مخاطبان و کاربران محصولات دیجیتال در مقایسه با گذشته از زمان کمتری برخوردارند. از نظر کاربران، محصول دیجیتال ایدهآل محصولی است که بلافاصله و در زمان بسیار کوتاه به مشکلاتشان پاسخ دهند.
از رزرو بلیط هواپیما گرفته تا نوبت ویزیت پزشک یا حتی بررسی مراکز خرید، کاربران مداوم به اینترنت دسترسی دارند. این دسترسی در هر مکانی، از محل کار تا خانه، بانک یا مغازه، برقرار است. با اینحال در تمام این تعاملات آنلاین، یک موضوع مشترک وجود دارد: کیفیت تجربهی کاربر (UX).
دیجیتال مارکتینگ و UX مانند چرخهای یک دوچرخه برای موفقیت یک محصول ضروریاند. مهم نیست چقدر بودجه به دیجیتال مارکتینگ اختصاص داده شود یا چه کمپینهای نوآورانهای طراحی شود، اگر UX محصول به حل موثر و واقعی مشکلات کاربران اختصاص نیابد، تمامی این تلاشها بیثمر خواهد ماند.
به همین دلیل، UX در دیجیتال مارکتینگ هم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در این محتوا ارتباط تجربه کاربری و دیجیتال مارکتینگ بررسی شده است.
آنچه در این نوشته خواهیم داشت
تجربه کاربر (UX) چیست و چه ارتباطی با دیجیتال مارکتینگ دارد؟
در دنیای بازاریابی دیجیتال، UX یا تجربه کاربر به معنای تجربه جامعی است که یک فرد در هنگام استفاده از یک محصول دیجیتالی دارد. این تجربهی کلی مرتبط با محصول و نگرشی است که کاربر به آن محصول دارد.
یکی از جنبههای مهم تجربه کاربر، کمک به کاربر برای یافتن راهحلی برای مشکلاتش است. به عنوان مثال، یک مشتری که میخواهد در یک وبسایت فروشگاهی خرید کند، انتظار دارد به سرعت جزئیات محصول را مشاهده و آن را به سبد خرید خود اضافه کند. و به راحتی فرآیند پرداخت را انجام دهد. اگر یک کسبوکار میخواهد در رقابت با دیگر فروشگاههای آنلاین برجسته شود، محصولاتش و تجربه کاربری کلی وبسایتش باهم از اهمیت بالایی برخوردارند.
بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو (SEO)، تبلیغات در گوگل، تبلیغات پرداخت به ازای کلیک (PPC)، مدیریت محتوا، بازاریابی ایمیلی و تبلیغات رسانههای اجتماعی در دنیای بازاریابی دیجیتال به شدت مهماند. اما متأسفانه تجربه کاربری یا UX که به اندازهی آنها مهم است، اغلب در هنگام ایجاد استراتژیهای بازاریابی دیجیتال بهطور کامل مورد توجه قرار نمیگیرد.
بیشتر بخوانید:”همه چیز درباره دکمه CTA“
آماری جالب درباره تاثیر UX بر دیجیتال مارکتینگ
طبق آمار:
- ۷۰ درصد از کسبوکارهای آنلاین به دلیل طراحی UX بد از بین میروند.
- تقریبا ۹۰ درصد از کاربران اینترنت وب سایت را به دلیل طراحی بد ترک میکنند و هرگز به آن بازنمیگردند.
- بیش از ۵۰ درصد از شرکتها تست UX را انجام میدهند.
- تقریباً ۸۰٪ از مردم اگر آنچه را در سایت میبینند دوست نداشته باشند، بلافاصله به دنبال سایت دیگری میگردند.
