ابزارهای تحلیل و آنالیز وبسایت رقبا چرا در سئو سایت مهماند؟ استفاده از این ابزارها چطور به کارشناس سئو سایت برای تدوین استراتژی سئو کمک میکند؟ ازمیان تعداد زیاد ابزارهای تحلیل سئو وبسایتهای رقیب، کدام یک بهتر است؟ متخصص سئو چطور باید بهترین ابزار یا ابزارها را پیدا کند؟
سئو یعنی آمار و ارقام، یعنی ابزار و اطلاعات. آمار و ارقام سئو با ورود کاربران به سایت ایجاد و با ابزار قابل مشاهده میشود. خیلی از مشکلات سئو با نگاه به آمار و اطلاعات خود سایت حل میشود ولی یکی از مراحل تاثیرگذار در سئو خصوصا وقتی موضوع کسبوکار رقابتی باشد، تحلیل وضعیت وبسایت رقبا است.
ازجمله اطلاعاتی که میشود از ابزارهای تحلیل رقبا در سئو به دست آورد این است که رقیب برای افزایش رتبه چقدر بکلینکهای معتبر و ارزشمند گرفته یا حجم محتوای تولید شده برای فلان سوژه در بلاگ رقیب چقدر بوده است. این اطلاعات و دادهها به کارشناسان سئو کمک میکنند تا در سئو سایت آگاهانه تصمیمگیری و عمل کنند و رقبا را پشت سر بگذارند.
در این مطلب ۶تا از بهترین ابزارهای تحلیل وبسایت رقبا در سئو (۲۰۲۴) را معرفی میکنیم که به کارشناسان سئو سایت کمک میکنند که درست تصمیم بگیرند و وبسایت را طوری بهینه کنند که از هر وبسایت رقیبی عملکرد بهتری داشته باشد.
آنچه در این نوشته خواهیم داشت
بهترین ابزارها برای بررسی و تحلیل سئو وبسایتهای رقیب در سال ۲۰۲۴
سئو سایت به سه بخش تقسیم میشود: سئو تکنیکال، سئو داخلی و سئو خارجی. یک وبسایت باید در هر سه بخش بهینه باشد. اگر یک وبسایت فقط استانداردهای سئو تکنیکال را رعایت کرده باشد ولی در لینکسازیهای داخلی یا تولید محتوا ضعیف باشد، وبسایت سئو نشده است.
تحلیل رقبا به کارشناس سئو کمک میکند تا سریعتر و آسانتر مشخص کند که در هر بخش، مخصوصا سئو داخلی و خارجی، لازم است چه اقداماتی انجام شود. همچنین، استراتژی سئو سایت تا حد بسیار زیادی متاثر از فعالیتهایی است که وبسایتهای رقیب برای بهینهسازی انجام میدهند.
هدف اصلی کارشناس سئو هر وبسایتی این است که آن را در کلمات کلیدی و مهم برای کسبوکار (صاحب وبسایت) به خط اول نتایج گوگل برساند. هر چه کلمات کلیدی سختتر باشد (یعنی رقابتیتر باشد)، سئو سایت سختتر است. چون باید وبسایتهای رقیب بیشتری را پشت سر گذاشت تا به صفحهی اول و خط اول رسید.
ابزارهای تحلیل در سئو معمولا هم برای بررسی وضعیت وبسایت کسبوکار و هم وبسایتهای رقیب استفاده میشود. بعضی ابزارها مانند Semrush بسیار معروف و کاربردی هستند و بیشتر کارشناسان سئو سایت از آنها استفاده میکنند. البته، ابزارهای معروف قابلیتها و امکانات زیادی دارند. بعضی از امکانات ابزارها ناشناختهترند. به همین دلیل، در ادامه، مهمترین و کاربردیترین امکانات و ابزارها که اتفاقا کمتر شناختهشدهاند، معرفی میشود.
سئو در حال تغییر است. در سال ۲۰۲۳ نیز سئو تغییرات زیادی میکند که کارشناسان سئو باید خود را برای آن آماده کنند. «سئو ۲۰۲۳، متفاوتتر از همیشه» را بخوانید تا بدانید باید خود را برای چه تغییراتی در سئو آماده کنید.
