این مقاله را میتوانید در مدت زمان 14 دقیقه مطالعه کنید منتشر شده در تاریخ: اردیبهشت ۲۹ام, ۱۴۰۰ آخرین بروزرسانی: دی ۲۲ام, ۱۴۰۱
سردرد دارید و یک قرص مسکن میخورید. اما خوابتان نمیبرد. ساعت ۱۲ شب است و میخواهید یک قرص دیگر (قرص خوابآور) بخورید. نگرانید که مبادا این دو قرص با هم تداخل دارویی داشته باشند. چه میکنید؟ به احتمال خیلی زیاد تداخل دارویی آن دو قرص را گوگل میکنید.
از چندنفر از دوستانتان شنیدید که الان وقتِ رمزارز خریدن است. نمیدانید از کجا باید بخرید و بهتر است برای شروع چه مقدار بخرید. چه میکنید؟ به احتمال خیلی زیاد از گوگل میپرسید.
بامبو دارید. نمیدانید چرا چندوقتی است که نوک برگهایش زرد شدهاند. مراقبش بودهاید و دیگر نمیدانید باید چه کنید. به احتمال زیاد تصمیم میگیرید از گوگل بپرسید.
چرا ما از گوگل میپرسیم؟ چون فکر میکنیم و مطمئن هستیم که گوگل بهترین و کاملترین پاسخ را به ما میدهد. اما از کجا این اطمینان را داریم؟ شاید گوگل جواب اشتباهی به ما بدهد و باعث شود ما دو دارویی را که با هم تداخل دارند بخوریم و راهی بیمارستان شویم. تازه اینهمه اخبار دروغ و اطلاعات غلط در سایتهای مختلف نوشته شده است. هنوز رئیسجمهور سابق آمریکا (دونالد ترامپ) معتقد است در انتخابات تقلب شده و سایتهای طرفدارش همچنان دربارهی تقلب گسترده در انتخابات آمریکا مطلب مینویسند. با این وضع چرا باید به گوگل اعتماد کنیم؟
علاوه بر همهی اینها٬ میدانیم که بعضی از سایتها با استفاده از تکنیکهای سئو کلاه سیاه جایگاه اول تا سوم صفحهی نتایج سرچ را برای خود دستوپا کردند. این اصلا خبر خوبی نیست. این یعنی گوگل جوابهای نه چندان درست و حسابی را هم میگذارد جلوی روی من و شما.
اما اصلا نگران نباشید. گوگل بهخوبی از این مشکلات و نگرانیها و نقدها آگاه است. گوگل و مهندسانش هم مثل من و شما بهخوبی میدانند سئو کلاه سیاه چیست. گوگل بهخوبی میداند بعضی جوابهایی که به شما میدهد تا چه حد حیاتی و مهم هستند و ممکن است سلامتی و جان شما را به خطر بیندازند.
باور کنید خیلی وقت است که گوگل مبارزه را شروع کرده. در این مطلب من میخواهم خیال شما را راحت کنم تا بدانید میتوانید به گوگل و جوابهایش٬ تا حد خیلی زیادی٬ اطمینان کنید. در این مطلب شما را با بخشی از این مبارزه یا مفهومی بهنام E-A-T آشنا میکنم.
در این مقاله از مجموعه مقالات آموزش سئو اول از اینجا شروع میکنم که اصلا این مفهوم از کجا آمده؟ سپس٬ معنای دقیقش را مشخص میکنم. بعد دربارهی ارتباطش با سئو و آیندهی سئو حرف میزنم و در آخر هم مطالب را جمعبندی میکنم و میگویم که E-A-T چه چیزهایی هست و چه چیزهایی نیست.
آنچه در این نوشته خواهیم داشت
اگر بخواهم خیلی خوب این مفهوم را برایتان روشن کنم٬ ناچارم اول دربارهی چند موضوع مرتبط حرف بزنم. و چه چیز مرتبطتر از فلسفهی وجودی این مفهوم؟
E-A-T از کجا آمده و اصلا چرا آمده٬ چه ضرورت و نیازی سبب شده تا این مفهوم متولد شود؟ همهچیز به یکی از برنامههای مهم گوگل بهنام برنامهی ارزیابی کیفیت سرچ گوگل یا Google Search Quality Rating Program برمیگردد. برنامهای که گوگل با یک هدف راهاندازی کرده است: بهترکردن تجربهی جستوجو من و شما و تمام کاربران در گوگل و کمک به ارزیابی نتایج نمایشدادهشده.
