنند. کلمات کلیدی مهمترین نقش را در سئو محتوا و جذب بازدیدکننده ایفا میکنند و میتوان گفت همهی تلاشهای شما در سئو و افزایش ترافیک سایتتان، به انتخاب درست این کلمات برمیگردد.
اساسا، تحقیق کلمات کلیدی در استراتژی سئو سایت تعیینکننده و کلیدی است. پس، در انتخاب آنها باید نهایت دقت را به خرج داد ولی این کار به همین راحتی هم نیست!
برای یافتن بهترین کلمه کلیدی باید تحقیق و بررسی کرد و از ابزارهای مختلف کمک گرفت. خوشبختانه، در این حوزه ابزارهای خوبی وجود دارد که به کارشناسان سئو برای یافتن کلمات کلیدی کمک میکند.
بهترین ابزارهای جستجوی کلمات کلیدی برای سئو
انتخاب کلمهی کلیدی مناسب و رتبه گرفتن در آن، کار بسیار مشکلی است. به همین دلیل است که ابزارهایی برای پیداکردن کلمه کلیدی مناسب و کمک به کارشناسان سئو سایت منتشر شده و دردسترس قرار گرفته است.
۱. Google Keyword Planner
این ابزار یکی از دقیقترین و محبوبترین ابزارهای جستجوی کلمات کلیدی (keyword research) است. دادههای این ابزار مستقیما از google تهیه میشوند زیرا با Google ads ادغام شده است و بخشی از آن هم بهطور رایگان در دسترس عموم قرار گرفته است.
در Google Keyword Planner امکان جستجوی کلمات، عبارات یا آدرس وبسایت فراهم شده است و ارائهی پیشبینی از عملکرد کلمات کلیدی در آینده و امکان دانلود لیست کلمات کلیدی درقالب فایل اکسل به مزیتهای این ابزار برای سئو محتوا افزوده است.
۲. SEMrush
این ابزار چیزی فراتر از یک ابزار جستجوی کلمهی کلیدی است و بههمیندلیل یکی از پرطرفدارترین ابزارها نزد کارشناسان سئو است. برای مثال، در SEMrush با وارد کردن نام سایت، تمام کلمات کلیدی را که آن وبسایت بابت آنها رتبه گرفته است، میتوان مشاهده کرد و یک فهرست از کلمات کلیدی پرطرفدار و ترندشده (منظور از کلمات ترندشده کلمات و عباراتی هستند که در یک بازهی زمانی، تعداد سرچ آنها در موتورهای جستجو بالا میرود) را دراختیار داشت.
این ابزار قسمتی به اسم traffic analytics دارد که به کمک آن میتوانید جایگاه خود را نسبتبه رقبا بسنجید. مدت زمان ماندگاری کاربر در وبسایت (time on page)، نرخ پرش (bounce rate)، میزان سرمایهگذاری رقبا روی کلمات کلیدی و چندین امکان دیگر از مزایای این ابزار محسوب میشود.
۳. KWFinder
این ابزار این امکان را دراختیار کارشناسان سئو قرار داده است که کلمات کلیدی را در هر زبانی و باتوجهبه موقعیت جغرافیایی جستجو کنند و کلیدواژههای سؤالی و پیشنهادی را نیز دراختیار کارشناس قرار میدهد.
در kwfinder شاهد پیشبینیهای کاربردی هستیم، ازجمله در بخش DA این ابزار، نوع عملکرد دامنه شما با دامنهی دیگر رقبا مقایسه و پیشبینی میشود یا در قسمت CF میزان اعتبار دامنه براساس بکلینکها تخمین زده میشود. نیز در بخش EV تخمین میزان بازدید در ماه براساس جایگاه در نتایج جستجو دراختیار کارشناس سئو قرار میگیرد و چندین و چند بخش دیگر. شما میتوانید از این ابزار فقط بهمدت ۱۰ روز بهصورت رایگان استفاده کنید.
۴. Ahrefs
این ابزار میزان سختی کلمات کلیدی (هر چه سختی یک کلمه بالاتر باشد، رتبهگرفتن محتوای شما در آن کلمه زمانبرتر است) را دراختیار کارشناس سئو قرار میدهد و همچنین به او نشان میدهد که چرا رقبا رتبهی بالاتری کسب کردهاند. علاوهبر آن موارد، تمام وبسایتهایی را که به رقبای شما لینک دادهاند، معرفی میکند.