از سوی دیگر، بهبود UX موارد زیر را برای دیجیتال مارکتینگ و کسبوکار به ارمغان خواهد آورد:
- بازگشت سرمایه (ROI) برای سرمایهگذاریهای مرتبط با تجربه کاربری (UX) برابر با ۹۹۰۰٪ است. به عبارت دیگر، هر مقدار هزینهای که در بهبود UX سرمایهگذاری شود، منجر به بازگشت سرمایهای معادل ۹۹۰۰٪ سرمایه اولیه میشود.
- افزایش KPI تا بیش از ۸۰٪. به این معنا که مقدار KPI که در کسبوکار یا پروژه مورد استفاده قرار میگیرد، نسبت به قبل به اندازه ۸۰ درصد بهبود پیدا میکند.
- افزایش نرخ تبدیل وب سایت تا ۲۰۰٪.
- ۸۰ درصد از کاربران اینترنت مایل به پرداخت هزینه اضافی برای یک تجربه کاربری عالی هستند.
UX مفهومی فراتر از Usability است
مفهوم UX یک عبارت رایج در جامعه بازاریابان دیجیتال است. اما اغلب به اشتباه تنها به قابلیت و سهولت در استفاده یا Usability محدود میشود. سهولت در استفاده از محصول یکی از پارامترهای اساسی در تجربه کاربری است. اما برای آنکه یک محصول در محیط دیجیتالی پر از رقابت متمایز شود، نیاز است تا مفهوم UX به صورت عمیقتر بررسی شود.
برای بررسی عمیقتر طراحی UX باید دید آیا یک صفحه یا محتوای خاص به درستی به نیازهای خاص کاربران پاسخ میدهد یا نه. به طور کلی، در UX دسترسی کاربر به اطلاعات وبسایت، محتوای بهینهشده و UX رایتینگ، سرعت بارگذاری، مدیریت تبلیغات، جریان خرید، امکانات شخصیسازی، ناوبری و دسترسی آسان، همچنین هماهنگی لحن و هویت برند، اجزاییاند که UX را تشکیل میدهند.
“Some people think design means how it looks. But of course, if you dig deeper, it’s really how it works” – Steve Jobs.
بعضی از مردم فکر میکنند طراحی تنها به معنای توجه به ظاهر است. اما در واقع، اگر عمیقتر نگاه کنید، طراحی یعنی یک محصول چگونه کار میکند – استیو جابز.
بیشتر بخوانید: “نقش کلیدی UX Writing در طراحی محصولات دیجیتال“
چرا باید در استراتژی بازاریابی دیجیتال، UX هم در نظر گرفته شود؟
روشن است که دنیای دیجیتال مارکتینگ و تجربه کاربری به صورت موازی با یکدیگر تعامل دارند. بیایید به چند جنبه مختلف از بازاریابی دیجیتال با جزئیات نگاهی بیندازیم و نشان دهیم که چرا بهبود UX در این موارد برای بازاریابان دیجیتال ارزشمند است.
UX و سئو سایت
یک استراتژی سئو موفق باعث میشود که وبسایت در صفحه نتایج جستجو در جایگاههای برتر گوگل به کاربر نمایش داده شود. فاکتورها و عوامل بسیاری از جمله: استفاده از کلمات کلیدی، لینکسازی داخلی و خارجی و محتوای باکیفیت بر سئو سایت موثرند. اما یکی دیگر از عوامل بسیار مهم که اغلب کارشناسان سئو به آن بیتوجه هستند، ساختار تجربه کاربری سایت است. گوگل در یکی از بهروزرسانی خود با نام “Google Page Experience” ارزش بسیار بالایی را به عناصر تجربه کاربری برای سئو اختصاص داده است.
