جست و جوی صوتی؛ موضوعی که این روزها مورد توجه متخصصین سئو قرار گرفته است و توجه بخش کثیری از کاربران گوگل و دیگر موتورهای جست و جو را به خود جلب کرده است. تا سال های قبل جست و جوی صوتی پدیدهای شگفت انگیز برای کاربران بود و آشنایی لازم برای سرچ با آن را نداشتند. با پیشرفت روزافزون تکنولوژی جست و جوی صوتی(google assistant ،siri ،Cortana) استفاده از این شیوه ی جست و جو روز به روز فراگیرتر و البته قابل اطمینان تر شد. از این رو کارشناسان وب در حال یافتن راهی برای هماهنگ سازی استراتژی های سئو با فرایند جست و جو صوتی میباشند و تلاش میکنند آن را به زبان محاوره کاربران نزدیکتر کنند.
سهولت و راحتی این نوع جست و جو، از اصلی ترین دلایل توسعه سریع این روش است. این روش جست و جو در هر شرایط اعم از رانندگی، حضور در جلسات، آشپزی و… قابل استفاده است. آمارها نشان میدهد در سال 2017، 40% از کاربرانی که دستگاه های آنان قادر به جست و جوی صوتی بوده است؛ اما در سال 2018 این تعداد با یک جهش روبرو شده و 35 برابر شده است.
تحلیل روند توسعه جست و جوی صوتی گوگل نشان میدهد در سال 2022 این روش جست و جو، رقابتی جدی با جست وجوی نوشتاری داشته و تا پایان این سال نزدیک به 60% از کل جست و جوهای گوگل، به صورت صوتی بود. بررسی ها نشان میدهند قابلیت جست و جوی صوتی در سایتها، یکی از معیارهای رتبه بندی سایت توسط گوگل است. در ادامه با ما همراه باشید تا با جست و جوی صوتی، تاثیر و اهمیت آن در سئو و راه های بهینه سازی این روش جدید جست و جو آشنا شوید.
آنچه در این نوشته خواهیم داشت
جست و جوی صوتی گوگل چیست؟
جست و جوی صوتی Google عملکردی است که به کاربران اجازه میدهد به جای تایپ کردن، با استفاده از گوگل از طریق دستورات صوتی گفتاری در وب جست و جو کنند. جست و جوی صوتی در گوشیهای هوشمند یا دستیارهای تعاملی خانگی معمولاً توسط نرمافزار تشخیص صدا انجام میشود که کاربران را دعوت میکند تا سؤالات و دستورات خود را بیان کنند. جست و جوی صوتی Google را میتوان هم در جست و جوهای دسکتاپ و هم در جست و جوهای موبایل استفاده کرد. جملات سوالی بیشترین کاربرد در این نوع از جست و جو را دارند و به دلیل مهم بودن سرعت در این گونه جملات جست و جوی صوتی کاربرد چندانی دارد، به همین دلیل کارشناسان سئو باید به بهینه سازی جست و جوی صوتی سایت خود رسیدگی نمایند زیرا که جست و جو با روش متنی متفاوت از جست و جوی صوتی است. محبوبیت جست و جوی صوتی روزانه درحال افزایش است؛ البته این تکنولوژی به هیچ وجه جایگزنی برای جست و جوی متنی نیست و همواره باید این دو تکنولوژی در کنار هم پیشرفت کنند. این سبک از جست و جو بیشتر به صورت زبان محاوره و طولانیتر از جست و جوی متنی است.
به روزرسانی الگوریتم مرغ مگس خوار برای جست و جوی صوتی گوگل
چند سال پیش، گوگل یکی از بزرگترین تغییرات را در الگوریتم اصلی خود ایجاد کرد. این به روزرسانی با نام الگوریتم مرغ مگس خوار شناخته میشد. یکی از بزرگترین عناصری که با ظهور مرغ مگس خوار تغییر کرد، تاکید بر جست و جوی معنایی یا معنای ضمنی عبارت های جست و جو شده بود. هدف کاربر یکی از مهمترین اصول جست و جو است، اما برای ماشینها، استنباط اینکه کاربران در هنگام انجام جست و جوهای خاص چه میخواهند بسیار دشوار است. این یکی از دلایل بسیار مهم در به وجود آمدن مرغ مگس خوار بود.