مزیت فوقالعاده مهم Ahrefs تشخیص مشکلات سئوی سایت و کمک در برطرفکردن آنها است. پس، در تسریع بهبود رتبه وبسایت شما بسیار مؤثر است. این ابزار همچنین محتواهای موردتوجه مخاطبان در یک موضوع خاص را معرفی میکند.
۵. MOZ
ابزار MOZ یکی از کاملترین ابزارها برای کمک به متخصصان سئو است. این ابزار بخشهای رایگانی دارد که میتوانید بدون پرداخت هیچ هزینهای از آن بهره ببرید. امکانات رایگان این ابزار شامل پیداکردن کلمات و عبارات کلیدی، بررسی لینکهای مرتبط به وبسایت شما و تعداد بک لینکهای دریافتی، سنجش اعتبار دامنه(DA)، سنجش اعتبار صفحه( PA) و … میباشد.
همانطور که قابلپیشبینی است این امکانات بهصورت پیشرفتهتر در بخشهای غیررایگان این ابزار دردسترس قرار میگیرد. یکی از ابزارهای جالب MOZ که رایگان نیست، ابزار crawl diagnostic است که نقاط ضعف و نقاط قوت صفحه و محتوا را شناسایی میکند و دراختیار کارشناس سئو قرار میدهد.
۳. انتخاب عنوان مناسب و جذاب (Title)
اولین چیزی که از یک محتوا میبینیم، عنوان محتوا است پس لازم به ذکر نیست که عنوان چه نقش مهمی را در سئو محتوا و در برانگیختن و جذب کاربر ایفا میکند. شما در عنوان محتوا این فرصت را دارید که نشان دهید چقدر نیاز کاربر را درست و دقیق شناسایی و چقدر آن را برطرف کردید. درادامه، به چند نکته مهم که شما باید در نگارش عنوان رعایت کنید، ذکر شده است:
• محتوا دربارهی چیست: شما در عنوان باید به این سؤال پاسخ دهید که کاربر با خواندن این محتوا چه اطلاعاتی را کسب میکند؛ این مهم ترین اصل در عنواننویسی است.
• مخاطب محتوا کیست: مخاطب باید حس کند محتوا مناسب و مختص او نوشته شده است.
• ساده و شفاف بیان کنید: به یاد داشته باشید کاربران مختصر و ساده سرچ میکنند.
• به سئو دقت کنید: از کلمه کلیدی در عنوان استفاده کنید، طولانی ننویسید و عناوین قابلپیشبینی ولی منحصربهفرد بنویسید.
بگذارید با یک نمونه عالی تأثیر عنواننویسی را نشان دهیم. اگر عبارت «سئو توییتر» را در گوگل جستجو کنید؛ در جایگاه نخست، این مقاله از بلاگ آکادمی آمانج را میبینید: راهنمای جامع آموزش سئو توییتر ۲۰۲۴، ۷ مرحله سئو در توییتر (X). به این عنوان دقت کنید. هم ساده است و هم کلمه کلیدی در آن وجود دارد و هم به کاربر میگوید که قرار است چه مطالبی را در آن بخواند.
۴. ساختار محتوا
ساختار استاندارد محتوا به خواندن راحتتر آن کمک میکند و به مخاطبان کمک میکند محتوا و مفهوم را بهتر متوجه شوند. درنتیجه، بازدیدکنندگان محتواهای سئو شده بلاگ شما بهمرور افزایش مییابند.حال، چطور یک محتوای ساختاریافته بنویسیم؟
ابتدا فکر کنید در مورد چه چیزی قصد دارید بنویسید و کلمات کلیدی و تیترهای مربوط به آن را یادداشت کنید و سپس بهترین آنها را انتخاب کنید و شروع به نوشتن کنید.
ساختار یک محتوای استاندارد شامل موارد زیر میشود:
• مقدمه و معرفی موضوع محتوا که درابتداری محتوا قرار میگیرد.
• بدنهی محتوا که همان اصل مطالبی است که قصد انتقال آنها را داریم.
• نتیجهگیری که به طور خلاصه به شرح مطالب گفته شده میپردازیم.
علاوهبر آن، توصیه شده است که هر محتوا امضای محتوایی داشته باشد. امضای محتوایی جمله، جملهواره یا پاراگراف متنی است که معنای مستقلی از متن قبل و بعد خودش دارد و امضای نویسنده به حساب میآید چون مختص آن نویسنده است و فرد دیگری از آن عبارت در محتوا استفاده نمیکند.