رابط کاربر یا UI
تجربه کاربری یک محصول دیجیتال با رابط کاربر (UI) آن شکل میگیرد. تعامل کاربر با عناصر مختلف UI، تجربهای عالی را برای مخاطب به وجود میآورد. از طراحی ساختار اطلاعاتی، پیمایش کاربری، دکمههای Call To Action (CTA)، عملکرد جستجو و امکانات مختلف راهبری، تا طراحی ویژگیها و محتواهای مختلف وبسایت، هر کدام از این عوامل به صورت کلی در تجربه کاربر موثرند. ترغیب کاربر به انجام اقدامات بعدی و ایجاد مسیری مناسب در سفر خرید، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
بازاریابی شبکههای اجتماعی
در انتشار محتوا در شبکههای اجتماعی، تصاویر، ویدئوها و متنها باید به طور متناسب با هر پلتفرم طراحی و بهینه شوند تا مخاطبان به راحتی با محتوا ارتباط برقرار کنند.
بهبود UX در دستگاههای موبایل
از سال ۲۰۱۱، با افزایش استفاده از تلفنهای همراه و رشد شبکههای اجتماعی، تلفنهای همراه به انتخاب اصلی برای کاربران دیجیتال تبدیل شدند. بیش از ۹۶ درصد افراد از گوشیهای هوشمند برای دسترسی به وبسایتها استفاده میکنند. کاربران وبسایتهایی را که برای تلفنهای همراه بهینهسازی نشده باشند، نادیده میگیرند. از این رو، طراحی UX مناسب برای دستگاههای مختلف، از جمله موبایل، اهمیت فراوانی دارد.
بیشتر بخوانید: “استراتژی بازاریابی دیجیتال چیست و چه اهمیتی دارد؟ (راهنمای جامع)“
در چندین سال گذشته، بازاریابی دیجیتال رقابتیتر شده است. استفاده از رویکرد مبتنی بر تجربه کاربری به شرکتها و بازاریابان این امکان را میدهد که مخاطبان خود را دقیقتر رصد کنند و مشکلات و نیازهای آنها را در نظر بگیرند. همین موضوع باعث شده تا تجربه کاربر به عنوان یک قسمت اصلی از استراتژی بازاریابی دیجیتال در نظر گرفته شود.
شناخت شخصیت مخاطبان، انجام تستهای کاربری، ایجاد نقشهراه کاربری، استراتژی محتوا، تأمین تجربه بصری برجسته؛ همگی نمونههایی از این رویکرد است که شرکتها باید در استراتژیهای بازاریابی خود در نظر بگیرند. به همین دلیل، تجربه کاربری باید به عنوان یک پایه مهم و اساسی، در استراتژی بازاریابی دیجیتال استفاده شود.
کلام آخر
در دنیای دیجیتال مارکتینگ که همه چیز در آن به سرعت تغییر میکند، تجربه کاربر یا UX به عنوان یک ستون اصلی در موفقیت کسبوکار تأثیر میگذارد. از آنجایی که میزان تعامل مخاطب با محصول و نرخ تبدیل او به طور مستقیم با تجربه او در ارتباط است، نباید از تاثیر UX بر دیجیتال مارکتینگ غافل شد.
زمانیکه مردم با محصولات یا خدمات آنلاین تعامل دارند، تجربهای را تجربه میکنند که میتواند باعث موفقیت کسبوکار شود یا برعکس باعث شکست آن شود. این تجربه شامل احساسات، سهولت در استفاده، سرعت بارگذاری، محتوای واضح و شفاف و… است. زمانی که کاربر تجربه خوبی از استفاده از محصول داشته باشد، بیشتر به برند وفادار خواهد بود. در نتیجه، خودبهخود آن برند را تبلیغ و به دوستان و آشنایان خود معرفی میکند.
رویکرد دوره طراحی تجربه کاربر آمانج بهطوری است که کاملا همسو با اهداف دیجیتال مارکتینگ کسبوکار قرار میگیرد. چون وقتی طراح UX از اهمیت کارش در موفقیت کسبوکار و دیجیتال مارکتینگ آگاه باشد و برای رضایت مشتری کسبوکار دیزاین کند، دیزاینر موفقی است و فراموش هم نمیشود.
.People ignore design that ignores people
مردم طراحی را که آنها را نادیده بگیرد، نادیده میگیرند.