این الگوریتم نشان میدهد، رتبه بندی سایت ها نیز بر اساس نزدیکی نتایج جست و جو به اهداف کاربر انجام میشود. جست و جوی صوتی گوگل نیز متکی بر مفاهیم است؛ بنابراین توسعه این روش به معنای قدرت گرفتن سئو معنایی و جست و جوی صوتی است. بنابراین تولید محتوای با کیفیت و بامفهوم که کاربران را زودتر به جواب سوالات جست و جو شده برساند مورد اهمیت قرار گرفت.
البته این به معنای رنگ باختن قدرت کلمات کلیدی نیست بلکه به این معناست که اصول سئو باید برای عبارات کلیدی نیز در محتواها رعایت شود. با توجه به توسعه جست و جوی صوتی گوگل، بهتر است محتوا و عناوین را برای عبارات کلیدی نیز سئو کنید. بسیاری معتقدند طولانی تر شدن عبارات مورد جست و جو به دلیل راحت تر بودن جست و جوی صوتی در مقایسه با نوشتار است.
دلایل و فواید جست و جوی صوتی
استفاده روز افزون از تکنولوژی هوش مصنوعی و محبوبیت آن، دلیلی برای پیشرفت روزانه جست و جوی صوتی است. دلیل اصلی محبوبیت جست و جوی صوتی راحت تر و سریع تر بودن آن نسبت به جستجوی متنی است؛ در این جستجو نتایج دقیق تر و مرتبط تر یافت میشود. برای افرادی که چندین کار را همزمان انجام میدهند، جست و جوی صوتی پر کاربرد است. مثلا هنگام رانندگی و آشپزی یا تماشای فیلم میتوانند جست و جوی خود را به راحتی انجام دهند. یک فرد معمولی میتواند حدود ۴۰ کلمه در دقیقه تایپ کند، اما میتواند حدود ۱۵۰ کلمه در دقیقه صحبت کند، که این امکان را به شما میدهد تا با تلاش کمتر، ویژگیهای بیشتری داشته باشید. به خصوص تاثیر این موضوع بر کسب وکارهای محلی که فروششان متکی بر فروش آنلاین است، بیشتر دیده میشود. این گونه کسب وکارها برای حفظ ترافیک طبیعی خود باید از این امکان بهرهمند شوند، در غیر این صورت از رقابت با رقبا جا میمانند.
چه افرادی از این تکنولوژی بیشتر استفاده میکنند؟
آمارها نشان میدهد که در سال 2020 تقریبا نیمی از جست و جوها به صورت صوتی انجام میشود. جست و جوی صوتی در سال 2016 نسبت به 2008، 35 برابر افزایش داشته است. 55 درصد از نوجوانان و 40 درصد از بزرگسالان از این نوع جست و جو به صورت روزانه استفاده می نمایند. در طی روز 19 درصد کاربران از iOS وsiri استفاده میکنند. بیشترین استفاده این جست و جو توسط نوجوانان میباشد؛ البته بین بزرگسالان نیز کاربرد زیادی دارد. طبق آمار در کل دنیا بیشتر افراد بین 13 تا 18 ساله از جست و جوی صوتی استفاده میکنند. همینطور افراد نابینا نیز با این تکنولوژی به راحتی به جست و جو میپردازند و کاربرد زیادی برای این دسته از افراد دارد.
آیا جست و جوی صوتی بر سئو سایت تاثیر دارد؟
درست است که هنوز نمیتوان گفت جست و جوی نوشتاری از بین رفته است؛ اما جست و جوی صوتی را دیگر نمیتوان نادیده گرفت. با توجه به اینکه جست و جوهای تایپ شده و پرس و جوهای صوتی به طور قابل توجهی متفاوت هستند، ظهور فناوری جست و جوی صوتی از متخصصان سئو میخواهد تا استراتژی های خود را مجدداً پیکربندی و تعریف کنند و آنها را برای جست و جوهای صوتی پاسخگوتر و بهینه تر کنند.
ایجاد محتوای مفید و موثر که کاربران را سریع تر به پاسخ جست و جوهای خود برساند میتواند در جست و جوی صوتی تاثیر بگذارد. با توجه به این مسئله که دستگاههای بدون صفحه نمایش و دارای قابیلت جست و جوی صوتی روز به روز فراگیرتر میشوند، اگر سایت ها با جست و جوی صوتی گوگل بهینه سازی شده باشند، از این مسئله سود خوبی میبرند؛ اما با تمام تاثیرات مثبتی که جست و جوی صوتی برای سئو سایت شما فراهم میکند، لزوماً چیزی نیست که شما باید کل استراتژی سئوی خود را بر اساس آن بسازید.