۵. طول و کیفیت محتوا
محتواهای طولانی همیشه شانس بیشتری برای کسب رتبهی بهتر در موتورهای جستجو ندارند. تا چند سال پیش، باور بر این بود که زمانیکه محتوای شما طولانی است (بیش از ۱۰۰۰ کلمه) گوگل راحتتر میتواند تشخیص دهد که محتوا دربارهی چه چیزی نوشته شده است. چون دست نویسنده برای استفاده از عبارات کلیدی بازتر است و در متن طولانیتر میتوان از تیترها، عکسها و لینکهای بیشتری هم استفاده کرد.
بنابراین، با جای دادن همهی این نکات یک متن طولانی از کیفیت بالاتری برخوردار میشد و ترافیک بیشتری را جذب میکرد. علاوهبر آن موارد، گمان میشد که یکی دیگر از مزیتهای متن طولانی، ظرفیت بیشتر در ایجاد لینک داخلی است و کارشناس سئو و تولید محتوا میتوانست بهراحتی با استفاده از لینکدادن به دیگر محتواهای وبسایت باعث افزایش اعتبار آنها شود.
اما امروز دیگر اینطور نیست و اگر محتوایی طولانی با تعداد لینکهای زیاد منتشر شود و برای کاربر مفید نباشد یا پاسخ سؤال او را ندهد و پر باشد از غلطهای املایی و تایپی و مطالب تکراری، در موتورهای جستجو رتبه نمیآورد. گوگل بهصراحت اعلام کرده است که هرروز نقش و اهمیت کیفیت محتوا و تجربه کاربر در سئو مدرن بیشتر میشود.
پس، اول کیفیت محتوا مهم است و بعد طول مناسب آن. برای تولید محتوای سئو شده و باکیفیت ازنظر موتورهای جستجو به موارد زیر بسیار دقت کنید:
- استانداردها و دستورالعملهای گوگل برای تولید محتوای مفید و کاربرمحور را مطالعه کنید.
- با معیار YMYL کاملا آشنا شوید.
- مفهوم E-A-T در Google Search Quality Rating و اهمیت آن را همیشه درنظر داشته باشید.
- حواستان به محتواهای کپی و تکراری باشد.
۶. بهینهسازی تصاویر محتوا
استفاده از تصاویر به تعداد مناسب و در سایز و حجم مناسب، نقش مهمی در سئو محتوا و رتبهگرفتن آن دارد ولی چند نکته در استفاده از تصاویر باید رعایت شود. بهعبارتدیگر، تصاویر در محتواهای سئو شده باید بهینه شده باشند. برای بهینهسازی تصاویر موارد زیر را رعایت کنید:
۱. پیدا و شخصیسازی کردن تصاویر
مشخص است که اکثر اوقات برای پیداکردن تصاویر مناسب، باید به وبسایتهای دیگر و موتورهای جستجو رجوع کرد ولی هر عکسی و در هر وبسایتی قابلیت دانلود و قرارگرفتن در صفحهی ما را ندارد. برای مثال، ممکن است برای وبسایت و محتوای دیگری شخصیسازی شده باشند.
ولی در این میان سایتهایی نیز وجود دارند که عکسهای باکیفیت را بهصورت فایلهای باز psd و Ai و رایگان دراختیارتان قرار میدهند. در این صورت، شما میتوانید بهراحتی تغییراتی در عکس لحاظ کنید، لوگو خود را در آن قرار دهید و به صورت فرمت مورد نظرتان سیو کنید. Freepik سایت پیشنهادی ما به شماست که دارای میلیونها عکس و گرافیک است.
۲. فرمت تصاویر
فرمتهای زیادی برای تصاویر وجود دارند ولی پرکاربردترین این فرمتها به خصوص برای کاربران وردپرس jpg و png و webP است. حالا به تفاوت این سه فرمت میپردازیم:
- JPG: فرمت عکسهای اکثر تلفنهای همراه و دوربینهای دیجیتال است و برای عکسهای پیچیده و دارای چندین رنگ مختلف مناسب است. این فرمت قابلیت کاهش حجم بسیار بالایی دارد ولی در این کاهش حجم شاهد افت کیفیت نیز هستیم؛ وبسایتهای دارای این فرمت عکس، سرعت مناسبی دارند.
