Site icon آکادمی آمانج

HTTP و HTTPS چیست؟ +بررسی تفاوت های آن

http و https چیست

به نظر شما یکی از مهم ترین مواردی که باعث ایجاد اعتماد کاربران به یک وب سایت می شود، چیست؟

می توان گفت، کاربرپسند بودن سایت و ارائه محتوای مناسب، عوامل بسیار مهمی هستند. اما در کنار این موارد، کاربران می خواهند هنگام مرور در وب سایت ها احساس امنیت کنند. به خصوص هنگامی که صحبت از خرید آنلاین می شود، جایی که کاربران باید اطلاعات کارت بانکی و آدرس و شماره تلفن و… را ارائه دهند، گاهی اوقات باعث ایجاد ناراحتی می شود. کاربران دوست دارند از این که با خیال راحت اطلاعات خود را به اشتراک می گذارند احساس اطمینان کنند.

آیا می دانید که ۶٨ درصد از کاربران اینترنت معتقدند قوانین فعلی برای حمایت از حقوق آن ها به اندازه کافی موثر نیست؟

ما به عنوان مدیران وب سایت می توانیم وب سایت های ایمن ارائه دهیم، فقط به یک گواهینامه خاص نیاز داریم که تأیید کند که اطلاعات بازدیدکنندگان محافظت می شود.

اینترنت از طریق پروتکل های مختلفی کار می کند. در این مقاله ما در مورد دو پروتکل مهم صحبت خواهیم کرد: HTTP و HTTPS.
قبل از اینکه به درک عمیق تری در مورد پروتکل HTTP و HTTPS بپردازیم، ابتدا باید درک کنیم که پروتکل چیست؟

 


بیشتر بخوانبد : “چرا یادگیری جاوااسکریپت در سال ۲۰۲۰ ضرورت دارد؟


 

پروتکل چیست؟

پروتکل مجموعه ای از قوانین است که ما از آن ها برای رسیدن به اهداف خاصی استفاده می کنیم.
به عنوان مثال، شما می توانید پروتکل را مانند یک زبان خاص در نظر بگیرید. هر زبانی قوانین و واژگان خاص خود را دارد. اگر دو نفر از یک زبان مشترک برخوردار باشند، می توانند به طور موثر با هم ارتباط برقرار کنند.

مشابه مثال فوق، اگر کامپیوتر ها (یا دستگاه های دیگر) بخواهند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، باید از مجموعه خاصی از قوانین ارتباطی از پیش تعریف شده پیروی کنند.
در حال حاضر، در محیط وب، از پروتکل های مختلفی برای برقراری ارتباط استفاده می شود. اما به جرات می توان گفت مهم ترین این پروتکل ها HTTP و HTTPS هستند.

 

HTTP چیست؟

HTTP مخفف Hypertext transfer protocol است. به زبان ساده می توان گفت، HTTP به معنی قوانین ارسال و دریافت پیام های متنی است. پروتکل HTTP متکی به پروتکل کنترل انتقال یا TCP اینترنت است و برای انتقال داده های درخواست شده توسط کاربر از سرور استفاده می شود. همین امر، پروتکل HTTP را به یکی از اساسی ترین پروتکل های شبکه اینترنت تبدیل کرده است. کاربران می توانند با استفاده از این پروتکل، به هر نوع داده ای اعم از تصویر، متن، صوت از طریق اینترنت دسترسی پیدا کنند.

زمانی که یک کاربر (که در زبان شبکه به عنوان “کلاینت” شناخته می شود) نام دامنه یک وب سایت را در نوار آدرس مرورگر خود تایپ می کند و “enter” را فشار می دهد، مرورگر یک درخواست HTTP ایجاد می کند و آن را به سرور آن سایت ارسال می کند. سرور پس از دریافت درخواست، صفحه وب مورد درخواست کاربر را جستجو می کند و صفحه وب مورد نظر را به عنوان پاسخ HTTP برای سرویس گیرنده ارسال می کند.

هنگامی که کلاینت یا کاربر، صفحه وب مورد نظر خود و تمام محتوای آن را دریافت کرد، اتصال با سرور قطع می شود. اگر کاربر بخواهد یک صفحه وب جدید درخواست کند، دوباره اتصال جدیدی برقرار می شود.

