اگر الان ۵ سال پیش بود و شما میخواستید مثلا کولر گازی بخرید، چه میکردید؟ احتمالا از چند نفر سوال میکردید و میرفتید در راستهی کولرفروشها از مغازهدارها دربارهی مارکهای مختلف سوال میکردید تا بهترین انتخاب را باتوجه به نیاز و بودجهای که دارید پیدا کنید. اما الان دیگر ۵ سال پیش نیست و شما دیگر نیازی ندارید که از کسی بپرسید.
الان و در سال ۱۴۰۱ ما از گوگل، وبلاگها، اینستاگرام، نظرات کاربران در صفحات مجازی و در یک کلام از محتواهای تولیدشده در فضای اینترنت بهره میگیریم و در بین آنها دنبال پاسخ سوالاتمان میگردیم. این کارِ ما دلیل بسیار مهمی دارد: الان و در سال ۱۴۰۱ بسیاری از محصولات و خدمات فقط و فقط در فضای اینترنت یافت میشوند.
اگر شما چیزی برای فروش دارید، اصلا نیازی نیست بروید و یک مغازه اجاره کنید. شما بهراحتی میتوانید وبسایت بزنید. وبسایت شما مغازهی شماست. جایی که خرید و فروش انجام میشود و مشتری به آن مراجعه میکند تا دربارهی کالا، خدمات و خودِ شما که فروشنده باشید اطلاعات بگیرد وبسایت شماست.
این مقاله از مجموعه مقالات آموزش سئو آمانج درباره E-commerce یا Electronic Commerce یا Internet Commerce به معنای کاسبیکردن در اینترنت است. وقتی خرید و فروش (هرچیزی) در اینترنت انجام میشود، که در بیشتر مواقع از طریق یک وبسایت است، ما پا در حوزهای جدید با امکانات و الزامات مخصوص به خودش میگذاریم. تجارت الکترونیک دنیای پیچیده و وسیعی است که سایتهای فروشگاهی و مزایدههای اینترنتی تنها بخش کوچکی از آن هستند.
وقتی مغازهی شما وبسایت شماست چه باید بکنید تا بیشتر از دیگر وبسایتها به چشم مشتری یا همان کاربر اینترنت بیایید؟ چه تکنینکها و ترفندهایی برای جلب و نگهداشتن مشتری در این فضای جدید به شما کمک خواهد کرد؟ این مطلب مهمترین و مطمئنترین ترفند را به شما خواهد آموخت: Ecommerce SEO یا سئو ecommerce یا سئو سایت فروشگاهی یا سئو فروشگاه اینترنتی.
آنچه در این نوشته خواهیم داشت
اهمیت سئو فروشگاه اینترنتی
وقتی کالا و خدمات خود را در وبسایت عرضه میکنید یا خیلی شناختهشده هستید و مشتری با نوشتن نام تجاری شما در گوگل به سراغتان میآید یا مشتری به دنبال کالا یا خدمتی خاص است و نام آن کالا یا خدمت را در گوگل سرچ میکند و به شما میرسد. البته، همیشه هم به شما نمیرسد؛ شاید به رقیب شما برسد. چون گوگل رقیبِ شما را زودتر میگذارد جلویِ رویِ مشتری!
البته شاید الان با خودتان بگویید که با تبلیغات کاری میکنیم که مشتری از اول بیاید سراغ ما! بالاخره از شبکههای اجتماعی استفاده میکنیم. در سایتهای مختلف و محبوب و پُرمخاطب تبلیغ میرویم و هزارتا راه دیگر. دلیلی ندارد نگران نظر گوگل دربارهی سایتمان و رتبهی گوگل به سایتمان باشیم.
اگر این حرف شماست باید در جواب به شما گفته شود که چیزی از دنیای تجارت و کسبوکارهای اینترنتی نمیدانید! بهتر است بیخیال سایت شوید و بروید دنبال اجارهی مغازه. کسی که این حرف را میزند از دنیای امروز و آینده شناختی ندارد. متوجه نیست که رفتار مشتری تغییر کرده است. امروز اگر کسی ناخنگیر هم بخواهد بخرد، میرود در گوگل سرچ میکند «خرید ناخنگیر»!