- PNG: فرمت مناسبتری است اگر کیفیت بالای عکس، تصاویر دقیق و گرافیکهای پیچیده را ترجیح میدهید و یا قصد استفاده از لوگو روی عکس را دارید.
- WebP: تصاویر با حجم کمتر ولی بدون افت کیفیت را در دسترس قرار میدهد. ولی از آنجایی که از سیستم عامل ios پشتیبانی نمیکند، استفاده از این فرمت با محدودیتهایی مواجه است.
۳. کاهش حجم تصاویر
زمانیکه سرعت یک وبسایت پایین باشد کاربران سریع از آن خارج میشوند و درنتیجه رتبهی وبسایت ما کاهش پیدا میکند. یکی از عوامل خیلی تأثیرگذار در سرعت سایت، حجم تصاویر است. هرچه حجم تصاویر بیشتر باشد، بارگذاری آنها زمان بیشتری میخواهد و وبسایت را سنگین و کند میکند.
شما میتوانید بهراحتی با بارگذاری تصاویر مورد نظر خود در وبسایتهای compressjpeg.com و compresspng.com حجم آنها را تا درصد قابلتوجهی کاهش دهید.
۴. تگ alt یا متن جایگزین
این ویژگی باعث میشود کاربران از طریق جستجوی عکس نیز وارد محتوا و وبسایت شوند و ترافیک و درنهایت رتبهی سئو وب سایت شما را بهبود دهند. جایگاه نوشتن این تگ در وردپرس مشخص شده است. محتوای «هرآنچه که باید در مورد متن جایگزین تصویر (alt image) در سئو بدانید!» را حتما مطالعه کنید تا کاملا با این تگ آشنا شوید.
۷. آدرس محتوا یا URL
URL به معنای Uniform Resource Locator همان آدرس یکتای هر وبسایت است که هر وبسایت را از دیگری متمایز میکند. هر صفحه، عکس یا ویدئوی وبسایت، یک URL جداگانه دارد. URL پایدار (evergreen URL) آدرسی است که تغییر نکند و همیشه ثابت باشد. برای مثال، URL کمپینها، ناپایدارند و پس از اتمام مدت کمپین، تغییر میکنند یا بلااستفاده میشوند.
اما صفحات بلاگ که در آنها تولید محتوا میکنیم، لینکهای خارجی میدهیم و به مرور زمان لینکهای ورودی زیادی به این محتواها ایجاد میشود، باید آدرسهای پایدار داشته باشند. چون این مزیت URL پایدار است که هرچه میگذرد به اعتبار و رتبهی این صفحات نزد موتور جستجو افزوده میشود. بنابراین، نباید آدرس محتوا را، جز در موارد بسیار ضروری، تغییر داد.
۸. لینکسازی داخلی
لینکهای داخلی (لینکسازی داخلی) لینکهایی هستند که از یک صفحهی دامنه به صفحهی دیگری در همان دامنه متصل میشوند. کلمات یا عبارات لینکشده (anchor text)، معمولا کلمات کلیدی صفحهی مقصد و یا صفحهی فرود (Landing page) هستند که حتما باید با رنگ متفاوت از رنگ متن مشخص شوند. این لینکها باعث میشوند کاربر در سایت شما از صفحهای به صفحهی دیگر منتقل شود و زمان بیشتری در وبسایت شما باقی بماند. علاوهبر آن، نرخ ماندگاری در سایت (time on site) افزایش و نرخ پرش (bounce rate) کاهش مییابد؛ بنابراین بر سئو سایت تأثیر مثبت میگذارد.
در لینکسازی داخلی توجه به anchor text بسیار مهم است. بنابراین، برای لینکسازی داخلی موفق باید هم به انتخاب این کلمات یا عبارات دقت کرد و هم به جملات قبل و بعد از آن که Neighbor content نام دارند. Neighbor content محتوایی است که در همسایگی کلمات کلیدی یا کلمات و عبارات لینکشده استفاده میشود.
۹. لینکسازی خارجی
لینکهای خارجی لینکهایی هستند که از یک صفحهی دامنه، به صفحه دامنهی دیگری متصل میشوند. کلمات یا عبارات لینکشده، معمولا کلمات کلیدی صفحهی مقصد و یا صفحهی فرود (Landing page) وبسایت دیگری هستند که حتما باید برجستهشده و با رنگی متفاوت متمایز شوند.