 

امنیت اطلاعات در پروتکل HTTP

بزرگ ترین مشکل وب سایت هایی که از پروتکل HTTP استفاده می کنند، این است که امن نیستند. به این معنی که داده ها رمزگذاری نشده و در قالب متن ساده منتقل می شوند.

هنگام استفاده از یک سایت HTTP، داده های شما می توانند توسط مهاجمان هک، سرقت و یا دستکاری شوند. چندی پیش، بسیاری از وب سایت ها از پروتکل HTTP استفاده می کردند و فقط در صفحه پرداخت، پروتکل را به HTTPS تغییر می دادند. اما امروزه، این وضعیت در حال تغییر است و وب سایت ها در تمامی صفحات خود از پروتکل HTTPS استفاده می کنند.

 

مرورگرها در برابر HTTP چه رفتاری دارند؟

وب سایتی که از پروتکل HTTP استفاده می کند، تصویر زیبایی در مرورگرها نخواهد داشت. مرورگرها از وب سایت هایی که از این پروتکل نا امن استفاده می کنند، خوششان نمی آید. در واقع، آن ها با انتشار پیام های ترسناک و نمادهای هشداردهنده به طور خاص به کاربران در هنگام نا امن بودن وب سایت ها هشدار می دهند.

به عنوان مثال، تصویر زیر نشان می دهد که چگونه Google Chrome یک سایت HTTP را به عنوان “Not secure” علامت گذاری می کند.

 

 

حال شما به عنوان صاحب یک وب سایت، خودتان را جای کاربران بگذارید. آیا مشاهده چنین پیام هشداردهنده ای باعث ایجاد این اطمینان می شود که این وب سایت مکانی امن برای خرید یا به اشتراک گذاری هر نوع داده شخصی است؟ به احتمال زیاد خیر!

این می تواند باعث از دست رفتن کسب و کار شما شود و مشتریان شما را مستقیماً به آغوش رقبایتان که دارای وب سایت های امن هستند سوق دهد!

اما نگران نباشید. در ادامه راه های امن کردن پروتکل HTTP را خواهیم گفت. اما قبل از آن لازم است تا کمی درباره پروتکل HTTPS هم صحبت کنیم.

 

پروتکل HTTPS چیست؟

پروتکل HTTPS اساساً مشابه HTTP است، اما با یک تفاوت اصلی: امنیت.

حرف “S” در انتهای HTTPS مخفف “Secure” است. این بدان معناست که تمام ارتباطات بین مرورگر شما و وب سایت، رمزگذاری شده است. در واقع HTTPS نسخه امن HTTP برای به اشتراک گذاری محرمانه و خصوصی داده های حساس کاربر است. HTTPS اغلب برای محافظت از معاملات آنلاین بسیار محرمانه مانند بانک داری آنلاین و فرم های سفارش خرید آنلاین استفاده می شود.

اگر وب سایت شما از پروتکل HTTPS استفاده می کند، نوع متفاوتی از ارتباط بین سرور و سرویس گیرنده برقرار می شود.

در حالی که HTTP همه داده ها را از طریق اتصال اینترنت باز منتقل می کند، در پروتکل HTTPS یک اتصال امن بین سرور و سرویس گیرنده برقرار می شود.
پروتکل HTTPS همچنین یک شناسه منحصر به فرد در قالب یک علامت قفل به وب سایت شما اضافه می کند که به کاربر نشان می دهد سایت شما از پروتکل امن HTTPS استفاده می کند.

 

اتصال امن چیست؟

ارتباطی که در آن تمام داده ها و ارتباطات قبل از انتقال، رمزگذاری می شوند، اتصال امن یا Secure connection نامیده می شود. بنابراین هیچ کس نمی تواند با دزدیدن بسته های داده ای که ارسال می شود، آن را مشاهده کند.

به عنوان مثال، اگر سایت شما از طریق پروتکل HTTPS بارگذاری می شود، هنگامی که یک کاربر نام کاربری و رمز عبور را در صفحه ورود به سایت شما وارد می کند، داده ها (اطلاعات ورود کاربر) توسط مرورگر با استفاده از یک کلید عمومی (Public key) رمزگذاری می شود. سپس این اطلاعات رمزگذاری شده به سرور ارسال می شود. این داده ها می توانند فقط توسط سرور و با استفاده از یک کلید خصوصی(Private key) رمزگشایی می شود. هیچ کس دیگر، از جمله ارائه دهندگان خدمات اینترنت (ISP)، نمی توانند به داده های منتقل شده دسترسی داشته باشند. زیرا آن ها کلید خصوصی مورد نیاز برای رمزگشایی این داده ها را ندارند.

