سئو خارجی (Off-page SEO) از آن موضوعات جنجالی و پرچالش در سئو وبسایت است. بسیاری از متخصصان سئو معتقدند سئو آف پیج درست مانند راه رفتن روی لبه تیغ است. پیادهسازی استراتژیهای سئو خارجی آنقدر حساس است که میتواند باعث رشد وبسایت شود، جایگاه وبسایت را در کلمات کلیدی مهماش بهبود دهد، نرخ کلیک و ترافیک ورودی سایت را افزایش دهد. از طرف دیگر در صورت پیادهسازی اشتباه ممکن است سایت پنالتی و برای همیش از نتایج گوگل حذف شود.
علاوهبر تمام این موضوعات سئو خارجی (بهخصوص در ایران) مستلزم پرداخت هزینه است. این هزینه ممکن است برای بسیاری از کسبوکارها سنگین باشد. اما هرچه هست یک حقیقت در دنیای سئو است و غیرقابلانکار.
این مقاله یک راهنمای جامع سئو خارجی در سال ۲۰۲۴ است. اگر کارشناس سئو هستید که در پیادهسازی تکنیکهای سئو خارجی اشکالاتی دارید یا به سئو علاقهمندید و میخواهید بیشتر با بخشهای هیجانانگیز آن آشنا شوید، این مقاله برای شماست.
آنچه در این نوشته خواهیم داشت
سئو خارجی (Off-page SEO) چیست؟
سئو خارجی (Off-page SEO) مجموعه فعالیتهایی است که خارج از وبسایت انجام میشود. هدف از سئو خارجی، جذب اعتبار برای وبسایت، افزایش آگاهی از برند، کسب بک لینک از سایر وبسایتها و در نهایت بهبود جایگاه وبسایت در صفحه نتایج جستجو (SERP) است.
تفاوت سئو خارجی و داخلی
سئو داخلی مجموعه اقداماتی است که در داخل سایت پیادهسازی و اجرا میشود. برای مثال تولید محتوای باکیفیت، بهبود ساختار URL، استفاده از تگهای html و… .
اما سئو خارجی اقداماتی است که خارج از وبسایت پیادهسازی میشود.
یکی از تفاوتهای اصلی سئو داخلی و خارجی در این است که سئو داخلی بیشتر مربوط به سئو تکنیکال و بازاریابی محتوایی است. کارشناس سئو برای بهینهسازی داخلی وبسایت عموما با تیم فنی، تیم طراحی UI/UX و تیم تولید محتوا در تعامل است تا درنهایت تمام فاکتورهای داخل سایت از بهینهسازی کدها گرفته تا دیزاین و محتوا کاربرپسند باشد. اما در سئو خارجی کارشناس سئو با تیم مارکتینگ و حتی تبلیغات تعامل دارد.
در نهایت سئو وبسایت با وجود سئو داخلی و خارجی باهم معنا پیدا میکند و به نتیجه میرسد.
چرا سئو خارجی مهم است؟
سئو آفپیج (Off-page SEO) مهم است چون به موتورهای جستجو نشان میدهد دیگران وبسایت شما را دیدهاند، و بهقدری جذب وبسایت و محتوای آن شدهاند که دربارهاش صحبت کردهاند و به وبسایت شما لینک دادهاند. موتورهای جستجو این موضوع را میبینند و در رتبهبندی وبسایت آن را لحاظ میکنند.
البته بسیاری از افراد و حتی کارشناسان سئو، سئو خارجی را تنها محدود به خرید بک لینک و رپورتاژ آگهی میدانند. درحالیکه اینطور نیست. لینکسازی خارجی و رپورتاژ تنها بخشی از سئو خارجی محسوب میشود.
بسیاری از اقدامات دیگر سئو مثل سئو محلی (Local SEO)، تبلیغات ادز گوگل (Google Ads)، سوشال سیگنال، برندینگ و اینفلوئنسر مارکتینگ هم که خارج از وبسایت انجام میشود، بخشی از سئو خارجی است که بستهبه نوع وبسایت و نیاز پروژه میشود آنها را در استراتژی Off-page وبسایت درنظر گرفت.