دادن لینک خارجی به وبسایتی دیگر، باعث ایجاد اعتبار برای هر دو وبسایت میشود و رتبهی هر دو را نیز در موتور جستجو بالا میبرد. البته، کارشناسان سئو باید به این نکته توجه داشته باشند که تأثیر لینک خارجی که دیگران به وبسایت ما میدهند بهمراتب بیشتر از لینک داخلی است.
به لینک خارجی که باعث اعتبار وبسایت دیگر میشوند، اصطلاحا لینک فالو میگویند. ولی گاهی کارشناسان سئو از این انتقال اعتبار جلوگیری و لینک خارجی را نوفالو میکنند. با نصب افزونههایی میتوان بهراحتی لینک خارجی را نوفالو کرد. یکی از معروفترین این افزونهها، افزونهی Nofollow for external link است که در میان افزونههای موجود در وردپرس است.
۱۰. Schema
حتما در صفحه موتور جستجو با وبسایتهایی مواجه شدهاید که دارای ساعات کار، لوکیشن و یا عکس، کنار آدرس وبسایت هستند و یا سؤالهایی که در زیر آدرس سایت نمایش داده میشوند (FAQ) و …. همگی اینها اسکیما هستند. مواردی که بهعنوان اسکیما نمایش داده میشود، یک نوع تگ به حساب میآیند. این تگها در بعضی ورژنهای وردپرس قابلیت پیادهسازی دارند و در برخی دیگر نیاز به نصب افزونه است.
اسکیما یک ارزش افزوده برای مخاطب است و گوگل متوجه این ارزش افزوده میشود. البته، این مورد تنها مزیت اسکیما نیست. اسکیما مستقیما بر سئو سایت اثر مثبت میگذارد. چون اسکیما باعث نرخ کلیک بیشتر و درنهایت بهبود رتبهی وبسایت میشود. برای مثال، در قسمت FAQ شما این شانس را دارید تا سؤالات متداول مخاطبان را مطرح کنید و کلیک بگیرید. اسکیما در موتورهای جستجوی Google و Bing و Yahoo و Yandex شناخته شده است.
۱۱. توضیحات meta
Meta description یا توضیحات meta همان توضیحات دو خطی زیر عنوان لینکهای هر وبسایت، در صفحهی جستجوی گوگل است. این توضیحات با دادن اطلاعات جزئی در مورد محتوای صفحه فرصتی برای تبلیغ محتوا و افزایش نرخ کلیک (CTR) را فراهم میکنند و باعث افزایش ترافیک سایت میشوند.
باید توجه داشت که فقط ۱۶۰-۵۰ کاراکتر از توضیحات meta در صفحهی جستجو نمایش داده میشود. به دلیل وجود همین محدودیت، بهتر است در آن از کلمات کلیدی و مزیتهای محتوا برای جذب مخاطبان حتما استفاده کرد. به یاد داشته باشید زمان بهاشتراکگذاری وبسایت در شبکههای اجتماعی نظیر فیسبوک، توضیحات meta نیز دیده میشود.
بدون درج این توضیحات، خط اول محتوا بهعنوان توضیحات meta نمایش داده میشود که بازدهی مناسبی ندارد. چون ممکن است کلمه کلیدی در آن بهکار نرفته باشد یا عبارت جذابی نباشد. (در تصویر زیر، توضیحات داخل کادر قرمز، توضیحات متای محتوایی است که در خط اول نمایش داده شده.)
اهمیت بهروزرسانی محتوا
سئو محتوا فقط به طراحی، تولید و انتشار محتوایی ختم نمیشود که ویژگیهایی دارد و برای کاربر مفید و جالب است. کارشناسان سئو سایت نباید این اصل کلی را ازیاد ببرند که هیچ محتوایی را نباید بعداز انتشار رها کرد. محتواهای سئوشده باید در فواصل زمانی مشخصی بهروزرسانی شوند.
بهروزرسانی محتوا چند مزیت مهم برای سئو دارد. اولین و شاید مهمترین مزیت این است که بهروزرسانی محتوا مساوی است با Crawl و index (ایندکس به معنای این است که گوگل محتوا را دیده و ثبت کرده) مجدد محتوا توسط گوگل. زمانیکه شما محتوای خود را بهروز میکنید، موتور جستجو بار دیگر آن را ارزیابی میکند و شما این فرصت را دارید تا با ارائهی محتوای بهتر، رتبهی خود را در موتور جستجو افزایش دهید.
