مرغهای مگسخوار پرندههای فوقالعاده کوچک، سریع، باهوش و تیزبینی هستند. این پرندگان مغز بزرگی دارند. آنها میتوانند مسیرهایی را که در آن پرواز کردند به یاد بیاورند و همچنین گلهایی که روی آن نشستند. چشمان کوچک ولی تیزبین آنها به هر نوع محرک محیطی واکنش نشان میدهد.
از سال ۲۰۱۳ به این طرف، مرغ مگسخوار دیگر فقط نام یک پرنده نبود. گوگل نام یکی از انقلابیترین آپدیتهای الگوریتم خود را از این پرنده گرفت. چون این الگوریتم هم گوگل را باهوشتر و سریعتر و تیزبینتر میکرد. آپدیت Hummingbird جستوجو در گوگل را برای کاربر دگرگون کرد. گوگل با این الگوریتم، بهتر مقصود ما را از جستوجوی عبارات میفهمد. بگذارید مثالی بزنم.
اگر ۱۰ سال پیش در گوگل سرچ میکردید: مدل مو برای صورتهای گرد. گوگل در جواب برای شما مدل مو میآورد و صورتهای گرد را. البته گفته میشد که اگر میخواهید عبارتی سرچ کنید، بهتر است بین آن علامت جمع بگذارید یا آن را درون quotation marks قرار دهید. اما خب نتیجه چندان فرقی نمیکرد.
اما اگر الان به هر زبانی عبارت مدل مو برای صورتهای گرد را سرچ کنید، مدل موهایی که برای صورتهای گرد مناسب است به شما نشان داده میشود. گوگل الان میفهمد که شما احتمالا صورت گردی دارید و میخواهید موهایتان را کوتاه کنید و به دنبال مدل موی مناسب با شکل صورتتان میگردید. پس نتایج مرتبط با این قصد را به شما نشان میدهد.
این محتوا میخواهد الگوریتم Hummingbird را به شما معرفی کند و به این سؤالات دربارهاش پاسخ دهد: این الگوریتم چیست؟ چه میکند؟ چه تاثیری بر سئوی سایت دارد؟ و آیا باید برای انطباق با آن استراتژیهای سئوی سایت خود را تغییر دهید؟
.Every single Google search is controlled by Hummingbird
هر سرچی که در گوگل صورت میگیرد با مرغ مگسخوار کنترل میشود.
آنچه در این نوشته خواهیم داشت
الگوریتم مرغ مگسخوار (Hummingbird) چیست؟
در ۲۶ سپتامبر ۲۰۱۳ اضافهشدن مگسخوار به باغوحش گوگل (الگوریتمهای مهماش) اعلام شد. الگوریتم مگسخوار حدود یک ماه قبل از این تاریخ کار خودش را شروع کرده بود. الگوریتم hummingbird با جریمهکردن وبسایتها کاری ندارد (برعکس پاندا که در خط مقدم مبارزهی گوگل با محتوای بیکیفیت قرار دارد و در جابهجاکردن جایگاه وبسایت بسیار بسیار تاثیرگذار است). پس مگسخوار با جایگاه و رتبهی وبسایتها در گوگل هم مستقیما کاری ندارد و بر آن تاثیر نمیگذارد.
hummingbird تغییر اساسی در الگوریتم هستهی گوگل بود تا تلاش و تعهد او را برای فهمیدن هرچه بیشتر و بهتر مقصود کاربر از جستوجو نشان دهد. طبیعتا وقتی گوگل مقصود و هدف اصلی کاربر از سرچ را بهتر بفهمد میتواند مرتبطترین، کاملترین و بهترین پاسخها را دراختیار او بگذارد.
بنابراین مگسخوار با نگاه تیزبین و هوشش میان هزاران صفحه و محتوا میگردد و بهترین پاسخ را برای کاربر میآورد، آنهم در کمترین زمان ممکن.
هدف (کار) الگوریتم مرغ مگسخوار (Hummingbird) چیست؟
همه میدانیم که گوگل موتور جستوجو است. اما آیا گوگل همانی است که در سال ۱۹۹۸ بود؟ قطعا نه! هر آپدیت گوگل را بهتر کرده. ظاهرا ۲ بار در تاریخ گوگل الگوریتم این موتور جستوجو تغییرات اساسی داشته است: ۲۰۰۱ و ۲۰۱۳ (آپدیت Hummingbird). چرا؟ هربار گوگل قصد داشته نواقص را رفع کند، نیازهای کاربران را برآورده کند و البته خود را برای آنچه در آینده اتفاق خواهد افتاد آماده کند.