تازه رقبای شما هم تبلیغ میکنند و از ترفندهای مختلف تبلیغاتی استفاده میکنند. اما باید بدانید و حتما میدانید که اعتماد مشتری (کاربر) را جلبکردن کار سخت، پیچیده و زمانبری است. در اینجاست که گوگل به کمک شما میآید.
میدانید چرا؟ چون چه خوشتان بیاید چه خوشتان نیاید مردم به گوگل و پاسخهایی که به سوالاتشان میدهد، تا حد زیادی، اعتماد دارند.
اگر میخواهید بدانید چرا مردم به گوگل اعتماد دارند، «E-A-T در سئو:مبارزهی گوگل با محتوای بیکیفیت» را بخوانید.
بههمیندلیل شما باید سایتتان را برای گوگل بهینه کنید. سئو مجموعهای از اصول و روشهای مختلف است که به سایتها کمک میکند تا اعتماد گوگل را جلب کنند. وقتی اعتماد گوگل جلب شد، گوگل آن سایت را زودتر از بقیه به کاربر نشان میدهد. درمیان آن اصول و روشهای کلی، نکات و کارهایی وجود دارد که سایتهای فروشگاهی و فروشگاههای اینترنتی حتما و حتما باید رعایت کنند.
بنابراین از میان مجموعه تکنیکهای سئو، تکنیکهایی وجود دارد که برای سایتهای فروشگاهی و اینترنتی و اساسا هر سایتی که بخواهد مشتری جذب کند و چیزی را بفروشد ضروری است. ضروری است برای جلب مشتری، برای اینکه وقتی کاربری میخواهد چیزی بخرد و تا بهحال حتی نام سایت شما را هم نشنیده بیاید در سایت شما و خریدش را انجام دهد.
با رعایتکردن نکات سئو ecommerce رتبهی شما در صفحهی نتایج سرچ گوگل ارتقا پیدا میکند و این یعنی وقتی کاربر سرچ میکند «خرید دستهگل بنفشه آفریقایی» گوگل اول از همه و در خط اول سایت شما را به کاربر نشان میدهد.
بایدهای سئو Ecommerce
اول از همه باید نکتهای را مشخص کرد. سئو ecommerce چیزی جدای از سئو سایت نیست. سئو ecommerce آن تکنیکها و اصول سئو را که خیلی خاصْ ضروری و مفید برای سایتهای فروشگاهی و فروشگاههای اینترنتی هستند در یک پکیج و کنار هم دراختیار کارشناسان سئوی سایتهای فروشگاهی میگذارد.
برای مثال، یکی از اصول اساسی در سئو این است که سرعت سایت شما، هر سایتی چه فروشگاهی چه غیرفروشگاهی، باید بالا باشد. از نظر گوگل وقتی سرعت سایت شما پایین است کاربر ناراضی میشود پس گوگل هم از شما ناراضی میشود. بنابراین سئوی هر سایتی که دست شماست باید بدانید که ضروری است که روی بهبود سرعتش کار کنید.
برویم سراغ پکیج سئو ecommerce. دراینجا، قدم به قدم کارهایی که یک سایت فروشگاهی را به خط اول میرساند لیست شده است. پس اگر فروشگاه اینترنتی دارید و میخواهید بهینهاش کنید تا گوگل به آن اعتماد کند و کاربر را بهطرفش هدایت کند، قدم به قدم با این لیست پیش بروید.
اولین قدم در سئو ecommerce: آنالیز کلمات کلیدی و رقبا
شما باید بهخوبی کسبوکارتان را بشناسید. چه محصولاتی میفروشید؟ بهترین دستهبندی برای محصولات شما کدام است؟ چه میزان میخواهید برای سایتتان هزینه کنید؟ رقبای اصلی شما کدام فروشگاهها هستند؟ رقبایتان سایتشان را چطور دستهبندی کردند؟ سایتشان چند صفحه دارد و عناوین اصلی این صفحات چیست؟ از چه کلماتی برای معرفی محصولات استفاده کردند؟ محتواهای بلاگ سایت رقیب شما چه عناوینی دارد؟ نقاط قوت و ضعف سایت رقیب شما چیست؟
اول از همه وقت بگذارید و جواب این سوالها را پیدا کنید. بعد براساس پاسخها صفحات سایت را مشخص و کلمات کلیدی اصلی هر کدام را نیز تعیین کنید.