دومین مزیت این است که بهروزرسانی منظم محتوا نشاندهنده این است که آن وبسایت به کاربران اهمیت میدهد و وبسایتی معتبر است. چون میخواهد کاربران جدیدترین اطلاعات را درباره موضوعی داشته باشند و داده غلط یا اشتباه به آنها نمیدهد. چون ممکن است بعضی اطلاعات که در محتواهای قدیمی نوشته شدهاند دیگر درست یا معتبر نباشند.
پس، بعضی محتواها نیاز به بهروزرسانی دارند و آپدیت و تصحیحکردن اطلاعات ذکرشده در این محتواها، اعتبار وبسایت را نزد مخاطبان افزایش میدهد و باعث افزایش ترافیک و بهبود رتبهی آن در موتورهای جستجو میشود.
سومین مزیت بهروزرسانی محتوا این است که به کارشناس سئو فرصت میدهد تا لینکسازیهای جدید انجام دهد و محتواهای قدیمی را به محتواهای جدیدتر وصل کند.
برای بهروزرسانی منظم محتوا لازم است:
- براساس تقویم محتوایی محتواها را منتشر و بهروز کنید.
- علاوهبر محتوا، تصاویر و وضعیت ظاهری محتواها را هم بهتر کنید ( محتوای راهنمای جامع بروزرسانی مقالات برای بهبود سئو سایت را بخوانید تا با همه مواردی که باید در بهروزرسانی به آنها توجه کنید، آشنا شوید).
- محتواهای بهروزشده را در شبکههای اجتماعی منتشر کنید چون سوشال سیگنال و سئو سایت مرتبط هستند و سوشال سیگنال بر سئو اثر مستقیم میگذارد.
روشها و ابزارهای سنجش سئو محتوا
در ادامه قصد داریم روشها و ابزارهایی را به شما معرفی کنیم که با استفاده از آنها میتوانید نتایج عملکرد خود در سئو محتوا را مشاهده کنید و جایگاه خود را نسبت به رقبای خود بررسی کنید. هدف نهایی سئو محتوا کمک به سئو سایت است و بدون انتشار محتواهای سئوشده وبسایت سئو نمیشود.
بنابراین، میشود گفت که وقتی کلمات کلیدی هدف کسبوکار در گوگل جستجو میشود، محتواهای سئو شده وبسایت در صفحه اول و خط اول تا سوم ظاهر میشوند، وبسایت بهینه شده است. این مهمترین روش برای سنجش موفقیت کارشناس سئو در سئو محتوا است. علاوهبر آن، موفقیت سئو محتوا را با شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) وبلاگ و محتوا نیز میتوان ارزیابی کرد.
روشها و ابزارهایی که برای سنجش سئو محتوا میتوان از آنها کمک گرفت، عبارتاند از:
۱. جایگاه وبسایت در موتورهای جستجو
شما بهراحتی با استفاده از ابزار تحلیلی search console یا بهطور دستی (با جستجوی کلمات و عبارات کلیدی در گوگل و ارزیابی رتبهها) میتوانید رتبه و جایگاه وبسایت یا محتواها را در موتورهای جستجو پیدا کنید.
۲. ترافیک ارگانیک
به بازدیدکنندگانی که مستقیما ازطریق سرچ در موتورهای جستجو وارد وبسایت شما میشوند، بازدیدکنندگان ارگانیک میگویند. بنابراین کسانی که ازطریق تبلیغات و یا وبسایتهای دیگر وارد وبسایت شما میشوند، جزئی از ترافیک ارگانیک به شمار نمیروند. این ترافیک با ابزار گوگل آنالیتیکس (google analytics) ارزیابی میشود.
۳. سرنخ ارگانیک
کسانیکه مستقیما بهدنبال محصولات و خدمات وبسایت مشخصی هستند، سرنخ (lead) ارگانیک آن وبسایت بهشمار میروند. سرنخهای ارگانیک نیز ازطریق ابزار تحلیلی google analytics قابل ارزیابی هستند. البته، به این نکته توجه داشته باشید که فقط وبسایتهایی که خدمات و محصولاتی برای ارائه دارند، سرنخ ارگانیک هم دارند.
هرچه تعداد این سرنخها بیشتر باشد، کارشناس سئو در تولید و انتشار محتواهای سئو شده موفقتر عمل کرده است و توانسته رتبه بهتری در نتایج بهدست آورد.