انوع لینکهای خارجی
قبلازآنکه تدوین استراتژی لینکسازی را شروع کنید، لازم است که انواع مختلف لینکها و همچنین عواملی را که بر اعتبار یک لینک به وبسایت شما تأثیر میگذارند، درک کنید.
هر لینکی که از خارج از وبسایت به آن داده میشود، از این دو حالت خارج نیست:
- لینکهای طبیعی
- لینکهای ساختهشده یا غیرطبیعی
لینکهای طبیعی
تیم سئو هیچ اقدام یا تلاشی برای کسب لینکهای طبیعی انجام نمیدهد. این لینکها بهشکل کاملا طبیعی توسط اشخاص و وبسایتهای دیگر انجام میشود. مثلا شخصی محتوایی را نوشته، ازآنجاییکه محتوای وبسایت شما را مرتبط دیده، تصمیم گرفته به محتوای شما هم لینک دهد.
بهعبارتدیگر در این روش، دیگران محتوای شما را ارزشمند و شایستهی معرفی دانستهاند.
لینکهای ساخته شده
لینکهای ساخته شده، لینکهایی هستند که با تلاش تیم سئو و دیجیتال مارکتینگ ایجاد شده است. در این روش متخصص سئو استراتژی لینکسازی دقیقی را تعریف میکند که براساس آن، از وبسایتهای دیگر خواسته میشود تا به وبسایت لینک دهند. طبیعی است که این درخواست نیازمند پرداخت هزینه است. در نتیجه مهم است متخصص سئو قبل از تدوین استراتژی لینکسازی خارجی بتواند بودجه سئو سایت را بهخوبی مدیریت کند.
معروفترین روشهای لینکسازی پولی شامل موارد زیر است:
- بازاریابی کلیکی
- تبلیغات بنری
- رپورتاژ آگهی
- خرید تبلیغات گوگل ادز
بیشتر بخوانید: “لینک سازی (Link Building) در سئو به چه معناست؟“
نظر گوگل در مورد لینک سازی خارجی
گوگل به لینکسازی خارجی بهعنوان یکی از فاکتورهای مهم رتبهبندی در نتایج جستجو نگاه میکند. الگوریتمهای گوگل دائماً در حال بهروزرسانی و بهدنبال شناسایی و مبارزه با روشهای لینک سازی غیرطبیعی و اسپم هستند.
برای مثال الگوریتم پنگوئن (Penguin) که در آوریل ۲۰۱۲ معرفی شد، به طور خاص برای شناسایی و جریمه کردن وبسایتهایی است که از روشهای لینکسازی غیرطبیعی و اسپم استفاده میکنند. منظور از لینکسازی غیرطبیعی لینکهای خریداری شده، لینکهای ایجاد شده در مزرعه لینک (Link Farms)، استفاده از PBN و دیگر روشهای کلاه سیاه است. الگوریتم پنگوئن بر کیفیت لینکها تأکید دارد و سایتهایی را که لینکهای غیرطبیعی داشته باشند، جریمه میکند.
الگوریتم PageRank هم یکی دیگر از الگوریتمهایی است که کیفیت و اعتبار یک صفحه را با تجزیهوتحلیل تعداد و کیفیت لینکهایی که به آن صفحه اشاره میکنند، ارزیابی میکند. صفحات با PageRank بالاتر، شانس بیشتری برای رتبهبندی در نتایج جستجوی گوگل برای کلمات کلیدی مرتبط دارند.
بااینحال، با تمام حساسیتهای گوگل، هنوز هم اهمیت لینکها در جایگاه وبسایتها در صفحه نتایج جستجو بسیار بالا است. متخصصان سئو در بسیاری از موارد ناچار به پرداخت هزینه برای لینکسازی خارجی هستند. بهخصوص خرید رپورتاژ آگهی که یکی از مراحل جداییناپذیر از سئو وبسایت است. حال چاره چیست؟
درست است که گوگل با خرید لینک مخالف است و درصورت تشخیص، سایت را جریمه میکند، اما متخصصان سئو با رویآوردن به تکنیکهای سئو خاکستری، سعی میکنند گوگل را فریب دهند. چطور؟
راز لینکسازی خارجی تنها یک چیز است: لینکسازی باید طبیعی باشد. متخصص سئو بههیچعنوان و تحت هیچ شرایطی نباید طوری لینکسازی کند که گوگل متوجه شود این لینکها طبیعی نیستند.