چگونه جست و جوی صوتی گوگل در حال تغییر در بازاریابی دیجیتال و سئو سایت است؟
یکی از بزرگترین تغییراتی که در سالهای اخیر در جست و جو دیدهایم این است که وبگردی به شدت شخصیشده است. Google با ترکیب خدمات و محصولات مختلف متفاوت خود، متوجه تجربه و سلیقه جست و جوی منحصر به فرد هر کاربر به شکل دقیق شده است. این عمل باعث ایجاد یک استراتژی بازاریابی شده (بازاریابی مبتنی بر افراد)، که یک تکنیک فوقالعاده قدرتمند است. همانطور که از نامش پیداست، یک روش بازاریابی است که به تبلیغکنندگان اجازه میدهد تا کاربران را بر اساس شخصیتی که هستند، به جای رفتارشان هدف قرار دهند. در بازاریابی مبتنی بر افراد شاهد تغییر عمیقی به سمت شخصی سازی شدن بازاریابی برای کاربران هستیم که علاوه بر تاریخچه جست و جو و ترجیحات خرید به صدای افراد هم توجه میشود.
چگونه سایت خود را برای جست و جوی صوتی گوگل آماده کنیم؟
خبر خوب این است که اگر از بهترین شیوههای سئو فعلی استفاده میکنید، نیاز به انجام کارهای متفاوتی ندارید، ولی اگر در حال حاضر سایت خود را به روش درست بهینه نمیکنید؛ جایگاهی در جست و جوی صوتی کاربران نخواهید داشت. این نکته مهم را باید در نظر داشت که تولید محتوا باید به صورتی مفید و موثر باشد تا کاربران با آن ارتباط برقرار کنند و محتوا بتواند در جست و جوی صوتی گوگل رتبه بگیرد. به علاوه، باید رابطه بین جست و جوی صوتی و کاربر را پیش بینی کرده و همیشه به خاطر داشت که آن ها را زودتر به نتایج جست و جو برسانیم. پس عبارتی که به صورت صوتی جست و جو شده است، باید پاسخ و نتیجهای واضح، کوتاه و مختصر داشته باشد.
مراحل بهینه سازی و بهبود جست و جوی صوتی
۱) استفاده از زبان محاوره
استفاده از زبان محاوره به دلیل بهینه سازی محتواها برای جست و جوی صوتی امری ضروری است، چرا که جست و جوهایی که افراد تایپ میکنند با آن چیزی که بیان میکنند، متفاوت است. در حالی که شخصی ممکن است با استفاده از صفحه کلید خود «محل تعمیر موبایل در تبریز» را جست و جو کند، در جست و جوی صوتی ممکن است صحبت کند، «چرا وضوح دوربین گوشی سامسونگ کم شده؟» محتوای شما باید به اندازه کافی واضح و شامل مفهوم باشد تا گوگل معنای محتوای سرچ شده را بفهمد و در صفحه نتایج نشان دهد. سعی کنید از الگوی کلامی در کوئریها و عبارات کلیدی طولانی استفاده کنید. کاربران با سبک نوشتاری خود سخن نمیگویند، به خصوص زمانی که قصد جست و جوی چیزی را به طور آنلاین داشته باشند.
در جست و جوی صوتی، سئو با الگوهای سخن وری عامیانه ی مردم گره میخورد و لازم است که از این پس عبارات محاورهای شکل و عبارات طولانی تر را نیز در دایره ی عبارات کلیدی در نظر گرفت.
۲) از کلمات کلیدی طولانی استفاده کنید
یکی از موثرترین استراتژی هایی که میتوانید هنگام بهینه سازی جست و جوی صوتی اتخاذ کنید، هدف قرار دادن کلمات کلیدی طولانی(عبارات کلیدی) است .کلمات کلیدی دم بلند (Long-Tail) عبارت هایی هستند؛ که همانطور که از نامشان پیداست، طولانیتر از کلمات کلیدی جستجوی معمولی هستند. علاوه بر این، کلمات کلیدی دم بلند تقریباً ۷۰٪ از تمام جستارهای جستجو را تشکیل میدهند، به این معنی که آنها کمتر رقابتی هستند، اما اهمیت کمتری ندارند. نکته دیگری که هنگام هدف قرار دادن کلمات کلیدی دم بلند باید در نظر گرفت این است که مردم واقعاً چگونه از جست و جوی صوتی استفاده میکنند. برخلاف عبارات جست و جوی تایپ شده، جست و جوهای صوتی گفتاری معمولاً محاوره ای هستند و نحوه صحبت افراد در زندگی روزمره را منعکس میکنند. با هدف قرار دادن کلمات و عبارات کلیدی طولانی و محاوره ای و پاسخ به سوالاتی که احتمالاً مشتریان احتمالی شما خواهند داشت، شانس بسیار بیشتری برای رتبه بندی این سؤالات و ظاهر برجسته در نتایج جست و جو خواهید داشت.