در تعیین کلمات کلیدی باید سختی آنها (رقابتی بودن) و تعداد سرچ ماهیانه را درنظر بگیرید. از همین الان، کلمات و موضوعات مرتبط برای محتواهای بلاگ سایتتان را نیز مشخص کنید. در سئو این اصل است که کلماتی را انتخاب کنید که بیشترین ارتباط را با محصولات و کسبوکار شما دارند با تعداد سرچ ماهیانهی بالا و متوسط که سختی کمی دارند و خیلی رقابتی نیستند.
توجه توجه: کلمات کلیدی به نوع کسبوکار و محصولاتی که عرضه میکنید بستگی دارد + رقبای اصلی شما از چه کلماتی استفاده کردند و میکنند.
«راهنمای جامع تحقیق کلمات کلیدی در استراتژی سئو سایت» را بخوانید تا آگاهانه کلمات کلیدی را انتخاب کنید.
دومین قدم در سئو ecommerce: آنالیز سایت و مشکلات آن
سرعت سرعت سرعت، امنیت امنیت امنیت! سرعت و امنیت سایت شما، هر دو، همیشه باید بالا باشد. خوشبختانه دست شما باز است و تکنینکهای زیادی (براساس نوع سایت شما، وردپرسی یا اختصاصی طراحی شده) برای بهینهکردن سرعت سایت وجود دارد. هم سایت شما باید پروتکلهای امنیتی را رعایت کرده باشد و هم درگاه پرداخت برای خرید اینترنتی امن باشد.
مشکلات دیگری هم هستند که ممکن است کاربر را ناراضی کنند مثل خطاهای 404 & 302. تمام خطاهای سایت، از هرنوعی، باید شناسایی و برطرف شوند. اگر سایت فروشگاهی جدید نیست؛ همهی عکسها و لینکهای داخلی باید بهینه شوند،
محتواهای ضعیف بلاگ پاک یا آپدیت شوند. محتواهای یکسان و مشابه یکدیگر (Duplicate Content) باید بهینه شوند. اگر برای یک کلمهی کلیدی بیش از یک محتوا نوشته شده (یعنی کلمات کلیدی در چند محتوا مشترک هستند)، Keyword Cannibalization اتفاق افتاده. مشکلی بسیار جدی برای سایت و محتوای آن که اگر برطرف نشود، قاتل تمام تلاشهای شما برای رتبهگرفتن در کلمات کلیدی است.
طراحی سایت فروشگاهی (UX) هم بسیار بسیار مهم است. سایت فروشگاهی باید کاربرپسند طراحی شود. اگر سایت تازه نیست، مشکلات مربوط به طراحی تجربه کاربری آن نیز باید شناسایی و اصلاح شود.
سومین قدم در سئو On-Page SEO :ecommerce
همهچیز در تمام صفحات سایت شما باید بهینه باشد؛ یعنی محتوا، عکسها، عنوانها، هدینگها، توضیحات متا و حتی آدرس صفحه. محتوایی که برای معرفی محصولات نوشته میشوند باید مختصر و مفید و درعینحال جامع باشند. صفحهی معرفی محصول باید اطلاعاتی را که برای کاربر مهم است و او به دنبالش میگردد داشته باشد.
این محتوا باید دستاول باشد و یادتان نرود میتوانید از نظرات کاربران در نوشتن آن استفاده کنید. نکتهی مهم دیگر این است که این محتوا باید سئوشده باشد. در محتوای صفحات مهم سایت شما (صفحات معرفی محصولات) باید از کلمات کلیدی که قبلا با تحقیق برای هر صفحه از سایت و هر محصول مشخصشده استفاده شده باشد.
آدرس هر صفحه (URL) هم به اندازهی محتوای آن صفحه مهم است. نباید بگذارید آدرس صفحات (URL) خیلی طولانی و نامفهوم شوند.
از دیگر زیرمجموعههای سئو On-page لینکسازی داخلی و نقشهی سایت است که باید براساس اصول سئو انجام شود. از اسنیپت صفحات بههیچوجه غافل نشوید. کاربر ابتدا اسنیپت را میبیند و میخواند و بعد روی سایت شما کلیک میکند. (اسنیپت آن چیزهایی است که زیر لینک سایت شما در صفحهی نتایج سرچ گوگل به کاربر نشان داده میشود.)