آنچه در آینده اتفاق میافتد Conversational Search است. یعنی دیگر نیاز نیست زحمت بکشیم و آنچه را که دنبالش هستیم برای گوگل تایپ کنیم. به او میگوییم. این امکان الان در گوگل کروم فعال شده است. آن میکرفون رنگی آن کنار را میبینید؟ میتوانید با آن حرف بزنید. وقتی گوگل هنوز چیزی را که ما تایپ میکنیم خوب نمیفهمد چطور باید چیزی را که میگوییم درک کند؟
برای همین hummingbird آمد تا هم بهتر از گراف دانش (Google Knowledge Graph) استفاده کند و هم جستوجوی معنایی گوگل (Google Semantic Search) را تقویت کند، و درنتیجه از عبارت (زبان) جستوجوکننده به قصد او پی ببرد و آنچه را که او واقعا بهدنبالش است برایش پیدا کند.
Google Knowledge Graph
گراف دانش چیست؟ پایگاهدادهای عظیم از اطلاعات دربارهی آدمها، مکانها و چیزها. مثلا وقتی کسی سرچ میکند «برج ایفل چند متر است؟» یا «رئیسجمهور آمریکا کیست؟» یا «فاصلهی زمین تا ماه چهقدر است؟»، گوگل پاسخ را از گراف دانش میدهد. فقط به این نکته دقت کنید که در گراف دانش واقعیتها ثبت و ضبط میشوند. (گوگل توضیح داده چطور این اطلاعات را جمعآوری میکند و از صحتشان مطمئن میشود.)
چون مگسخوار به این پایگاه عظیم دسترسی دارد، وقتی الان سرچ میکنید قرص مسکن، نام انواع قرصهای آرامبخش یا ضددرد یا حتی وبسایتهای فروش این قرصها به شما نمایش داده نمیشود. برعکس، مگسخوار با استفاده از گراف دانش SERP را از وبسایتها و محتواهایی که به شما اطلاعات قابلاطمینان و معتبر دربارهی قرصهای مسکن و عوارض و موارد استفاده (واقعیتهای پزشکی مرتبط) میدهد پر میکند.
Google Semantic Search
گوگل میخواهد به مفاهیم پنهان در پشت واژهها و عبارات پی ببرد. او بهدنبال عبور از text (زبان و کلمات و لغات) است. و میخواهد به مقاصد و زمینهها (Context) برسد. چرا کاربر «قرص مسکن» یا «بهترین قرص مسکن» را جستوجو میکند؟ احتمالا دردی دارد. مشکلی پزشکی که به سلامتیاش مربوط میشود. پس در SERP صفحاتی را که این کلیدواژهها (Keywords) در آنها زیاد استفاده شده به کاربر نمایش داده نمیشود. بلکه صفحاتی را که اطلاعات پزشکی مرتبط دارد بهعلاوهی جستوجوهای مرتبط و مهم، مثل عوارض جانبی قرصهای مسکن، برای او میآورد.
Hummingbird is all about semantic relationships.
همهچیز برای الگوریتم مرغ مگسخوار به ارتباطات معنایی مربوط میشود.
یا مثلا، وقتی شما سرچ میکنید کیک شکلاتی، مجموعهای از این نتایج در SERP به شما نمایش داده میشود: دستورپخت کیک شکلاتی، انواع کیک شکلاتی، کالری و ارزش غذایی کیک شکلاتی، شیرینیهای شکلاتی دیگر و البته قنادیهایی که کیک شکلاتی دارند ( و احتمالا نزدیک شما هستند). در دنیای واقعی یک آدم چرا باید دربارهی کیک شکلاتی پرسوجو کند؟ برای دلایل محتملتر گوگل پاسخی پیدا کرده است.
الگوریتم Hummingbird و تاثیر آن بر سئوی سایت
همانطور که قبلا هم اشاره شد، این الگوریتم مستقیما تاثیری بر سئوی سایت شما نمیگذارد. اگر زمانی هم رتبه از دست دادید یا جایگاهتان تغییر فاحشی کرد، به احتمال خیلی خیلی زیاد کار مگسخوار نیست. اول الگوریتمهای دیگر را چک کنید. نکته اینجاست که الگوریتم مگسخوار بیشتر از اینکه تهدید باشد فرصت است برای سئوی سایت شما!