کلمات کلیدی طولانی اغلب نرخ کلیک بسیار بهتری نسبت به پرس و جوهای کوتاهتر دارند.
۳) از کلمات کلیدی سوالی استفاده کنید
همانطور که در مورد قبل ذکر شد در این نوع جست و جو به دلیل راحت بودن از جملات بلند سوالی استفاده میشود. پس میتوان از کلمات پرسشی مانند “کجا”، “چرا” و “کی” در این کلیدواژه ها استفاده نمود. به طور مثال: به جای نوشتن “شهر کتاب” از “نزدکترین شهر کتاب به من کجاست” استفاده گردد. روش مناسب برای درج این نوع کلیدواژه ها، ساختن صفحات سوالات متداول و در نظر گرفتن این نوع کلیدواژه ها در آن صفحه میباشد. در ضمن باید مراقب باشید طول زمانی که پاسخ نمایش داده میشود خیلی طولانی نباشد، تا کاربران بتوانند آن را خوانده و اطلاعات مورد نیاز خود را از آن استخراج نمایند؛ همچنین اطلاعات باید به صورت جامع و کامل باشد(یعنی نه آنقدر بلند که آن را نخوانند و نه آنقدر کوتاه که پاسخ سوال خود را دریافت نکند.)
۴) سایت خود را برای جست و جوی محلی بهینه کنید
«تعمیرگاه های نزدیک من» یا «بهترین مکان برای تهیه غذای خانگی در تهران کجاست» یا «بهترین مکان برای تفریح در گیلان کجاست؟»و… در حالی که این جست و جوها بسیار متفاوت هستند، یک موضوع مشترک دارند، همه آن ها جست و جوهای محلی هستند و به دنبال گزینه های محلی هستند. برای این منظور، مطمئن شوید که کلمات کلیدی محلی را برای مطابقت با عباراتی که مشتریان شما ممکن است در جستارهای خود استفاده کنند، پیاده سازی کنید. یا اگر اصطلاح محاورهای خاصی مانند “نزدیک میدان انقلاب” وجود دارد که برای توصیف محله شما استفاده میشود، مطمئن شوید که آن را نیز در نظر گرفته اید و در جست و جوی صوتی به کمک کاربران می آید.
۵) کمپین های تبلیغاتی برای جستجوهای نزدیک منNear Me’ Searches بهینه سازی کنید
اگر کسبوکار متمرکز محلی خود را با استفاده از AdWords تبلیغ میکنید، چند قدم دیگر وجود دارد که میتوانید برای به حداکثر رساندن دیده شدن خود در جستجوهای ارزشمند «نزدیک من» بردارید، این کار باعث میشود کاربران بیشتر شما را در جست و جوی صوتی و نوشتاری خود انتخاب کنند. افزونه موقعیت مکانی AdWords یک راه قدرتمند برای اطمینان از نمایش تبلیغات شما برای خریدارانی است که در حال حرکت هستند. فعال کردن برنامههای افزودنی موقعیت مکانی به شما این امکان میدهد آدرس، شماره تلفن و مسیرهای کسبوکارتان را در کنار آگهیهایتان نمایش دهید. این تبلیغات در بالای نتایج ارگانیک در Google Maps در سراسر وب ظاهر میشوند و میتوانند به افزایش ترافیک فروشگاه یا مکان شما از جهت جست و جوی صوتی هم کمک کنند.