۱. Semrush’s SERP Analysis Tool
semrush مجموعهای متنوع از ابزارهای سئو را ارئه میدهد. ابزار آنالیز رقبای سمراش امکانات زیادی دارد که هر کدام مجموعه اطلاعات مختلفی را دربارهی وبسایتهای رقیب در اختیار کارشناس میگذارد. اگر از امکان Keyword Overview استفاده شود، گزارش جامع و کاملی از سختی کلمه کلیدی و همچنین ۱۰۰ لینک (URLs) اول که در صفحه نتایج جستجو گوگل یا همان SERP برای آن کلمه وجود دارد، نمایش داده میشود. لینکها در دستههای ۱۰تایی تقسیمبندی شدند.
با کلیک روی هر دسته چند داده ازجمله Semrush Authority Score محاسبه و نوشته شده است. این معیار عددی بین ۱ تا ۱۰۰ است. و با در نظر گرفتن فاکتورهای مختلفی مانند تعداد و اعتبار بکلینکها، ترافیک و referring domains (دامنههایی که به آن وبسایت لینک دادهاند) به دست آمده است. این عدد نشاندهندهی کیفیت کلی وبسایت و وضعیت بهینهسازی آن است.
Authority Score برای کارشناس سئو هر سایتی بسیار بسیار مهم و کمککننده است. چون او را از بررسی کردن مجموعهای از اطلاعات و دادههای جزئی بینیاز میکند و به او تصویری کلی از کیفیت و اعتبار هر یک از وبسایتهای رقیب میدهد. عکس زیر نمونهای از این گزارش و تحلیل است که از سایت Semrush برداشته شده است.
مزیت بسیار مهم دیگر ابزار سمراش این است که استفاده از آن بسیار راحت است. چون روی هر بخش از گزارش و روی هر عدد که نشانگر را نگه دارید یک تولتیپ (متن راهنما) باز میشود و خیلی دقیق و شفاف به شما میگوید که این بخش یا عدد چه اطلاعاتی را نشان میدهد.
۲. Serpstat
یکی از ابزارهای کمتر شناخته شده در وب فارسی Serpstat است. Serpstat پلتفرم کامل و بسیار حرفهای برای تحلیل و بررسی وبسایت و تمام رقبایش است. از مزیتهای مهم این ابزار کامل و جامع بودن گزارشهای آن و همچنین بصریسازی بسیار جذاب اطلاعات و دادههاست.
همان طور که در تصویر زیر میبیند گزارشهایی که این ابزار ارائه میدهد بسیار عمیقتر و دقیقتر است و برای تیم بازاریابی و فروش هم بسیار مفید و کاربردی.
علاوه بر بررسی کلمات کلیدی در سرپ، بکلینکها و اعتبار آنها، موفق بودن یا نبودن بازاریابی کلیکی (PPC) رقبا را نیز میشود با این ابزار سنجید. یعنی بخش PPC در تحلیل رقبا به شما نشان میدهد که رقبایتان کجا و با کدام کلمات کلیدی تبلیغ میکنند و از آن تبلیغات چه قدر ترافیک نصیبشان میشود.
با نگاهی به گزارشی که این ابزار دربارهی کلمات کلیدی به شما میدهد، به راحتی میتوانید کلماتی را پیدا کنید که رقبای شما روی آنها کار نکردند و تبلیغات هم نرفتند. یعنی این ابزار کار ابزارهایی که keyword Gap را پیدا میکنند هم انجام میدهد.
۳. SpyFu
این ابزار در مقایسه با قبلی، سادهتر است و البته قویتر در بخش تحلیل بکلینکها. اگر از SpyFu استفاده کنید دیگر نیازی به بررسی جداگانه سایتها برای بکلینک گرفتن ندارید. این ابزار با بررسی کلمات کلیدی مشخص شده، بهترین و معتبرترین دامنهها را برای بکلینک گرفتن به شما معرفی میکند.
SpyFu در ارائه آمار و آنالیزها، اطلاعات مربوط به وبسایت را از دادههای مربوط به تحلیل رقبا جدا کرده است. ابزار تحقیقات سرپ این پلفترم که رایگان است، اطلاعات بسیار خاص و منحصربهفردی را در اختیار شما قرار میدهد. برای مثال، به شما اطلاع میدهد که وبسایتهای رقیب چند رتبه صعود یا نزول داشتهاند.