Google Search Quality Raters یا ارزیابان کیفیت سرچ گوگل انسانهایی از سراسر دنیا هستند که براساس راهنمای گوگل برای ارزیابی کیفیت سرچ در گوگل (Google Search Quality Evaluator Guidelines) در این برنامهمشارکت دارند و بر روی پروژههای مختلف ارزیابی کار میکنند.
برای اولینبار و در سال ۲۰۱۳ بود که گوگل این راهنما را برای استفادهی وبمسترها منتشر کرد. درواقع گوگل میخواست به وبمسترها و البته همهی دنیا بگوید که چطور به وبسایتها نگاه میکند و چه چیزهایی برایش مهماند. یکی از مهمترین ارزیابیها براساس این راهنما ارزیابی صفحات یک وبسایت (Page Quality Rating) است.
در این راهنما گوگل بهروشنی گفته کیفیت هر صفحهاز یک سایت را چه معیارهایی مشخص میکند. نکتهی جالب این است که این راهنما مدام بهروز میشود و تغییر میکند. نکتهی بسیار مهم و جالب دیگر دربارهی نتیجهی کار این ارزیابان و استفادهای است که گوگل از این نتایج میکند.
مهندسان گوگل از نتایج بهدستآمده از این ارزیابیها برای اصلاحکردن و ارتقا دادن الگوریتمهای گوگل بهره میبرند. پس٬ هیچکدام از موارد ذکرشده در این راهنما خودشان الگوریتم یا عامل رتبهبندی خاصی نیستند و گوگل به سایتها براساس آنها امتیاز نمیدهد.
در نسخهی سال ۲۰۱۸ این راهنما بود که گوگل برای اولینبار از دو مفهوم جدید و مرتبط بهنامهای E.A.T و YMYL در ارزیابیِ کیفیت یک صفحه از سایت حرف زد. در صفحات آغازین همین راهنماست که البته گوگل میگوید چرا مفهوم E-A-T خلق شده است:
درنهایت٬ نتایج سرچ باید به مردم کمک کند. این نتایج باید اطلاعات معتبر و قابلاطمینان را نمایش دهد نه اینکه مردم را با محتوای گمراهکننده گیج کند. نتایج باید آن چیزی را نشان دهد که مردم به دنبالش میگشتند و نه اینکه آنان را با محتوای ناراحتکننده٬ آزاردهنده٬ ناخوشایند یا توهینآمیز غافلگیر کند.
بنابراین٬ مفهوم ( E-A-T (Expertise- Authoritativeness-Trustworthiness خلق شده تا اصول و معیارهایی را به دست دهد برای ارزیابیکردن کیفیت محتوای یک صفحهی وب از نظر تخصص٬ قابلاعتمادبودن و اعتبار مضمون محتوا و نویسندهی آن.
همانطور که در بالا اشاره شد٬ این مفهوم کوتاه شدهی ۳ کلمهی بسیار مهم برای گوگل است که دربارهی هرکدام میشود یک دنیا حرف زد. اما قبل از یک دنیا حرفزدن دربارهی آن ۳ کلمه٬ باید توضیح کوتاهی دربارهی صفحات یا موضوعات (YMYL (Your Money or Your Life بدهیم چون این صفحات به موضوع بحث ما مربوط اند.
بله٬ درست خواندید که YMYL نامی است که گوگل برای بعضی صفحات و موضوعات در یک وبسایت درنظر گرفته. بدانید و آگاه باشید که YMYL یک الگوریتم نیست. پس چیزی به نام الگوریتم YMYL یا الگوریتم E-A-T وجود ندارد. کسامی که از الگوریتم E-A-T حرف میزنند یا راهنمای گوگل را نخواندند یا خواندند و درست نفهمیدند.
اگرشمادرصفحهای از وبسایتتان دربارهی موضوعی اطلاعاتی نوشتهاید که میدانید کاربران برپایهی آن اطلاعات تصمیم میگیرند و کاری انجام میدهند و آن تصمیم یا عمل بر سلامت جسم و روح ٬ اموال و داراییها یا امنیت خودشان یا گروهی از افراد دیگر تاثیر خواهد گذاشت٬گوگل این صفحه را YMYL میبیند.