نقشه سایت چیست؟ (راهنمای تخصصی ساخت سایت مپ) و راهنمای جامع اسکیما و تاثیر آن بر سئو سایت مقالههایی هستند که اطلاعات بیشتری دربارهی ریزهکاریهای سئو سایت به شما میدهند.
اسنیپتها را در دو عکس زیر با هم مقایسه کنید. کدام را انتخاب میکنید؟ چرا؟
چهارمین قدم در سئو ecommerce: لینکسازی خارجی
حالا که همهچیز در سایت شما بهینه و اصولی ساختهشده باید برای آن (صفحات و محتواهای آن) لینکسازی خارجی انجام دهید. لینکسازی خارجی در قلمرو Off-Page Seo قرار دارد. (خود Off-Page Seo دنیایی است پیچیده و پر از ریزهکاری.) مهمترین چیزی که درباره لینکسازی خارجی باید بدانید این است: لینک نخرید. از سایتهای نامعتبر لینک نگیرید. از سایتهای زرد لینک نگیرید.
دنبال مرتبطترین سایتها با کسبوکار و محصولاتتان بگردید. از سایتهایی که خیلی تخصصی نوع مشخصی از محصولات را، مثلا محصولات آرایشی و بهداشتی، معرفی میکنند غافل نشوید. معتبرترینها را پیدا کنید و از آنها لینک بگیرید.
فقط این را فراموش نکنید که نباید از سایتهای با اعتبار کم (Low Authority) لینک بگیرید. همچنین یادتان باشد که باید از انکرتکستهای مختلف استفاده کنید. فقط هم برای چند صفحه لینکسازی نکنید.
شما باید براساس کسبوکارتان و باتوجه به هزینه و زمانی که دارید استراتژی مشخصی برای لینکسازی خارجی داشته باشید.
پنجمین قدم در سئو ecommerce: سئو لوکال
یکی دیگر از زیرمجموعههای سئو که برای سئو سایتهای فروشگاهی، مخصوصا سایتهای فروشگاهی کوچک و محلی، مفید است سئو لوکال نام دارد. فرض کنید شما در کرج گلفروشی دارید. بهتازگی فروش آنلاین راه انداختهاید و یک وبسایت. چهقدر احتمال دارد کاربر (مشتری) تهرانی یا ورامینی یا سمنانی وقتی شما را در گوگل پیدا کرد، از شما خرید کند؟ خیلی کم! بالاخره هزینه ارسال زیاد میشود و تازه در تهران رقبای قدرتمند زیادی دارید که کاربر تهرانی نام آنها را شنیده.
سایت شما حتما باید صفحهی تماس با ما داشته باشد. در اطلاعات این صفحه باید آدرس دقیق و شماره تلفن ثابتِ کددار نوشته شده باشد. به این صفحه باید نقشه را هم اضافه کنید. کاربر باید بتواند شما را بهراحتی در Google Maps پیدا کند.
تمام حرف لوکال سئو این است: وقتی کاربری سرچ کند «کافیشاپهای خیابان فلسطین» یا «گلفروشیهای جردن» و شما به گوگل نگفتید که آدرستان کجاست و سایت فروشگاهی رقیبتان گفته، گوگل شما را به او که دنبال کافی شاپی در خیابان فلسطین است نشان نمیدهد. بهاینترتیب، کسبوکار شما یک مشتری و شاید چند مشتری را از دست داده!
در مقاله “راهنمای جامع سئو محلی (لوکال سئو) برای کسب و کارهای کوچک” به طور کامل به سئو محلی یا لوکال سئو پرداخته شده است.
چند کار دیگر هم هست که باید انجام دهید: اولا، محتوای منطقهای تولید کنید. میتوانید در بلاگ سایتتان محتواهایی مرتبط با تاریخچه، رویدادهای مهم یا جاهای دیدنی آن منطقه بگنجانید. دوما، در سایتهایی که مربوط به آن منطقه هستند و با کسبوکار شما هم ارتباطی دارند لینکسازی کنید (البته سایتهای معتبر).