در نتیجه خرید تعداد بالای بک لینک یا رپورتاژ، بدون برنامهریزی و استراتژی کار اشتباهی است.
“فراموش نکنید در لینکسازی کیفیت لینک مهم است نه کمیت.”
۸ استراتژی سئو خارجی (Off-page) در سال ۲۰۲۴
لینکسازی خارجی یعنی جذب لینکهای طبیعی و غیرطبیعی از وبسایتهای معتبر. دریافت لینک از وبسایتهای معتبر دو مزیت اصلی دارد:
- افزایش ترافیک ورودی به سایت،
- بهبود رتبه سایت در صفحه نتایج جستجو.
برای لینک گرفتن از وبسایتهای معتبر، استراتژیهای مختلفی وجود دارد. که در این بخش به معرفی روشهای لینکسازی خارجی ۲۰۲۴ پرداخته شده است.
بیشتر بخوانید: “معیارهای مهم در لینک سازی خارجی“
۱. عضویت در انجمنها و فرومها
در این روش، کارشناس سئو با عضویت در انجمنهای مرتبط با حوزه وبسایت، در بحثها شرکت میکند، محتوای با ارزش تولید میکند و به وبسایت اصلی لینک میدهد.
مزیت این روش لینکسازی خارجی، این است که رایگان و طبیعی است و میتواند باعث افزایش ترافیک وبسایت شود.
معایب لینک سازی در انجمنها این است که به زمان و انرژی زیادی نیاز دارد. کما اینکه خطر مسدودشدن حساب کاربری و یا حذف لینکها توسط آن انجمن بهخصوص در ایران وجود دارد که باعث شده کمتر در پروژههای سئو مورد استفاده قرار بگیرد.
بیشتر بخوانید: “آموزش جامع ساخت بک لینک های ارزشمند و رایگان برای سئو سایت“
۲. انتشار رپورتاژ آگهی
رپورتاژ آگهی نوعی تبلیغات محتوایی است که در قالب مقالات یا اخبار در وبسایتهای معتبر منتشر میشود. این نوع تبلیغات به شکلی نوشته میشود که به نظر برسد یک محتوای طبیعی و بیطرفانه است، درحالیکه هدف اصلی آن تبلیغ یک برند، محصول یا خدمت خاص است. برخلاف تبلیغات سنتی، رپورتاژ آگهیها بیشتر به ارائه اطلاعات مفید و ارزشمند میپردازند و این امر باعث میشود که کاربران آن را بهاشتراک بگذارند و به آن اعتماد کنند.
انتشار رپورتاژ آگهی در وبسایتهای معتبر میتواند به بهبود سئوی سایت کمک کند، زیرا لینکهای برگشتی (Backlinks) از این سایتها باعث افزایش اعتبار و بهبود رتبهبندی سایت در موتورهای جستجو میشود. علاوهبراین، این نوع تبلیغات به افزایش آگاهی از برند و ایجاد اعتماد در میان مخاطبان کمک میکند. بااینحال، برای موفقیت در استفاده از رپورتاژ آگهی، باید محتوای ارزشمند و جذابی تولید شود که به مشکلات و نیازهای مخاطبان پاسخ دهد و بهگونهای نوشته شود که بهعنوان تبلیغ مستقیم شناخته نشود.
خرید و انتشار رپورتاژ همیشه چالشهای خاص خودش را دارد. برای اینکه با چم و خم رپورتاژ آگهی آشنا شوید، مقاله “خرید رپورتاژ آگهی برای سئو سایت (راهنمای جامع)” را مطالعه کنید.
۳. استفاده از لینکهای شکسته (Broken link)
لینک شکسته (Broken Link) لینکی است که به صفحهای میرسد که دیگر وجود ندارد. این اتفاق ممکن است به دلایل مختلفی مانند حذف صفحه، تغییر آدرس صفحه یا تغییر نام دامنه رخ دهد. بهعبارتدیگر، هنگامی که کاربر روی یک لینک شکسته کلیک میکند، با پیام خطای 404 مواجه میشود. این پیام نشان میدهد که صفحه مورد نظر یافت نشده است.