دوباره نگاهی به مثالهایی که این نوشته را با آن شروع کردیم بیندازید. دو مثال اول (تداخل دارویی و خرید رمزارز) نمونههایی از صفحات و موضوعات YMYL هستند. در راهنمای گوگل هم مثالهایی برای YMYL آمده است: موضوعات خبری و روز دنیا٬ موضوعات حقوقی٬ قوانین و مقررات دولتی و مالی و مالیاتی٬ موضوعات مروبط به تناسباندام و تغذیه. البته گوگل در آن راهنما ۲ نکتهی بسیار مهم دربارهی این موضوعات و صفحاتی از وبسایت که به این موضوعات اختصاص یافته است گفته: اولاً٬ موضوعات YMYL حصری نیستند و مصادیق گوناگون و متعددی دارند که در هر مورد باید جداگانه دربارهی آنها تصمیم گرفت. دوماً٬
we have very high page quality rating standards for YMYL pages because low quality YMYL pages could potentially negatively impact a person’s happiness, health, financial stability , or safety
ما استانداردهای بسیار بالایی برای ارزیابی صفحات YMYL داریم. چون صفحات YMYL بیکیفیت ممکن است تاثیرات منفی بر شادی٬ سلامت٬ امنیت مالی و جانی اشخاص داشته باشند.
حالا حدس بزنید که آن استانداردهای بالا یعنی کدام استانداردها؟ بله٬ درست حدس زدید. مفهوم E-A-T بخشی از همان استانداردهای بالا هستند. یعنی آن صفحات و محتوایشان باید و باید و باید ۳ ویژگی داشته باشند: کسی که محتوای آن صفحات را مینویسد باید در آن موضوع متخصص باشد و آن محتوا باید اطلاعاتی معتبر و قابلاطمینان را دراختیار کاربر بگذارد.
البته گوگل نمیگوید فقط صفحات YMYL باید آن ۳ ویژگی را رعایت کنند و داشته باشند. مفهوم E-A-T و داشتن آن ۳ ویژگی برای ارزیابی تمام صفحات و وبسایتهایی که هدف مشخصی را دنبال و اطلاعات مشخصی را برای کاربر فراهم میکنند -باتوجه به موضوع صفحه٬ محتوا و حوزهی فعالیت وبسایت- درنظرگرفته میشود.
اگر صفحات YMYL حد بالایی از آن ۳ ویژگی را به گوگل نشان ندهند٬ جریمه میشوند. پیشفرض گوگل برای آن صفحات وجودداشتن آن ۳ ویژگی در بالاترین حد ممکن است. تفاوت در اینجاست که ممکن است سختگیری دربارهی سایر صفحات و سایتها تا به این حد زیاد نباشد. تفاوت دیگری هم وجود دارد: معنی و مقدار تخصص٬ قابل اطمینان بودن و اعتبار لازم در موضوعات YMYL و سایر موضوعات.
اگر میخواهید بیشتر با الگوریتمهای گوگل آشنا شوید٬ مقالهی «الگوریتم پاندا گوگل چیست؟» را بخوانید.
تخصص یا Expertise مستقیما به شخص نویسندهی محتوای اصلی یک صفحه برمیگردد. دراینجا تخصص یعنی کسی که محتوایی را نوشته باید در موضوع آن محتوا متخصص و کارشناس باشد. برای مثال٬ نویسندهی محتوای صفحهای که دربارهی تداخل دارویی دو قرص است باید پزشک٬ پرستار یا داروساز باشد. اگر محتوایی رژیم غذایی خاصی را برای بچهها توصیه میکند٬ نویسندهی آن باید پزشک یا متخصص تغذیه باشد.
دقت کنید که دراینجا منظور گوگل از متخصص و کارشناس کسی است که مدرک دانشگاهی و یا مدرک علمی معتبری دارد. البته این هم ممکن است که نویسندهی محتوای اصلی٬ مثلا در صفحهی تداخل دارویی٬ خودش پزشک نباشد؛ اما آن محتوا را یک پزشک یا تیمی از متخصصان تایید کرده باشند.
