طراحی سه بعدی (3D Design) هنر است. فکر نکنید منظورم فقط خلقکردن انیمیشنهایی است که بزرگ و کوچک در سراسر جهان عاشقشان میشوند. وقتی طراح سه بعدی آیکونی متفاوت و خلاقانه که شبیه هیچچیز دیگری در این جهان نیست خلق میکند، درواقع اثری هنری آفریده است. شاید این سوال پیش بیاید که خب، فایدهی این اثر هنری چیست؟ آثار هنری که در حراجیهای بزرگ و معروف عرضه میشوند و مردم برای آن پول میدهند تابلوهای پیکاسو و بنکسی (Banksy) است، نه طراحیهای سه بعدی!
اما باید بگویم که این تصوری کاملا اشتباه است. در دنیای دیجیتال هم آثار هنری دیجیتال خریدار دارند. برای آثار هنری دیجیتال و طراحیهای سه بعدی بازارهایی برای عرضه در فضای وب بهوجود آمده است. هنر دیجیتال و آثار هنری دیجیتال، ازجمله آثار هنری سه بعدی، هرروز خواهان بیشتری پیدا میکنند.
رشد و گسترش هنرهای دیجیتال سه بعدی برای 3D دیزاینرها یعنی فرصتهای بیشتر برای نشاندادن قابلیتها و تواناییها خودشان درمقام یک هنرمند و همچنین فرصتهای بیشتر و بهتر برای کسب درآمد.
در این مقاله میخواهم درباهی فرصت نابی در دنیای دیجیتال حرف بزنم که برای طراحان سه بعدی مثل گنج است. شاید شما فقط علاقهمند به 3D دیزاین هستید و هنوز کار را شروع نکردید. شاید هم طراح سه بعدی تازهکاری هستید. مهم نیست. باید بدانید که اگر تلاش کنید و خیلی جدی این هنر را دنبال کنید، آیندهی بسیار خوبی درانتظار شماست.
این فرصت بسیار عالی و ناب برای طراحان سه بعدی و هنر طراحی سه بعدی بازار NFT Art یا 3D NFT Art Design است. NFT چیست و چه ارتباطی با طراحی سه بعدی دارد؟ طراح چطور میتواند از این فرصت استفاده کند و هنرش را درجای درست عرضه کند؟به این دو سوال مهم و جالب در این مقاله جواب میدهم. اما اول باید NFT را تعریف کرد.
آنچه در این نوشته خواهیم داشت
ارتباط طراحی سه بعدی و NFT چیست؟
بهاحتمال خیلی زیاد با رمزارزها و بیتکوین آشنایی دارید. برای توضیحدادن NFT باید از ایدهی رمزارزها کمک گرفت. فرق یک دلار با یک دلار چیست؟ فرق یک بیتکوین با دیگری در چیست؟ هیچ! یک دلاری همهجا یک دلاری است و ارزشی مشخص دارد. و یک بیتکوین هم همهجا و در کیفپول هرکس که باشد همان یک بیتکوین است. اما NFT اینطور نیست. هر NFT با دیگری فرق دارد.
NFT مخفف Non Fungible Token است. ان اف تی در فارسی به رمز غیرمثلی، توکنهای غیرقابلتعویض و توکن غیرمثلی ترجمه شده است. اما هیچکدام از این ترجمهها بهاندازهی کافی گویا نیستند. Token چیزی است که ارزش مالی دارد. در این عبارت، منظور از Token نمونهای از چیزی است که ارزش مالی دارد.
NFT نوعی دارایی منحصربهفرد دیجیتال است. ان اف تی ممکن است نمونهای از یک شئ واقعی (مثل نقاشی از طبیعت)، کاراکتر واقعی (هنرمندان یا شخصیتهای سینمایی)، و یا آهنگ، GIF یا هرچیزی که بشود در فضای دیجیتال آن را ساخت باشد. این اشیای دیجیتال را آنلاین، در بازارهای آنلاین، و با ارزهای دیجیتال خرید و فروش میکنند.
3D NFT Art Design (ان اف تی سه بعدی) چیست؟
از تعریفی که ارائه شد، مشخص است که هرچیزی در فضای دیجیتال (گیفها، گرافیکها و حتی توییتها) این پتانسیل را دارد که NFT شود و به فروش برسد. قطعا آثار هنری دیجیتال بیشترین پتانسیل و شانس را برای تبدیلشدن به ان اف تی دارند. ازمیان آثار هنری دیجیتال طرحهای گرافیکی دو بعدی نیز شانس دارند، اما نه بهاندازهی طرحهای سه بعدی. نکتهی مهم هم همین است.