 


بیشتر بخوانبد : “چطور با برنامه نویسی جاوااسکریپت کسب درامد کنیم؟


 

تفاوت بین HTTP و HTTPS

 

 

در این بخش به تفاوت های بین پروتکل های HTTP و HTTPS اشاره شده است:

گواهی SSL

یکی از تفاوت های اصلی بین پروتکل های HTTP و HTTPS در گواهی SSL است. همان طور که گفتیم، پروتکل HTTPS یک نسخه توسعه یافته از پروتکل HTTP با ویژگی امنیتی است.

این ویژگی امنیتی برای وب سایت هایی که اطلاعات حساس مانند اطلاعات کارت اعتباری را منتقل می کنند بسیار مهم است.

پروتکل HTTPS به دلیل داشتن پروتکل SSL، ایمن است. پروتکل SSL داده هایی را که سرویس گیرنده به سرور منتقل می کند رمزگذاری می کند. اگر شخصی سعی کند اطلاعاتی را که بین سرویس گیرنده و سرور در حال انتقال است بدزدد، به دلیل عدم دسترسی به کلید خصوصی، امکان خواندن داده ها را نخواهد داشت. در حالی که اگر از پروتکل HTTP استفاده شود، خواندن این اطلاعات برای هکرها به دلیل دسترسی به کلید عمومی بسیار آسان خواهد بود.

 

 

 

احراز هویت

مرورگرها باید تأیید کنند که کاربر، دستگاه یا وب سایتی که با آن رو به رو هستند، واقعا کسانی هستند که ادعا می کنند. به همین دلیل پروتکل HTTPS متکی به احراز هویت است. اما پروتکل HTTP اصل فقط بر اساس اعتماد است.

 

سرعت

صفحات وب سایت هایی که از HTTP استفاده می کنند سریع تر از صفحات وب در دامنه های HTTPS بارگیری می شوند. این به این دلیل است که HTTPS برای رمزگذاری پیام ها به قدرت محاسباتی بیشتری نیاز دارد.

 

شماره پورت port number 

HTTP داده ها را از طریق پورت ٨٠ ارسال می کند، در حالی که HTTPS داده ها را از طریق درگاه ۴۴۳ ارسال می کند. HTTP فقط در لایه application عمل می کند، اما HTTPS در لایه transport عمل می کند و از فناوری های PKI استفاده می کند. به همین دلیل است که می گوییم HTTPS امن است.

 

برای فعال سازی پروتکل HTTPS به چه چیزی نیاز داریم؟

همان طور که در بخش قبل اشاره کردیم، فعال کردن پروتکل HTTPS مستلزم استفاده از یک گواهی معتبر SSL است. این گواهینامه دیجیتالی فایلی است که حاوی اطلاعاتی درباره سازمان شما برای کمک به احراز هویت آن و سایر اطلاعات رمزنگاری مفید است که به کاربران سایت کمک می کند تا از طریق رمزگذاری با آن ارتباط ایمن برقرار کنند.

گواهینامه های SSL دارای انواع مختلفی از اعتبارسنجی هستند که نیازهای شما را برآورده می کند.

 

تأیید دامنه (Domain validation) 

این روش فقط به صاحب سایت نیاز دارد تا ثابت کند که مالک دامنه است. این پایین ترین سطح تأیید است و برای سایت هایی که اطلاعات کاربر را جمع آوری نمی کنند یا به کاربران نیاز به لاگین در سایت را ندارند، بهترین گزینه است.

 

اعتبارسنجی سازمانی (Organization validation)

این سطح اعتبار سنجی شدیدتر از روش قبل است. اعتبارسنجی سازمانی برای وب سایت هایی که می خواهند هویت خود را تأیید کرده و امنیت داده ها را حفظ کنند، بسیار عالی است.

 

اعتبارسنجی گسترده (Extended validation) 

این روش شدیدترین نوع اعتبارسنجی است و نیاز به بالاترین سطح تأیید توسط صادرکننده گواهی را دارد. در نتیجه، اطلاعات سازمان شما بیشتر نمایان می شود. این روش برای وب سایت هایی که اطلاعات حساس کاربران را جمع آوری می کنند و نیاز به محافظت از آن ها دارند، مناسب است.