یکی دیگر از استراتژیهای لینکسازی خارجی مرسوم در دنیا این است که کارشناس سئو لینکهای شکسته یا خراب در وبسایتهای دیگر را پیدا میکند و از وبسایت میزبان آنها میخواهد که به جای آن صفحات ازبینرفته، به صفحه وبسایت او لینک دهند.
برای پیدا کردن لینک های شکسته وبسایتهای دیگر از ابزارهای آنلاین مختلف مانند Broken Link Checker و Ahrefs، استفاده میشود.
۴. بهاشتراکگذاری محتوای وبسایت در شبکههای اجتماعی
لینک محتوای وبسایت را در شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام، X (توییتر سابق)، پینترست و یوتیوب قرار دهید تا شانس دیدهشدن آن افزایش پیدا کند. جذب ترافیک از منابع مختلف یک شاخصه مثبت برای گوگل است، بنابراین سعی کنید بازاریابی شبکههای اجتماعی را نیز به عنوان بخشی از استراتژی سئو خارجی در نظر بگیرید.
بااینحال، گوگل در سال ۲۰۱۴ اعلام کرد که سیگنالهای اجتماعی مانند لایکها و فالوها بهطور مستقیم رتبهبندی وبسایت را تحت تاثیر قرار نمیدهند.
پس اصلاً چرا شبکههای اجتماعی مهم هستند؟
شما همچنان باید محتوای خود را در کانالهای شبکههای اجتماعی خود بهاشتراک بگذارید. زیرا این کار ترافیک وبسایت را افزایش میدهد و تعامل کاربر با محتوا و وبسایت را بهبود میبخشد. در این حالت شانس دیدهشدن محتوا و بهاشتراکگذاری آن هم افزایش پیدا میکند.
بیشتر بخوانید: “ناگفته هایی از تاثیر شبکه های اجتماعی و سوشال سیگنال بر سئو سایت“
۵. سئو محلی (Local SEO)
سئو محلی یا لوکال سئو فرآیندی برای بهینهسازی وبسایت و کسبوکار برای جستجوهای محلی است. بهعبارت دیگر هدف از لوکال سئو این است که وبسایت در زمانی که کاربران در منطقهای خاص به دنبال محصولات یا خدمات خاصی هستند، گوگل شما را بهعنوان یک کسبوکار محلی در صفحه نتایج جستجو نمایش دهد.
برای مثال فرض کنید صاحب یک رستوران در منطقه سعادت آباد تهران هستید. با سئو محلی، میتوانید وبسایت خود را برای کلماتی مانند “رستوران در منطقه سعادتآباد” یا “بهترین رستوران در سعادت آباد” بهینه کنید تا زمانیکه کاربران در غرب تهران بهدنبال رستوران هستند، وبسایت شما را در نتایج جستجو ببینند.
مزایای استفاده از لوکال سئو در استراتژی سئو سایت عبارتاند از:
- با قرار گرفتن در نتایج جستجوی محلی، شانس کلیک کاربران بر لینک وبسایت شما بسیار بیشتر است.
- سئو محلی به افزایش فروش و جذب مشتریان جدید کمک کند.
- سئو محلی به افزایش آگاهی از برند در بین مخاطبان محلی کمک کند.
- با انجام سئو محلی میتوانید از رقبای محلی خود پیشی بگیرید.
اگر میخواهید وبسایتتان را برای کلمات کلیدی لوکال بهینهسازی کنید، مقاله “راهنمای جامع سئو محلی (لوکال سئو) برای کسبوکارهای کوچک” را از دست ندهید.
۶. اینفلوئنسر مارکتینگ
اینفلوئنسر مارکتینگ یکی دیگر از روشهای سئو خارجی است که بهطور غیرمستقیم بر سئو سایت تاثیر میگذارد. استفاده از اینفلوئنسر مارکتینگ در سئو خارجی سایت مزایای بسیاری دارد که نمیتوان آن را نادیده گرفت.