۶) ثبت سایت در دایرکتوری های معتبر
یکی از عوامل مهم در بهینه سازی جست و جوی سایت ها، ثبت و به روزرسانی مشخصات آن در دایرکتوریهایی مانند Google My Businessاست. سایت هایی که در این دایرکتوری ها ثبت میشوند در لیست نتایج گوگل رتبه بهتری دارند. به طور مثال در صورت داشتن(سایت مربوط به آموزش سئو) با ثبت آدرس در نقشه گوگل برای جست و جوهای صوتی، مانند ؛”نزدیکترین آموزشگاه برای آموزش سئو به من کجاست” سایت و آدرس آموزشگاه شما نمایش داده میشود. ثبت این نوع اطلاعات باعث افزایش نرخ کلیک و در نتیجه افزایش امتیاز بالا در موتور جستجو میشود.
هرچه اطلاعات موجود در Google My Business به روزتر باشد، سایت شما برای مشتریان احتمالی، به ویژه آن دسته از جست و جوگران بسیار ارزشمند تلفن همراه، مفیدتر و در نتیجه مرتبط تر خواهد بود. حتی اطلاعاتی مانند اینکه آیا پارکینگ در دسترس است میتواند متقاعدکننده باشد، بنابراین مطمئن شوید که فهرست Google My Business تا حد امکان کامل و جامع باشد. قرار دادن تصاویر هم میتواند یک تکنیک قدرتمند برای بهبود فهرست Google My Business باشد، زیرا این تصاویر میتوانند به عنوان بخشی از جست و جوهای Google Maps نمایش داده شوند. اگر یک کسب و کار مبتنی بر خدمات مانند رستوران دارید، تصاویر با کیفیت از محل شما ممکن است مشتری مردد را متقاعد کند که به جای کسب و کار رقیب، کسب و کار شما را انتخاب کند.
۷) محتوای سایت خود را برای موتور جست و جوی گوگل توضیح دهید
به احتمال زیاد با توضیحات متا آشنایی دارید، توضیحات متا، توضیحی است که از محتوای خود به موتور جست و جو میدهید تا محتوای سایت شما را بهتر درک کند. توضیحات متا به طور غیر مستقیم بر رتبه بندی سایت شما تاثیر میگذارد و میتواند باعث افزایش بازدید از سایت شود. به هنگام جست و جو، گوگل عنوان صفحه و توضیح متا را به کاربر نشان میدهد و کاربر بر این اساس تصمیم میگیرد که صفحه را باز کند یا به صفحه دیگری مراجعه کند. در جست و جوی صوتی گوگل توصیه میشود علاوه بر توضیحات متا از توضیحات rich snippet نیز استفاده کنید. این توضیحات یک متن اضافی همراه با کلمات کلیدی است که باعث میشود موتور گوگل اطلاعات بیشتری از محتوای شما برای جست و جو داشته باشد. معمولا خلاصه ای از محتوا را به عنوان توضیحات rich snippet استفاده میکنند.
۸) نسخه موبایل سایت خود را بهینه کنید
از آن جا که جست و جوی کوئری ها به طور صوتی، اغلب توسط گوشی های هوشمند صورت میگیرد، طراحی و فرم سایت در گوشیهای هوشمند حتی بیشتر از قبل اهمیت پیدا میکند.
بنابراین از طراحی واکنش گرا (Responsive) استفاده کنید. واکنش گرا بودن سایت علاوه بر اینکه میتواند تجربهی کاربری کاربرانی که از طریق جست و جوی صوتی وارد سایت می شوند را بهبود بخشد، به دلیل توجه و اختصاص رتبه ی بالاتر به سایت های واکنش گرا توسط گوگل، رنکینگ سایت بهبود مییابد.
جمع بندی
با گذشت چندین سال از پدید آمدن جست و جوی صوتی و استفاده از آن هنوز هم ناشناخته های زیادی در این باره وجود دارد. این نوع از جست و جو هر روز بیشتر و گسترده تر میشود و صاحبان کسب و کارها به دنبال رقابت در این فضا هستند؛ چرا که در جهان امروز کاربران دنیای وب به دنبال یافتن آسانترین راه ها برای رسیدن به پاسخ سوالات خود هستند. در این مقاله سعی کردیم تا شما را با جست و جوی صوتی، پیشرفت روز افزون آن، روش های بهبود و تاثیرات آن در سئو سایت آشنا کنیم. جست و جوی صوتی هر روز دقیق تر و پیشرفته تر میشود و برای برنده بودن در بازار رقابتی کسب و کارها بهتر است که سایت خود را سریعتر به این تکنولوژی مجهز کنید و برای انجام درست و دقیق این کار به نکاتی که در این محتوا گفته شد دقت کنید.