این مقاله را میتوانید در مدت زمان 7 دقیقه مطالعه کنید منتشر شده در تاریخ: فروردین ۱۷ام, ۱۴۰۱ آخرین بروزرسانی: آذر ۸ام, ۱۴۰۱
شاید شما هم مثل من باشید. من و شما وقتی میخواهیم چیزی بخریم سری به دیجیکالا یا ترب میزنیم و نقد و نظرات کاربران را دربارهی آن محصول میخوانیم. اگر تولیدکننده آن محصول در شبکههای مجازی حساب داشته باشد، سری هم به آنجا میزنیم. باید ببینیم کاربران چهچیزهایی در کامنت برای محصولات آن کسبوکار نوشتند. آن کسبوکار چطور جواب داده است و اصلا شاید چند سوال هم خودمان آنجا پرسیدیم.
اما ۲۰ سال پیش آدمها اینطوری خرید نمیکردند. چون جایی وجود نداشت که کاربران دیگر بروند و نظراتشان را دربارهی محصولات مختلف آنجا بنویسند و بقیه بتوانند بیایند آنها را بخوانند و احیانا جواب دهند یا سوالی بپرسند. چیزی بهنام اینستاگرام وجود نداشت. اساسا وبسایتهای فروشگاهی این شکلی نبودند.
تابهحال شده از خودتان بپرسید اینترنت و فضای وب چطور به جایگاه فعلی خود رسیده است؟ چه مراحلی را پشت سر گذاشته است؟ آیندهاش چه میشود و بهکجا میخواهد برود؟ اگر این سوالات شماست، باید بگویم که ما اکنون در دوران وب ۲ (WEB 2.0) هستیم؛ از وب ۱ عبور کردیم و وب ۳ را پیش رو داریم.
این محتوا به اکنون، یعنی وب ۲، اختصاص دارد و میخواهد به این سوالات پاسخ دهد: وب ۲ چیست؟ چهکسی به این وب گفته است وب دو و چرا؟ ویژگیهای اصلی وب ۲ کدامها هستند؟ وب ۲ چه کاربردهایی دارد؟ وب ۲ چه فرقهایی با وب ۱ دارد؟
برای سفر به آیندهی اینترنت و وبسایتها، «آشنایی با وب ۳، آینده اینترنت» را بخوانید.
آنچه در این نوشته خواهیم داشت
قبلاز پاسخدادن به این سوال بگذارید اول روشن کنیم که منظور از وب، WWW or World Wide Web or The Web، چیست. اصلا فرق وب و اینترنت چیست؟ (میدانم این سوال آسان بهنظر میرسد و احتمالا خیلیها پاسخ را میدانید. اما ضرری ندارد اگر چیزهایی را باهم مرور کنیم.) مشخص است که اینترنت یا The Worldwide Computer Network بستری است که ارتباط میان شبکهها و کامپیوترها را در سراسر دنیا امکانپذیر میکند.
وقتی گفته میشود شبکهی وب یا جهان وب یا وب جهانگستر منظور مهمترین و اصلیترین خدمت و امکانی است که در بستر اینترنت برای انسانها فراهم شده است. و آن خدمت چیزی نیست جز دسترسییافتن به مجموعهای عظیم از انواع اطلاعات و محتواها که در وبسایتها قرار میگیرد و کاربران میتوانند ازطریق مرورگرها آنها را بازیابی کنند. پس وقتی میخواهیم دربارهی وب دو حرف بزنیم، منظور این است که میخواهیم بدانیم وبسایتها و محتواهای آنها چه خصوصیت و ویژگیها و امکاناتی در بستر اینترنت دارند و چه کارهایی میتوانند در فضای نت انجام دهند.
برگردیم به سوال اصلی این بخش: وب ۲ چیست؟ کوتاهترین و خلاصهترین پاسخ به این سوال این است: وبسایتهایی که به کاربران اینترنت در سراسر جهان امکان تعامل برقرارکردن بایکدیگر را میدهد. وب ۲ وب شبکههای اجتماعی است. وبی است که انسانها برای یکدیگر محتوا مینویسند. وبی دوطرفه است نه یکطرفه.
Web 2.0 describes the current state of the internet, which has more user-generated content and usability for end-users compared to its earlier incarnation, Web 1.0.
وب ۰ .۲ وضعیت امروز اینترنت را توضیح میدهد، که درمقایسه با وب ۱ محتواهای تعاملی (UGC) و کاربردهای بیشتری برای کاربران دارد.
اگر علاقهمند به تاریخ طراحی سایت هستید و میخواهید بدانید اولین وبسایت در جهان چه زمانی ساخته شد، پیشنهاد میکنم مطلب «تاریخچه تکاملی طراحی وبسایت در جهان» را حتما بخوانید.
وب ۲ (Web 2.0) از ۱۹۹۹ شروع شد. قبلاز این تاریخ، تکنولوژیها و زبانهای برنامهنویسی پیشرفت قابلتوجهی کرده بودند. جهان و کسبوکارها متوجه شده بودند که دنیای وب و اینترنت آیندهی بشر را میسازد. مسیر پیشرفت و تسهیل طراحی سایت و استفاده از اینترنت هرروز در جهان هموارتر میشد. همهی آن پیشرفتها به سایتها امکان میداد تا از صفحات و محتواهای ایستا بهسمت صفحات پویا و سایتهای پویا حرکت کنند.