اینفلوئنسر مارکتینگ کمک میکند تا با کمک افرادی که در شبکههای اجتماعی دنبالکنندگان زیادی دارند، برند خود را تبلیغ کنید و لینکهای بیشتری بهدست آورید. این روش فقط برای کسب بکلینک نیست؛ بلکه با همکاری با اینفلوئنسرها، میتوانید آگاهی از برند را افزایش دهید و محتوای خود را به مخاطبان جدید معرفی کنید. این کار به شما کمک میکند اعتبار خود را تقویت و حضور خود در شبکههای اجتماعی را تقویت کنید.
بیشتر بخوانید: “۴ مزیت اینفلوئنسر مارکتینگ برای سئو سایت“
۷. خرید کمپین گوگل ادز
گوگل ادز (Google Ads) یک سرویس تبلیغاتی آنلاین است که توسط شرکت گوگل ارائه میشود. این سرویس به کسبوکارها اجازه میدهد تا وبسایت را در نتایج جستجوی گوگل و سایر سایتهای مرتبط نمایش دهند. یعنی وقتی کسی در گوگل جستجو میکند، ممکن است تبلیغات شما در بالای نتایج جستجو ظاهر شود. این تبلیغات معمولاً بهعنوان “تبلیغ” یا “Ad” مشخص میشوند.
برای استفاده از گوگل ادز:
ابتدا کلمات کلیدی را که میخواهید تبلیغات شما هنگام جستجوی آنها نمایش داده شود، انتخاب کنید. مثلاً اگر یک فروشگاه کفش دارید، میتوانید کلماتی مثل “خرید کفش” یا “کفش ورزشی” را انتخاب کنید.
سپس یک متن تبلیغاتی کوتاه بنویسید که توضیح میدهد چه چیزی را ارائه میدهید و چرا افراد باید روی تبلیغ شما کلیک کنند.
این سیستم به صورت مزایدهای کار میکند و شما تعیین میکنید که چقدر حاضرید برای هر کلیک روی تبلیغ خود به گوگل بپردازید. طبیعی است که تبلیغاتی که بودجه و پیشنهاد بالاتری دارند، بیشتر نمایش داده میشوند.
هنگامی که کاربر آن کلمات کلیدی را جستجو میکند، تبلیغ شما در بالای نتایج جستجوی گوگل ظاهر شود. بهازای هر کلیک، هزینه آن از حساب گوگل ادز کسر میشود.
۸. نظرات مشتریان (Customer Reviews)
نظرات مشتریان (Customer Reviews) نقش غیرمستقیم اما مهمی را در سئو خارجی وبسایت ایفا میکنند. گوگل بهطور رسمی اعلام کرده است که نظرات مشتریان در الگوریتم رتبهبندی آن نقشی ندارد.
بااینحال، نظرات مشتریان میتواند بهطور غیرمستقیم بر سئو خارجی وبسایت تاثیر بگذارد. چطور؟
نظرات مثبت مشتریان به ایجاد اعتماد به برند در بین مخاطبان هدف کمک میکند. مردم بیشتر مایل به خرید از فروشگاهی هستند که تعداد نظرات مثبت بالایی را دریافت کرده است. طبیعی است که نرخ کلیک (CTR) و نرخ تبدیل برای وبسایتی که نظرات مثبت دارد، بیشتر از وبسایتهایی است که هیچ نظری برای آنها ثبت نشده است.
علاوهبراین، رضایت مشتریان از محصولات یا خدمات یک وبسایت، به افزایش تعداد لینکهای طبیعی وبسایت کمک میکند. مشتریان ممکن است درباره تجربه استفاده از محصول بنویسند و به وبسایت لینک بدهند.
بنابراین، خوب است که جمعآوری نظرات مشتریان و پاسخگویی به آنها بخشی از استراتژی سئو خارجی سایت باشد.
برای جمعآوری و استفاده از نظرات مشتریان، از آنها بخواهید که نظرشان را درباره تجربه خود از خدمات یا محصولات بگویند. میتوانید این کار را از طریق ایمیل، فرمهای نظرسنجی یا شبکههای اجتماعی انجام دهید.
نکات مهم در سئو خارجی وبسایت
لینکهای خارجی سایت را آنالیز کنید
سئو خارجی تنها به معنای لینکسازی خارجی نیست. بلکه یکی از مراحل مهم سئو خارجی، آنالیز و بررسی لینکهای وبسایت است.