هر طراحی سه بعدی ممکن است به 3D NFTتبدیل شود. چرا؟ چون 3D دیزاینها جذابتر هستند و پرجزئیاتتر. کارهایی که طراح سه بعدی با نرمافزارهای طراحی سه بعدی میتواند انجام دهد خارقالعاده است. علاوهبراین، طراحیهای سه بعدی برای انیمیشنشدن عالی هستند و این دقیقا چیزی است که در متاورس (Metaverse) به آن نیاز است. یادتان باشد که متاورس دنیایی تماما 3D است. همین به 3D دیزاینرها فرصت میدهد تا انواع و اقسام کاراکترها را برای جهان متاورس خلق کنند. کسی هم جلوی آنها را نگرفته است که آن کاراکترها را در بازار ان اف تیهای (3D NFT Marketplace) بفروشند!
بههمیندلیل، زیرمجموعهی بسیار جذاب آثار NFT میشود آثار هنری 3D. فکر نمیکنم دیگر لازم باشد بگویم باتوجهبه برنامههایی که فیسبوک برای گسترش متاورس درآینده دارد، طراحان سه بعدی چهقدر فرصت شغلی و همچنین فرصت برای ایدهپردازی و خلاقیت پیدا میکنند.
چطور باید طرحهای سه بعدی را به 3D NFT تبدیل کرد؟
ان اف تیهای سه بعدی کالا هستند، کالاهای دیجیتال. این کالای دیجیتال سه بعدی در بازار خودش عرضه میشود. اما عرضه در بازار دلیل بر مشتریداشتن و فروشرفتن هیچ کالایی، ازجمله ان اف تی، نمیشود. پس دراینجا چند موضوع مطرح است: طراح سه بعدی و طرحهایش (طبیعی است که 3D دیزاینر همهی طرحهایش را نمیتواند به 3D NFT تبدیل کند)، تبدیلکردن آن طرحها به ان اف تی و عرضه در بازار مناسب. دربارهی موضوع اول در این عنوان و دربارهی موضوع دوم و سوم در عنوان بعد توضیح میدهم.
3D دیزاینر کیست و چه طرحهای سه بعدی با بلندر یا دیگر نرمافزارهای طراحی سه بعدی خلق میکند؟ طبیعی است که آثار هنری طراحان معروف سه بعدی یا هنرمندان دیجیتال معروف مشتری دارد. به این نکته توجه کنید که ان اف تی سه بعدی باید خلاقانه و هنرمندانه و اصیل باشد. اولین قدم برای طراح سه بعدی که میخواهد 3D NFT Designer شود این است که باید اثر هنری، بهمعنای دقیق کلمه، خلق کند. دیزاینهای طراح هم باید جذاب و زیبا باشند و هم ازنظر فنی و تکنیکی در بهترین سطح باشند.
البته نباید اینطور نتیجه گرفت که بازار 3D NFT دراختیار طراحان سه بعدی خیلی مشهور است و تمام. در بازار هنرهای سه بعدی فرصت برای رقابت طراحان تازهکار با دیگران فراهم است. موفقیت طراحان سه بعدی (مخصوصا تازهکارها) به دو عامل بستگی دارد: مهارت و خلاقیت. پس طراح سه بعدی باید به کارش مسلط باشد و آثاری خلق کند که علاقهمندان به هنرهای دیجیتال حاضر باشند برای آن پول بدهند.
اگر به طراحی سه بعدی علاقه دارید و میخواهید با نرمافزار قدرتمند طراحی سه بعدی، بلندر، بیشتر آشنا شوید؛ مقالهی «بلندر (Blender): بهترین نرم افزار طراحی سه بعدی» را بخوانید.
کجا و چطور باید ان اف تی سه بعدی را برای فروش عرضه کرد؟
بعداز مهارت و خلاقیت و تسلط بر نرمافزار بلندر و ترکیب نور و رنگ، 3d دیزاینر باید طرحهای سه بعدی خود را به NFT تبدیل و در بازار آنلاین (NFT Marketplace) عرضه کند. برای این کار:
- طراح سه بعدی به کیفپول ارز دیجیتال (Crypto Wallet) نیاز دارد. وقتی کیفپول را تهیه کرد و مقداری ارز دیجیتال (بهتر است اتریوم ETH باشد) خرید باید یکی از بازارها یا پلتفرمهای عرضهی NFT (ازجمله آثار هنری 3D) را انتخاب کند. مشهورترین و معتبرترین پلتفرمها عبارتانداز: Opensea.io, rarible.com & superrare.com. ازمیان این ۳ بازار، اولی (opensea) بزرگترین بازار عرضهی NFT است. دومی، بازاری است که از مشتریان میخواهد تا دربارهی آثار ان اف تی عرضه شده باهم بحث و تبادلنظر کنند. و سومی، خاصترین بازار است که خاصترین آثار هنری دیجیتال را میفروشد.