مثالهایی که زدیم همه از صفحات YMYL بود. دربارهی سایر موضوعات تکلیف چیست و گوگل چه میگوید؟ کسی که دربارهی علت زردشدن نوک بامبوها مطلب نوشته و توصیهای کرده هم باید مهندس کشاورزی باشد و کارشناسی ارشد در این رشته از دانشگاههای برتر دنیا داشته باشد؟ اینجاست که گوگل بین معنی و مقدار تخصص برای نوشتن موضوعات YMYL و دیگر موضوعات تفاوت قائل میشود:
پس اگر کسی که علاقهمند به گلوگیاه و باغبانی است یا گلفروشی دارد محتوایی دربارهی علت زردشدن برگهای بامبو بنویسد و راهنماییهایی بکند برای درمانکردن بامبوهای زردشده٬ ازنظر گوگل این محتوا ویژگی تخصص را دارد و جریمهشدنی هم نیست. تازه گوگل برای این نوع از تخصص هم یک اسمی گذاشته: «تخصص معمولی یا everyday expertise».
این ویژگی دیگر مختص نویسندهی محتوا نیست. نویسنده٬ محتوا و وبسایت هر سه باید قابلاعتماد باشند. اما این قابلاعتمادبودن برای هرکدام یعنی چه؟ نویسندهای قابلاعتماد است که علاوهبر تخصص٬ مستقل است. محتوای قابلاعتماد اطلاعات درست و بهروز به شما میدهد. و سایت قابلاعتماد سایت خوشنام و مشهوری در حوزهی کاری خودش است.
بگذارید مثالی بزنم تا این ویژگی (قابلاعتمادبودن) برایتان روشنتر شود. اگر کسی (افراد عادی٬ پزشکان٬ خبرنگاران٬ سیاستمداران و…) سوالی دربارهی کووید ۱۹ داشته باشد٬ به کدام وبسایت اول از همه مراجعه میکند؟ وبسایت سازمان بهداشت جهانی و یا وبسایت رسمی وزارت بهداشت کشورش. چرا؟
چون این دو وبسایت قابلاعتماد هستند برای همه. همه از سراسر جهان٬ چه متخصص و چه افراد عادی٬ میدانند نویسندگان محتواها متخصصاند و مستقلانه و دقیق نظراتشان را منعکس میکنند. محتواها دقیق و بهروز و درستاند و وبسایتها برای سازمانی معتبر٬ مرجع و شناختهشده در حوزهی بهداشت و سلامت است که اطلاعات غلط منتشر نمیکنند.
وقتی وبسایتی در حوزهای مشخص برای شما قابلاعتماد است٬ شما اول از همه بهسراغ آن میروید و غالبا جوابتان را از همان میگیرید و دیگر کاری به حرف بقیهی وبسایتها ندارید. در سایر موضوعات (که YMYL نیستند) هم اوضاع به همین شکل است.
شما هم قطعا وبسایتی را میشناسید که اگر سوالی در حوزهی گل و گیاه و بامبو داشته باشید٬ اول از همه به آن رجوع میکنید. وبسایتی که در حد و اندازهی خودش (مثلا منتشرکردن اطلاعات دربارهی نگهداری بامبوها) قابل اعتماد است.
اعتبار هم ویژگیای است که نویسنده٬ محتوا و وبسایت باید داشته باشند. نویسندهی معتبر کسی است که در موضوعی مشخص تخصص و شهرت دارد. کسی است که سایر متخصصان در آن حوزه نیز او را میشناسند و به نظراتش اعتماد میکنند چون میدانند مستقل است و براساس شواهد و مدارک و دلایل حرف میزند. کسی است که منابع دست اول و مراجع را در حوزهی کاری خودش میشناسد و از آنها استفاده میکند.
محتوایی که اعتبار دارد محتوایی است که اطلاعات دقیق٬ واقعی٬ درست٬علمی٬ بهروز و براساس دلایل و مدارک و مراجع به شما میدهد. محتوایی که یک متخصص آن را نوشته یا تایید کرده است. محتوایی که دزدی نیست و اصیل است. محتوایی که از به هم چسباندن محتواهای دیگران درست نشده.