چرا فرصت است؟ به دو دلیل: اول، چون گوگل بیش از پیش به شما میگوید وبسایت و محتواها چه ویژگیهایی باید داشته باشند تا نظر مگسخوار را جلب کنند. مهمترین ویژگی نزدیکشدن گوگل به زبان طبیعی و انعطافپذیر و پویای آدمهاست و فاصلهگرفتن از کلیدواژههای ازپیشتعیینشده و خشک. یعنی نزدیکشدن به اینکه وقتی فارسیزبان سرچ میکند «کافههای انقلاب»، او میفهمد منظورش بهترین کافههای میدان انقلاب و آن دوروبرهاست. و دوم، شما میدانید باید شروع کنید و وبسایت را برای نوع دیگری از جستوجوها (Conversational Search) هم بهینه کنید.
Pages matching the meaning do better, rather than pages matching just a few words.
صفحاتی که با معنا و منظور از سرچ مطابقت دارند بهتر نتیجه میگیرند تا صفحاتی که با چند کلمه.
بهینهکردن سایت برای Google Hummingbird
کار خاصی نباید بکنید. همچنان به سئوی کلاه سفید ادامه دهید و از سئوی سیاه دور باشید. تلاش کنید تاجاییکه میتوانید از سئوی خاکستری و ترفندهای دورزدن گوگل (مثل PBN) استفاده نکنید. همچنان و همچنان و همچنان محتوا همهچیز است، محتوای خوب و باکیفیت و معتبر و جامع و کامل. همهی محتواهای وبسایت شما باید باکیفیت و جامع باشند.
چند نکتهی کمکی هم که برای بهینهکردن وبسایت برای الگوریتم مرغ مگسخوار مفید است (و البته هیچکدام چیز جدیدی هم نیست) میگویم و این محتوا را تمام میکنم:
- موضوع وبسایت، حوزهی فعالیت و همچنین هدف از راهاندازی آن را خیلی شفاف و روشن اعلام کنید.
- برای موتورهای جستوجو تولید محتوا نکنید. کاربر را درنظر بگیرید. برای او محتوا تولید کنید.
- محتوای تخصصی و کاملا مرتبط با موضوع وبسایت و فعالیتهایتان تولید کنید.
- دوران پرکردن صفحه با چند کلمهی کلیدی تمام شده. به long-tailed keywords متوسل شوید. از کلمات و عباراتی استفاده کنید که مردم واقعا بهکار میبرند (تحقیق و انتخاب کلمات و عبارات کلیدی و مفاهیم مرتبط بسیار بسیار مهم و حساس و دقیق است).
- اولویت سئوی شما درککردن قصد کاربران از جستوجو است.
- وبسایتی تعاملی داشته باشید.
- از جزئیاتی که باید برای جلوزدن از الگوریتمهای گوگل در سئو رعایت کنید غافل نشوید.
جمعبندی و نتیجهگیری
۱. سئو آرام آرام تغییر میکند. دیگر فقط لینکسازی و چند تولید محتوا و کلمات کلیدی نیست.
۲. در سئوی سایت به استانداردهای همهی الگوریتمها باید توجه کرد، ازجمله الگوریتم مگسخوار.
۳. الگوریتم مگسخوار انقلابیترین آپدیت الگوریتم گوگل تا الان بوده است. درواقع این آپدیت به همهی سایتها و کارشناسان سئو گفت سئو در کدام جهت حرکت خواهد کرد و آیندهی سئو چطور خواهد بود.
۴. آپدیت hummingbird تلاش گوگل است برای منطبقشدن با دنیای واقعی و فهمیدن آدمها همانطور که حرف میزنند.
۵. با توجه به آپدیت های متعدد گوگل، سئوی سایت به سمت پیچیدگی ها و رعایت تکنیک های متعددی رفته است، بههمیندلیل آموزش سئو تخصصی و بهروز یک موضوع بسیار مهم است.
برای نوشتن این محتوا علاوهبر منابعی که در متن به آنها ارجاع داده شده، از وبسایتهای زیر هم استفاده شده است:
۱. Moz.com