سئو محتوا و هوش مصنوعی
با ورود ابزارهای هوش مصنوعی برای تولید و نوشتن محتوا این سؤال برای بسیاری از کارشناسان سئو و تولید محتوا پیش آمد که «آیا گوگل محتواهای نوشتهشده با هوش مصنوعی را دوست دارد یا آنها را جریمه میکند؟». یافتن پاسخ درست برای آن سؤال از چند جهت مهم است:
اول این است که کارشناس سئو همیشه برای تولید محتوای سئو شده بودجه کافی ندارد. استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی برای تولید محتوا به متخصصان سئو برای مدیریت بودجه کم سئو سایت کمک میکند.
دوم این است که ابزارهای هوش مصنوعی کار نوشتن و حتی ساختن عکس و تصاویر مناسب برای محتوا را سریعتر میکند. همین به کارشناس سئو کمک میکند تا بر کارهای مهمتر تمرکز کند.
سوم این است که ابزارهای هوش مصنوعی قطعا کار تحلیل رقبا، لینکها، یافتن کلمات کلیدی مناسب و جمعآوری جدیدترین دادهها و اطلاعات را راحتتر میکنند.
دربارهی استفاده از هوش مصنوعی برای سئو محتوا، کارشناسان سئو باید بااحتیاط عمل کنند و به این نکته توجه داشته باشند که حتیاگر از ابزارهای هوش مصنوعی، مانند ChatGPT، برای تولید و نوشتن محتواهای متنی کمک میگیرند؛ باید اصول و استانداردها و مواردی را که در این راهنمای تخصصی و جامع توضیح داده شد، رعایت کنند.
جمعبندی و نتیجهگیری
ما در این مقاله از مجموعه مقالات سئو سایت بلاگ آکادمی آمانج، هرچه را برای سئو محتوا و سئو متن نیاز دارید، جمعآوری کردیم و دراختیارتان قرار دادیم. از تعریف سئو محتوا شروع کردیم و دربارهی اهمیت سئو محتوا برای سئو سایت با آماروارقام توضیح دادیم. به تمام مراحلی که ضروری است برای تولید محتوای سئو شده طی شود، با مثال و لینک به منابع آموزشی بیشتر پرداختیم. آن مراحل بهاختصار به شرح زیر است:
۱. موضوعات مرتبط به حوزه کاری وبسایت و بهروز را برای تولید محتوا پیدا کنید.
۲. با استفاده از ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی (keyword research)، کلمات کلیدی آن موضوعات را پیدا کنید.
۳. مناسبترین، مرتبطترین و جذابترین عنوان را برای محتوا انتخاب کنید.
۴. ساختار محتوا باید نظم و ترتیبی منطقی و اصولی داشته باشد.
۵. محتوا نباید بیشازحد طولانی باشد. کیفیت محتوا از تعداد کلمات مهمتر است.
۶. تمام تصاویر و عکسهای داخل محتوا باید بهینهشده باشد.
۷. در محتوا باید لینکسازی داخلی و خارجی انجام شده باشد.
۸. برای نمایش محتوا در صفحه نتایج جستجو باید از تگهای Schema کمک گرفته شود.
۹. تمامی محتواهای متنی بلاگ وبسایت باید توضیحات meta داشته باشد.
۱۰. تمامی محتواهای سئو شده بلاگ یک وبسایت باید منظم بهروزرسانی شود.
۱۱. با استفاده از ابزارهای سنجش سئو محتوا باید عملکرد محتواهای منتشرشده ارزیابی شود.
در این میان انتخاب کلمه کلیدی مناسب و عنوان، ساختار محتوا و کیفیت محتوا از اهمیت ویژهای برخوردارند. لازم به ذکر است که در سئو، شما در رقابت با وبسایتهای زیادی هستید و پیروزی در این رقابت نیازمند وقت گذاشتن و استفاده از ابزارهای مؤثر این حوزه است.
بیشک، سئو محتوا از مؤثرترین ابزارها برای پیروزشدن در این رقابت است.
اگر به دنیای تولید محتوا و سئو سایت علاقه دارید و میخواهید اصولی و جامع سئو سایت و تولید محتوای سئو شده را یاد بگیرید، در دوره آموزش سئو و تولید محتوا مقدماتی تا پیشرفته آکادمی آمانج ثبتنام کنید. در این دوره، سئو محتوا و سئو سایت پروژهمحور و کاربردی آموزش داده میشود.
خیلی مرتب و ساختارمند نوشته شده بود
ممنون از نظرتون.