وبسایت معتبر وبسایتی است که برای کاربرش ارزش قائل است. وبسایتی که اطلاعات دروغ٬ قدیمی٬ غیرواقعی٬ جعلی و دزدی منتشر نمیکند. وبسایتی است که همهچیز آن شفاف است و همه آن را میدانند. همه میدانند صاحب وبسایت چه کسی یا کدام سازمان یا گروهی است٬ آدرسش کجاست و نویسندگانش چه کسانی هستند. چون همهچیز در وبسایت نوشته شده است. وبسایتی که اگر به آن ایمیل بزنید٬ قطعا کسی به شما جواب میدهد.
بازهم ناگفته پیداست میزان اعتبار برای سایتهایی که با موضوعات YMYL سروکار دارند٬ باید بالا باشد و بالا بماند. اما مثلا اگر سایت پرورش گل و گیاه فقط یک شماره تلفن داشته باشد و اطلاعات دیگری از خودش و صاحبش ذکر نکرده باشد٬ خیلی هم به اعتبارش لطمه نمیخورد. (بالاخره مهم این است که بامبوی شما نجات پیدا کند.)
اگر میخواهید دربارهی ارتباط الگوریتمهای گوگل و سئو بیشتر بدانید٬ مقالهی «الگوریتم پنگوئن و تاثیر آن بر سئو سایت» را از دست ندهید.
حالا که فهمیدیم E-A-T چیست و از کجا میآید٬ باید به دو سوال مهم دیگر هم جواب بدهیم: آیا این مفهوم بر سئو و آیندهی آن تاثیر دارد؟ اگر بله٬ کارشناسان سئو باید با این تاثیر چه کنند و چه تغییراتی در کارشان بدهند؟
همانطور که گفتیم E-A-T الگوریتم نیست تا بر رتبهبندی سایت شما تاثیر مستقیم بگذارد و جایگاه آن را بالا و پایین کند. اما بدانید و آگاه باشید که هر روز که میگذرد بیشتر بر رتبه و جایگاه سایت شما اثر میگذارد و اگر سایت شما تخصص و اعتبار نداشته باشد و قابلاطمینان نباشد٬ قطعا جریمه میشود. اما چرا و چطور؟
اگر یادتان باشد٬ گفتیم که هدف گوگل از ارزیابیها درنهایت اصلاح و ارتقای الگوریتمهاست. این یعنی هدف نهایی گوگل این است که آن الگوریتمها به جایی برسند که بتوانند خودشان E-A-T را بسنجند و اندازه بگیرند. شاید الان و تا آیندهای نهچندان نزدیک این توانایی را نداشته باشند، اما قطعا و حتما به آن توانایی خواهند رسید.
البته٬ همین حالا هم گوگل سئوی کلاه سیاه را جریمه میکند و بر سئوی کلاه خاکستری هم حساس است. همین حالا هم الگوریتمها را در سنجش صفحات YMYL ارتقا داده و بسیاری از این نوع صفحات را که E-A-T پایینی داشتند جریمه کرده است.
پس پاسخ پرسش اول مثبت است. هر سایتی و با هر موضوعی اگربخواهد جایی درصفحهی اول داشته باشد٬باید E-A-T بالایی را به گوگل نشان دهد.برویم سراغ پاسخدادن به پرسش دوم.
با سئوی کلاه سیاه خداحافظی کنید. گوگل دنبال کسانی است که از این تکنینکها استفاده میکنند و مطمئن باشید بالاخره مچ همه را میگیرد.
وبسایت شما باید برای کاربر امن باشد. تمام پروتکلهای امنیتی را رعایت کنید. البته شفاف بودن و پاسخگو بودن هم در کاربر شما احساس امنیت ایجاد میکند. اطلاعات تماس٬ گردانندگان و مسئولان آن سایت هم باید درست و کامل در صفحهی دربارهی ما و تماس با ما منتشر شده باشد.
بهروزکردن محتواهای اصلی تمام صفحات را هرگز فراموش نکنید. این دیگر بخشی از وظیفهی شماست. اگر سایت شما به موضوعات YMYL اختصاص دارد٬ ۱۰ برابر دیگران باید این وظیفه را جدی بگیرید.
نویسندهی محتواهای اصلی وبسایت یا مسئول انتشار آنها باید معلوم باشد. اطلاعات کامل نویسنده یا مسئول را در اختیار کاربر قرار دهید.