ششمین قدم در سئو ecommerce: استراتژی سئو
دو سال پیش کسبوکاری اینترنتی راه انداختید. از همان اول تمام نکات مربوط به سئو سایت فروشگاهی را رعایت کردید. امروز خط اول هستید. این یعنی وقتش است که سئو ecommerce را رها کنید؟ تمام شد؟ دیگر نیاز نیست مراقب سرعت و امنیت سایتتان باشید؟ دیگر آنالیزکردن رقیب مهم نیست؟
نه! شما هرگز نمیتوانید سئو سایت فروشگاهی را تمامشده بدانید،حتی وقتی خط اول را گرفتید. میدانید چرا؟ چون رقیبهای قدیمی و جدید دنبال جایگاه شما هستند. چون گوگل هرلحظه شما را زیرنظر دارد. اگر برای مدتی افت کنید و نکات گفتهشده را رعایت نکنید، گوگل خط اول را از شما میگیرد.
پس سایت فروشگاهی شما باید استراتژی سئو بلندمدت داشته باشد:
۱. سرعت و امنیت سایت هرروز باید چک شود.
۲. در بلاگ سایت شما باید منظمْ محتوای باکیفیت و سئوشده بارگذاری شود.
۳. محتوای بلاگ شما باید منظم بهروز شود.
۴. کلمات کلیدی هر صفحه باید با دقت، آیندهنگری و تحقیق انتخاب شود. همیشه باید مراقب Duplicate Content & Keyword Cannibalization بود.
۵. لینکسازی خارجی باید ادامه داشته باشد.
۶. الگوریتمهای گوگل پیوسته بهروز میشوند. باید از آن بهروزرسانیها آگاه باشید و با آنها خود را (سایتتان را) وفق دهید.
برای مثال، شبکههای اجتماعی و سیگنال اجتماعی (Social Signal) برای گوگل مهم شدند. پس شما هم باید بهدنبال گرفتن سیگنال اجتماعی قوی باشید. در تمام صفحات ساییتان آدرس شبکههای اجتماعی (لینک شبکههای اجتماعی) کسبوکارتان را قرار دهید. سئو شبکههای اجتماعی (Social Media SEO) را هم فراموش نکنید.
بازهم برای مثال، طراحی تجربه کاربری سایت (UX)، راحتی کاربر در کار با سایت شما و توجه به نسخهی موبایل سایت هرروز برای گوگل مهم و مهمتر میشود.
جمعبندی و نتیجهگیری
همانطور که قبلا هم اشاره شد، سئو ecommerce چیزی جدای از دنیای بزرگتری بهنام سئو نیست. هر یک از آن ۵ مرحله داخل در یکی از زیرمجموعههای سئو (Technical SEO, On-Page SEO, Off-Page SEO, Local SEO) قرار دارند. سئو دنیای پیچیدهای است که هرروز تغییر میکند. دنیایی که اصول و قواعد خودش را دارد. دنیایی که اگر کسبوکار اینترنتی (فروشگاه اینترنتی) دارید واردش شدید.
برای موفقیت در این دنیا باید از اصول و قواعدش پیروی کنید. البته این اصلا به این معنی نیست که سئو ecommerce شما را بینیاز از دیجیتال مارکتینگ یا سایر روشهای بازاریابی و تبلیغاتی میکند. اما، با اطمینان میشود گفت که بدون درست انجامدادن تکنیکهای سئو سایت فروشگاهی کسبوکار شما موفق نخواهد شد.
برای درستانجامدادن مراحلی که گفتیم خواندن همین محتوا کفایت میکند؟ قطعا خیر. این محتوا معرفی جامعی برای سئو سایت فروشگاهی است. اما، فقط معرفی است و برای آشناشدن با جوانب مختلف این موضوع نوشته شده. برای هریک از زیرعنوانهای این مطلب میشود چندین هزار کلمه نوشت.
پس چه باید کرد؟ اولا، این محتوا را با معرفی ابزارهای ضروری برای سئو و منابع معتبر در این زمینه تمام میکنیم. دوما، سئو کاری تخصصی است و باید به متخصص سپرده شود. مطمئنترین راه این است که سئو سایت فروشگاهی را به کارشناس سئوی باسواد، دقیق و کاربلد بسپارید.
۳ ابزار ضروری برای سئو:
۳ وبسایت معتبر در حوزهی سئو:
در نوشتن این محتوا از منابع زیر استفاده شده است:
۲. ahrefs.com