در ۱۹۹۹، گوگل یکساله بود و آمازون ۴ سال بود که داشت فعالیت میکرد. آمازون بخشی را به سایتش اضافه کرده بود که به کاربران اجازه میداد تا نظراتشان را بنویسند. این تغییر مهمی بود. چون تا قبلاز آن وبسایتها صفحات ایستایی بودند که فقط میشد خواندشان. وب ۱ (Web 1.0) وبی فقط خواندنی بود. وبسایتهایی بسیار ساده و ابتدایی که کسی چیزهایی در آن مینوشت.
در اپریل سال ۱۹۹۹، طراح سایتی بهنام Darcy DiNucci در مقالهای برای اولینبار از عبارت Web 2.0 استفاده کرد. اما عبارت وب دو و بحث دربارهی این مفهوم و آیندهی وبسایتها و اینترنت در سال ۲۰۰۴ بود که بر سر زبانها افتاد و همه با آن آشنا شدند. در این سال بود که بهابتکار انتشارات و موسسه آموزشی O’REILLY و مدیر آن Tim O’Reilly و همراهی چند موسسه و صاحبنظر دیگر مجموعه کنفرانسهایی باعنوان Web 2.0 Conference برگزار شد. در این کنفرانسها تلاش شد تا وب دو، مفهوم آن، ویژگیها و کاربردهای آن تعریف شود.
قبلاز اینکه مهمترین ویژگیهای وب دو را معرفی کنم، باید اشاره کنم که از کنفرانسهای سال ۲۰۰۴ تا امروز صاحبنظران و برنامهنویسان بزرگ دنیا دربارهی مفهوم وب دو و ویژگیهای آن به اتفاقنظر نرسیدند. معمولا وقتی از ویژگیهای وب ۲.۰ حرف زده میشود، منظور مجموعهای از ویژگیها و کاربرد تکنولوژیهای مختلف در طراحی سایت و فضای نت قرن ۲۱ است. بنابراین، در لیست ویژگیهای مهم وب ۲ دربارهی تکنولوژیها حرف زده نمیشود. چون نتیجهی استفاده از تکنولوژیها در مشارکتدادن کاربران و افراد واقعی در وب است که اصلواساس وب ۲ را تشکیل میدهد.
وب ۲ چه ویژگیهایی دارد؟
فکر کنم دربارهی کاربردهای وب دو همهی ما میتوانیم نظر بدهیم! فقط کافی است کمی دقت کنیم. در زندگی من و شما اینترنت و سایتهای مختلف و شبکههای اجتماعی چهقدر کاربرد دارند؟ مشخص است: خیلی! من به مهمترین کاربردهای وب دو اشاره میکنم:
باتوجهبه همهی مطالبی که تا الان گفته شد، مهمترین تفاوت وب دو با نسل اول وبسایتها مشخص شده است: وب ۱، اولین سایتها در جهان، فقط خواندنی بودند؛ وب ۲.۰ خواندنی و نوشتنی است. تفاوتهای مهم دیگر این دو عبارتانداز:
بالاخره در این جهان امکان ندارد چیزیکه این همه مزیت دارد و زندگی تمامی انسانهای روی زمین را بهنوعی متحول کرده است، عیب نداشته باشد. وب دو هم عیب و هم منتقدان سرسخت دارد. بحث انتقادات به وب اجتماعی و مشارکتی و تاثیر شبکههای اجتماعی بر زندگی کاربرانشان گسترده و چندوجهی است.
مهمترین نقدی که به وب دو میشود این است که این وب مشارکتی بستری فراهم کرده است برای گسترش اطلاعت غلط و نامعتبر. هرکس میتواند هرچیزی را ادعا کند و بعد آن را در فضای وب پخش کند. اطلاعات غلط ممکن است جان و مال افراد را درخطر بیندازند. علاوهبراین، وب ۲ بستری برای گسترش جرایم آنلاین و سرقت اطلاعات مالی و پزشکی و خصوصی افراد را نیز فراهم کرده است.
همین سایتی که شما این محتوا را در آن میخوانید، یک نمونه از سایتهای وب دو است. اما بعضی وبسایتها در دوران وب دو مهمتر و تعیینکنندهتر هستند. شاید بشود ادعا کرد مهمترین سایتی که وب دو را نمایندگی میکند ویکیپدیا (Wikipedia) است. همانطورکه میدانید کاربرانی مثل من و شما هستند که محتوای ویکیپدیا را مینویسند و اصلاح میکنند. نماینده سایتهای وب ۱ هم سایت دائرهالمعارف Britanica است.
دومین نمونهی بارز سایتهای وب ۲ سایتهای تحلیل و رتبهبندی (Rating and Review sites) است. سایتهای تحلیل و رتبهبندی ممکن است محتوای سایتهای دیگر را تحلیل کنند یا محصولات مختلف را. درهرحال، کاربران برای این سایتهای مینویسند و نظر میدهند.