- وقتی طراح در یکی از این پلتفرمها حساب کاربری ساخت، باید کیفپول خود را به این حساب وصل کند. برای تبدیلکردن هر اثر به NFT و فروش آن هزینههایی باید پرداخت شود. بههمیندلیل، در کیفپول باید مقداری ارز برای شروع کار وجود داشته باشد. هزینههایی که باید پرداخت شود در هر پلتفرم متفاوت است. بعد طراح فایلی را که باید به NFT تبدیل شود در حساب کاربردی خود در پلتفرم بارگذاری میکند. در این مرحله، طراح دو انتخاب دارد: طرحش به یک ان اف تی تبدیل شود یا به تعداد بیشتری. بنابراین، ممکن است از بعضی ان اف تیها بهانتخاب صاحب آن اثر چند نسخه وجود داشته باشد و به چندین نفر فروخته شود.
- در این مرحله 3D دیزاینر باید تایید کند که خود او صاحب این اثر است و نه کس دیگری. یعنی او باید تایید کند که حقوق معنوی و ماکلیت معنوی هرچیزیکه میخواهد تبدیل به NFT شود، متعلق به خود اوست. حالا دیگر طراح سه بعدی میتواند برای اثرش قیمت تعیین کند یا آن را به مزایده بگذارد و منتظر شود تا کسی آن را بخرد. وقتی خرید اتفاق بیفتد، مراحل دیگری باید طی شود که در هر پلتفرم ممکن است متفاوت باشد.
معرفی یک 3D NFT Designer و نمونههایی از آثار هنری NFT
فکر میکنم در این لحظه کار کمی سخت و پیپچده بهنظر میرسد. شاید اگر شما را با یکی از معروفترین طراحان سه بعدی دنیا آشنا کنم، سختیهای کار کمتر بهنظر برسد. نام صاحب آثار زیر Marten Lasskogen است. او هنرمندی دانمارکی است که بانام هنری Moteh شناخته میشود. او بهمعنای واقعی کلمه یک هنرمند است و به او لقب نقاش سه بعدی سورئالیست و هنرمند 3D داده شده است. او ان اف تی سه بعدی بعضی از آثار خود را در بازار OpenSea@ برای فروش عرضه میکند. (باورتان میشود آثار زیر نه عکس هستند و نه نقاشی، بلکه 3D دیزاین هستند؟)
Morten Lasskogen Artwork
Morten Lasskogen Artwork
Morten Lasskogen Artwork
جمعبندی و نتیجهگیری
۱. هرچیزی در فضای دیجیتال و نت حتی توییتها ممکن است به NFT تبدیل شود. چرا طراحیهای سه بعدی آثار هنری NFT نشوند؟
۲. فروش ان اف تیهای سه بعدی دنیایی است با قواعد خاص خودش که برای ورود به آن باید مقدماتی را فراهم و حتما تحقیق کرد. اما همین دنیا به طراحان سه بعدی فرصتهای زیادی میدهد.
۳. اهمیت آثار هنری سه بعدی فقط در این نیست که میشود آنها را تبدیل به ان اف تی کرد و فروخت. آنها مهم هستند چون مهارت و خلاقیت و تسلط صاحب خود (3D دیزاینر) را بر نرمافزارهای طراحی سه بعدی و هنر نورپردازی و ترکیب رنگها به همه نشان میدهند.
۴. بازار فروش ان اف تیهای سه بعدی را هم میشود بهنوعی بازار کار برای طراحان سه بعدی بهحساب آورد.
۵. طراحی سه بعدی را بهتر است با یادگیری بلندر آغاز کرد. البته یادگیری بلندر بهتنهایی کافی نیست و راه طراح سه بعدی را برای ورود به بازار کار هموار نمیکند. 3D دیزاینر باید یاد بگیرد چطور خودش را به بازار معرفی کند.
۶. بههمیندلیل، درپایان دوره طراحی سه بعدی نکاتی دربارهی شیوههای ورود به بازار کار نیز آموزش داده میشود.
برای نوشتن این محتوا از منابع زیر کمک گرفته شده است:
۱. forbes.com
۲. medium.com