همچنین به شما میگوید که Ranking Difficulty در این کلمه کلیدی چه قدر است. یعنی رقبای شما چه قدر قدرتمندتر از شما هستند و رسیدن به آنها چه قدر کار سختی است. برای نشان دادن این سختی به شما اطلاع میدهد که باید با چند وبسایت و لینک معتبر از وبسایتهای دولتی و آموزشی با پسوندهای gov & .edu. رقابت کنید.
تصویر زیر این امکان ویژه و جالب این ابزار را به خوبی نشان میدهد.
امکان ویژهی دیگر این ابزار تحلیل رقبا Backlink Kombat نام دارد که باید جداگانه بررسی شود.
SpyFu Backlink Kombat چیست؟
این بخش از ابزار تحلیل رقبای SpyFu آن طور که از اسمش پیداست اختصاصا برای آنالیز بکلینکهای رقبا استفاده میشود. کار با این ابزار در کل و این بخش بسیار راحت و انعطافپذیر است. کافی است دو وبسایت (دامنه) رقیبتان را در این بخش از ابزار وارد کنید تا دامنههایی را که به آنها بکلینک داده است پیدا کند.
بعد از آن بخواهید تا دامنههایی را که به وبسایت شما و آنها لینک داده حذف کند. با این ترتیب، شما وبسایتهایی را پیدا میکنید که به رقبای شما بکلینک دادند ولی شما از آنها بکلینک نگرفتید.
کارشناس سئو دستش باز است تا از این امکان خلاقانه اطلاعات بگیرد. چون هم میتواند برای آنالیز بکلینکها از فیلتر کلمات کلیدی استفاده کند و هم فیلتر دامنه با پسوندهای خاص (مثل gov. یا ir.). مثلا، اگر کارشناس سئو میخواهد بداند چند وبسایت در ایران به رقبایش لینک دادند میتواند از فیلتر دامنه ir. استفاده کند.
از این امکان حتی برای بررسی رقبای غیرمستقیم کسبوکار نیز میشود بهره برد. مثلا، اگر کلمه کلیدی کسبوکار گل است. کارشناس میتواند به ابزار دامنه دو وبسایتی را که در زمینهی هدیه یا کادو فعالیت میکنند، بدهد. و دامنههایی را پیدا کند که به این دو بکلینک دادند. آن دامنهها ممکن است فرصتی باشند برای بکلینک گرفتن با کلمات گل و هدیه.
۴. LinkResearchTools
این ابزار بیشک از حرفهایترین، پیشرفتهترین، پیچیدهترین و کاملترین ابزارهایی است که برای تحلیل بکلینکها میتوانید در بازار پیدا کنید. این ابزار کار چند ابزار را همزمان انجام میدهد. مهمترین ویژگی LinkResearchTools این است که این ابزار بکلینکهایی که از وبسایتهای کماعتبار و زرد (اسپم) به وبسایت داده شده و به سئو سایت لطمه میزند، شناسایی و disavow میکند.
disavow بکلینکهای مضر به این معنی است که به فهرستی از لینکهای مضر به گوگل اعلام میشود تا این بکلینکها را نادیده بگیرد چون شما آنها را برای وبسایت خود نمیخواهید. با این ابزار خیالتان از این بابت کاملا راحت میشود.
این ابزار مزیت بسیار مهمی هم دارد: میشود آن را به دیگر ابزارهای سئو یعنی گوگل آنالتیکس، سرچ کنسول، semrush و ahref وصل کرد. با این ترتیب، کارشناسان سئو به دادههای همهی این ابزارها یکجا دسترسی دارید.
استفاده از این ابزار گران است و حق اشتراک ارزانترین بستهی آن ۵۹۹دلار در ماه است. بنابراین، این ابزار انتخاب خوبی برای کارشناسان سئو وبسایتهای کوچک و متوسط نیست.
۵. SimilarWeb
ابزار SimilarWeb بیشتر از اینکه برای کارشناسان سئو مفید و کمککننده باشد، برای دیجیتال مارکترها و صاحبان کسبوکارها کاربردی است. دو وبسایت را به این ابزار بدهید و آن تمام تفاوتهای ریز و درشتشان (ترافیک وبسایت، اطلاعات دموگرافی کاربران، کلمات کلیدی و …) را پیدا میکند و به شما تحویل میدهد.