بکلینکها بسیار بسیار بسیار مهماند. از سایتها و اشخاص معتبر٬ مشهور و مقبول در حوزهی فعالیت آن وبسایت لینک بگیرید. برای گوگل مهم است که علاوه بر مردم عادی٬ دیگرانی که در همان حوزه فعالیت میکنند دربارهی سایت شما چه نظری میدهند.
صبر داشته باشید و درست و دقیق و صادقانه کار کنید. به سئوی کلاه سفید پناه ببرید.
۱. E-A-T یکی از الگوریتمهای گوگل نیست. چون اساسا مفهومی ذهنی است نه یک کمیت مثل سرعت سایت که بشود آن را با الگوریتمها سنجید. در واقع٬ E-A-T به اصلاح و بهبود الگوریتمهای گوگل کمک میکند.
۲. E-A-T یکی از عوامل رتبهبندی سایتها (Ranking Factors) هم نیست٬ اما بر رتبهی سایت شما تاثیر دارد.
۳. E-A-T مستقیما با سئو ارتباطی ندارد. اما در نظر گرفتن اصول آن و اینکه به گوگل نشان دهید تخصص٬ قابل اعتماد بودن و اعتبار را دارید بر سئوی سایت شما تاثیر مستقیم میگذارد.
۴. دراین مفهوم و اصول آن عوامل انسانی که در ساختن و پرکردن یک وبسایت نقش دارند از یک طرف و کاربرانی که از این سایت و مطالبش استفاده میکنند از طرف دیگر اهمیت ویژهای دارند.
۵. شما به گوگل نشان میدهید که مفهوم E-A-T را درک کردید و رعایت میکنید. گوگل به سایت شما و محتوایتان برای رعایتکردن آن اصول نمره یا امتیازی نمیدهد.
۶. اعتبار و قابل اطمینان بودن را فرد و سایت با هم باید داشته باشند اما تخصصْ ویژگی نویسندهی محتوای اصلی یک صفحه است.
۷. هر صفحهای با هر موضوعی باید E-A-T را به گوگل نشان دهد. فقط صفحات YMYL باید ۱۰ برابر نشان دهند.
۸. واقعا تلاش کنید به حد بالایی از تخصص٬ اعتبار و قابلاطمینانبودن برسید. گوگل هم تلاش شما را میفهمد و هم مقدار تخصص و اعتبار و قابل اطمینان بودن را.
من در نوشتن این مطلب از منابع دستاول زیر بهره بردم:
همواره یکی از مشکلاتی که طراحان سایت و شرکت ها با آن دست و پنجه نرم میکنند فروش و بازدید کم سایتشان است. یکی از دلایل اصلی دیده شدن سایتها و فروش بالای آن بهبود رتبه سایت در گوگل است که به این کار سئو گویند. و موفقیت هرکسی در کسب و کار اینترنتی، وابسته به دانش سئو و بهینه سازی وب سایت است.
همواره همه موسسات و شرکت ها ، در عصر امروزی به وب سایتی برای معرفی خدمات و محصولات خود نیاز دارند . که توسط طراحان سایت و برنامه نویسان این عمل انجام می شود. اما این پایان کار نیست . این خدمات و محصولات برای دیده شدن و فروش باید در گوگل و سایر موتور های جستجو دیده شوند که انجام این کار به عهده سئو است .
ادامه...
همواره یکی از مشکلاتی که طراحان سایت و شرکت ها با آن دست و پنجه نرم میکنند فروش و بازدید کم سایتشان است. یکی از دلایل اصلی دیده شدن سایتها و فروش بالای آن بهبود رتبه سایت در گوگل است که به این کار سئو گویند. و موفقیت هرکسی در کسب و کار اینترنتی، وابسته به دانش سئو و بهینه سازی وب سایت است.
همواره همه موسسات و شرکت ها ، در عصر امروزی به وب سایتی برای معرفی خدمات و محصولات خود نیاز دارند . که توسط طراحان سایت و برنامه نویسان این عمل انجام می شود. اما این پایان کار نیست . این خدمات و محصولات برای دیده شدن و فروش باید در گوگل و سایر موتور های جستجو دیده شوند که انجام این کار به عهده سئو است .
ادامه...
مهدیه اسماعیلی