سومین نمونهی سایتهای وب دو توییتر و فیسبوک است. دو سایتی که همهی ما با آنها بهخوبی آشنا هستیم. سرویسها و پلتفرمهای وبلاگنویسی (مثل میهن بلاگ، پرشین بلاگ و بلاگفا) نیز از نمونههای خیلی خوب سایتهای وب دو هستند.
آخرین نمونهی خوب برای سایتهای وب ۲ CMSها (Content Management Systems) و سایتهای وردپرسی هستند. سیستمهای مدیریت محتوا سایتداشتن را برای همه خیلی راحتتر و دستیافتنیتر کردند.
۱. از عمر اینترنت و طراحی سایت خیلی نمیگذرد. اما در همین مدت کوتاه تحولات و پیشرفتهای زیادی در این حوزهها اتفاق افتاده است.
۲. عصر اینترنت و طراحی و ساخت وبسایت با وب ۱ شروع شد و با وب ۲ رشد کمی و کیفی چشمگیری داشت.
۳. وقتی از مفهومی باعنوان وب دو حرف زده میشود، دربارهی وضعیت سایتها و استفاده از اینترنت در عصر حاضر بحث میشود. درواقع تلاش میشود به این سوال پاسخ داده شود که با اینترنت و در اینترنت چه کارهایی میشود کرد؟
۴. البته و همانطور که اشاره شد، میان صاحبنظران دنیای تکنولوژی هنوز بر سر استفاده از عبارت وب ۲ و مفهوم دقیق آن اختلافنظر وجود دارد. مطالبی که در این محتوا بیان شد، چیزهایی است که اکثریت آن را دربارهی Web 2 پذیرفتند و در سایتهای مرجع هم نوشته شده است.
۵. دربارهی انتقادات به وب دو باید گفت که به همهی آنها پاسخهایی داده شده است. مثلا، دربارهی تامین امنیت سایتها شرکتهای بزرگی کار و فعالیت میکنند و خدمات و نرمافزارها و افزونههای امنیتی زیادی هم تولید شده است.
۶. درنهایت، میشود گفت که دوران وب ۲ دورانی است که همه میتوانند برای خودشان یک وبسایت داشته باشند. نیازی نیست برنامهنویس خبرهای بود. اگر آموزش جامع طراحی سایت را که بامحوریت آموزش طراحی سایتهای وردپرسی است بگذرانید، میتوانید باکمی تمرین سایتی برای خودتان داشته باشید.
برای نوشتن این محتوا از منابع زیر کمک گرفته شده است:
امروزه در هر زمینه ای دقت کنیم متوجه ورود اینترنت و تاثیر
آن خواهیم شد. تعداد بسیار زیادی کسب و کار موفق دربستر اینترنت شکل گرفته است که یکی
از مبانی اصلی این کسب کارها داشتن یک وبسایت کارا و موثر است. اگر کسب و
کارها هرچه سریع تر نتوانند وارد اینترنت شوند قطعا محکوم به شکست خواهند
بود در نتیجه امروزه داشتن یک وبسایت اینترنتی یکی از نیاز های اصلی
هر کسب وکار و فعالیتی است. شما دو انتخاب پیش رو دارید، یا اینکه طراحی وبسایت خود را
به دست دیگر افراد بسپارید و یا خودتان مطابق با نیازتان وبسایت دلخواهتان
را طراحی و آماده کنید.
اکنون زمان آن است که شما وارد این دنیای جدید شوید. مرحله
مرحله یک وبسایت را بشناسید و یادبگیرید چگونه میتوان یک وبسایت را طراحی کرد. حتی
فراتر، یادبگیرید چگونه به عنوان یک متخصص حرفه ای طراحی وبسایت در بازار
فعالیت کنید و از درآمد بالای این حرفه بهره مند شوید.
ادامه...
امروزه در هر زمینه ای دقت کنیم متوجه ورود اینترنت و تاثیر
آن خواهیم شد. تعداد بسیار زیادی کسب و کار موفق دربستر اینترنت شکل گرفته است که یکی
از مبانی اصلی این کسب کارها داشتن یک وبسایت کارا و موثر است. اگر کسب و
کارها هرچه سریع تر نتوانند وارد اینترنت شوند قطعا محکوم به شکست خواهند
بود در نتیجه امروزه داشتن یک وبسایت اینترنتی یکی از نیاز های اصلی
هر کسب وکار و فعالیتی است. شما دو انتخاب پیش رو دارید، یا اینکه طراحی وبسایت خود را
به دست دیگر افراد بسپارید و یا خودتان مطابق با نیازتان وبسایت دلخواهتان
را طراحی و آماده کنید.
اکنون زمان آن است که شما وارد این دنیای جدید شوید. مرحله
مرحله یک وبسایت را بشناسید و یادبگیرید چگونه میتوان یک وبسایت را طراحی کرد. حتی
فراتر، یادبگیرید چگونه به عنوان یک متخصص حرفه ای طراحی وبسایت در بازار
فعالیت کنید و از درآمد بالای این حرفه بهره مند شوید.
ادامه...
مهدیه اسماعیلی