SimilarWeb برای تحقیقات بازار، شناخت پرسونا و رفتار کاربران و تحلیل فروش امکانات ویژهای دارد. این ابزار برای بررسی تبلیغات رقبا و تاکتیکهای آنها برای بهرهبرداری از افیلیت مارکتینگ (همکاری در فروش) بهنفع سئو سایتشان کاربردی است.
بسته رایگان ابزار SimilarWeb اطلاعات مفیدی به کارشناسان سئو و دیجتال مارکترها میدهد. این ابزار برای تیم دیجیتال مارکتینگ، سئو و برندینگ کسبوکارهای کوچک و متوسط نوپا لازم است چون اطلاعاتی را دراختیارشان میگذارد تا بتوانند باقدرت وارد بازار شوند و خود را از رقبا متمایز کنند.
حق اشتراک و استفاده از بستههای پولی این ابزار از ماهانه ۱۶۷دلار شروع میشود.
۶. MarketMuse
در دو سال گذشته، ابزارهای هوش مصنوعی مختلفی برای سئو و تولید محتوا به بازار عرضه شده است. علاوهبر ابزارهای جدید که مبتنیبر هوش مصنوعیاند، ابزارهای قدیمیتر نیز هوش مصنوعی را به قابلیتهایشان اضافه کردهاند.
MarketMuse ابزار بسیار جدیدی است که به کارشناسان سئو سایت در تمامی مراحل تولید محتوای سئوشده کمک میکند. این ابزار تمام محتواهای وبسایت را تحلیل میکند تا نقاط ضعف را پیدا کند و راههای بهبود هرکدام را پیشنهاد دهد.
علاوهبر این، MarketMuse محتواهای رقیب را بررسی میکند و موضوعات و کلمات کلیدی را که برای آنها تولید محتوا کردند، پیدا میکند و به شما پیشنهاد میدهد که چطور باید برای آن موضوعات و کلمات محتواهایی بهتر تولید کنید. موضوعات و کلمات کلیدی مرتبط را نیز پیشنهاد میدهد.
ابزار MarketMuse فقط برای تحلیل و بررسی محتواهای رقبا کاربردی نیست. کارشناسان تولید محتوا نیز میتوانند از این ابزار استفاده کنند. MarketMuse برای هر محتوا یک بریف (Content Briefing) پیشنهاد میدهد که شامل موارد زیر میشود:
- سؤالاتی که در محتوا باید به آنها پاسخ داده شود،
- ساختاری که باید داشته باشد و
- محتواهایی که باید به آنها لینک داده شود.
دربارهی این ابزار توجه به یک نکته ضروری است: کار با آن کمی سخت است و نیاز به یادگیری دارد.
بستهی رایگان این ابزار امکانات قابلقبولی دارد و حق اشتراک و استفاده از بستههای پولی آن از ماهانه ۶۰۰دلار شروع میشود.
جمعبندی و نتیجهگیری
۱. حالا و بعد از بررسی مختصر و مفید این ۶ ابزار، کدام بهترین است و کارشناس سئو کدام را باید انتخاب کند؟ پاسخ این سوال به عوامل مختلفی بستگی دارد. کارشناس سئو هر وبسایتی با توجه به سختی کلمات کلیدی و همچنین بودجهی کسبوکار برای بهینهسازی سایت باید در این باره تصمیمگیری کند.
۲. استفادهی کامل از تمام امکانات ابزارهای تحلیل رقبا رایگان نیست. بعضی از آنها امکانات رایگانی را ارائه میدهند. کارشناس سئو باید وبسایت و امکانات رایگان و پولی هر ۶ ابزار را بررسی و مناسبترین گزینه را برای پروژهای که در دست دارد، پیدا کند.
۳. تجزیه و تحلیل بکلینکها از مهمترین معیارها برای مقایسه وبسایت خود با رقبا است. هدف نهایی این است که کارشناس سئو فرصتها و ایدههای جدیدی برای لینکسازی خارجی پیدا کند که رقبا هم سراغ آنها نرفتند.
۴. بدون آنالیز رقبا نمیشود برای سئو هیچ وبسایتی برنامهریزی کرد و در سئو سایت موفق شد. به همین دلیل است که ابزارها و تحلیل در سئو به عنوان دو سرفصل اصلی در آموزش سئو سایت گنجانده شده است.