استراتژی ساخت بک لینک با تجزیهوتحلیل پروفایل لینکهای خارجی وبسایت آغاز میشود. برای این کار از ابزارهایی مانند Moz، Ahrefs یا Semrush استفاده کنید. این ابزارها تعداد لینکهایی که به سایت شما داده شده و اعتبار دامنه (DA) را نشان میدهند.
لینکهای خارجی رقبا را آنالیز کنید
هدف از آنالیز لینکهای خارجی رقبا، شناسایی وبسایتهایی است که به وبسایتهای رقیب لینک دادهاند. تجزیهوتحلیل کیفیت و ارزش این لینکها بسیار مهم است. چون:
- با شناسایی وبسایتهایی که به رقبا لینک دادهاند، میتوانید فرصتهای بالقوه برای لینک سازی را پیدا کنید.
- با تجزیهوتحلیل کیفیت و ارزش لینکهای رقبا، میتوانید استراتژی لینک سازی خود را بهبود ببخشید.
- با شناسایی لینکهای سمی که به وب سایتهای رقیب اشاره میکنند، میتوانید از آسیب رسیدن به وبسایت خود جلوگیری کنید.
اهمیت انکر تسکت (Anchor Text)
Anchor Text کلمات یا عباراتی هستند که در لینک استفاده میشوند و قابل کلیک کردن هستند. این متن نقش مهمی در تعیین موضوع صفحه لینکشده برای موتورهای جستجو دارد. مثلاً اگر انکر تکست شامل کلمات کلیدی مرتبط با محتوای صفحه مقصد باشد، احتمال افزایش رتبه آن صفحه در نتایج جستجو بیشتر میشود.
ارتباط موضوعی سایت لینکدهنده با سایت
ارتباط موضوعی بین سایت لینکدهنده و سایت مقصد یکی دیگر از عوامل مهم در لینکسازی خارجی است. اگر سایت لینکدهنده محتوای مشابه یا مرتبط با محتوای سایت شما داشته باشد، آن لینک ارزش بیشتری خواهد داشت. زیرا موتورهای جستجو این ارتباط موضوعی را بهعنوان نشانهای از اعتبار درنظر میگیرند.
قابلیت اعتماد سایت لینکدهنده
میزان اعتماد یا Trustworthiness سایت لینکدهنده بر ارزش لینک تأثیر میگذارد. وبسایتهای قابل اعتماد که محتوای باکیفیت و اصولی ارائه میدهند، ارزش بیشتری را به لینکهای خود منتقل میکنند. موتورهای جستجو این سایتها را بهعنوان منابع قابل اعتماد اطلاعات در نظر میگیرند.
اعتبار سایت و صفحه لینکدهنده
اعتبار (Authority) سایت لینکدهنده نیز بسیار مهم است. سایتها و صفحاتی که دارای رتبه و اعتبار بالا هستند، ارزش بیشتری به لینکهای خود منتقل میکنند.
جمعبندی
درست است که تمرکز موتورهای جستجو بهویژه گوگل در سال ۲۰۲۴، بیشاز هر زمان دیگری روی محتوای باکیفیت و بهبود تجربه کاربر است، اما نباید این حقیقت را نادیده گرفت که سئو خارجی همچنان یکی از فاکتورهای مهم سئو وبسایت در سال ۲۰۲۴ است.
وبسایتی که از نظر محتوا، رابط کاربری و ناوبری سایت و برندینگ، در وضعیت مطلوبی باشد، لیاقت آن را دارد که دیده شود. مردم درباره وبسایتی که دیده شده صحبت میکنند و این طبیعی است که تعداد لینک بالایی به آن وبسایت داده میشود. این برای گوگل سیگنال خوبی است.
البته کارشناس سئو باید در کنار تمام اینها استراتژی سئو و لینکسازی خارجی را متناسب با آن وبسایت طوری تدوین کند که بک لینکها باکیفیت و طبیعی باشند. علاوهبراین کارشناس سئو نباید از استراتژیهای دیگر سئو خارجی مانند لوکال سئو غافل شود.
اگر به سئو و بهینهسازی وبسایت علاقه دارید، دوره پروژهمحور و جامع آموزش سئو آکادمی آمانج، بهترین نقطه برای شروع یادگیری سئو برای شماست.