 

پس اگر بخواهیم به طور خلاصه بگوییم، قبل از اینکه انتقال داده ها بین سرور و سرویس گیرنده آغاز شود، ابتدا باید اطلاعات و کلیدها را در فرآیندی تحت عنوان SSL تبادل کنند. این فرآیند منجر به ایجاد کلید دیگری (session key) می شود که دو طرف مخفیانه در مورد آن تصمیم می گیرند. این کلید همان چیزی است که سرور و کلاینت را برای ایجاد اتصال امن و رمزگذاری شده آماده می کند.

 

مزایای استفاده از پروتکل HTTPS

 

وب سایت هایی که از HTTPS استفاده می کنند دارای مزایای زیر هستند:

 

جلوگیری از حمله به سایت

احراز هویت، از برخی حملات هک جلوگیری می کند. از جمله این حملات می توان به حملات man-in-middle و جعل دامنه اشاره کرد. حمله man-in-middle زمانی اتفاق می افتد که هکر خود را بین دو دستگاه (احتمالاً مرورگر و سرور وب) قرار می دهد و ارتباط بین این دستگاه ها را رهگیری می کند.
جعل دامنه زمانی است که هکر صفحه ای ایجاد می کند که شبیه یک وب سایت قانونی است. در هر صورت ، هکر می خواهد اطلاعات حساس را بدزدد.

 

جلب اعتماد کاربران 

بسیاری از کاربران نوارهای URL را در مرورگرهای خود بررسی می کنند تا ببینند قفل سبز وجود دارد یا خیر. این نشان می دهد که اطلاعات حساس آنها هنگامی که این اطلاعات را در فرم هایی در وب سایت وارد می کنند ، ایمن خواهند بود. اکثر کاربران در صورت مشاهده هشدار “HTTP” و “Not Secure” روی صفحه خود، از وب سایت شما خرید نمی کنند. این پیام در سایت شما نشان می دهد که شما به امنیت داده های کاربرانتان اهمیتی نمی دهید!

امنیت سایت

همان طور که از نامش پیداست، HTTPS بسیار امن تر از HTTP است. گواهی SSL به شما کمک می کند تا از داده ها در حین انتقال بین وب سایت و سرویس گیرنده محافظت کنید. وقتی داده ها در سراسر اینترنت حرکت می کنند، ممکن است قبل از رسیدن به مقصد نهایی، در چندین سرور رمزگشایی شوند. این فرصت های زیادی برای مجرمان سایبری است که از آن به خطر بیفتند.

همچنین استفاده از گواهینامه ای که هویت شما را تأیید می کند، این اطمینان را به کاربران می دهد که می توانند به حفظ امنیت داده ها در سایت شما اعتماد کنند. علاوه بر این استفاده از پروتکل HTTPS، سایت شما را در برابر فیشینگ محافظت می کند.

 

بهبود رتبه موتور جستجو و سئو سایت

رتبه بندی در موتورهای جستجو و سئو برای هر وب سایتی بسیار مهم است. وقتی یک بازدیدکننده درخواست خود را در موتور جستجو تایپ می کند، موتور جستجو با استفاده از عوامل مختلفی وب سایت ها را رتبه بندی می کند و نمایش می دهد. گوگل اعلام کرده است وب سایت هایی که از پروتکل HTTPS استفاده می کنند، در صفحه نتایج رتبه بهتری خواهند داشت.

بر اساس گزارش Search Engine Journal، سه نتیجه ارگانیک اول در جستجوی گوگل بالاترین میزان کلیک را دارند. این مقدار برای اولین نتیجه در گوگل، ٪۲٨/۵ و برای نتایج دوم و سوم به ترتیب دارای ٪١۵ و ٪١١ است و برای نتیجه دهم به ٪۲/۵ کاهش می یابد.
بنابراین، شما باید هر کاری که می توانید انجام دهید تا رتبه موتورهای جستجو خود را ارتقا دهید. در نتیجه، داشتن گواهی SSL و HTTPS اولین قدمی است که می توانید در راستای امنیت سایت خود و ارتقای رتبه خود در نتایج گوگل بردارید.

 

نحوه انتقال از HTTP به HTTPS

جا به جایی بین HTTP و HTTPS کار دشواری نیست. تنها کاری که باید انجام دهید این است که از هر شرکتی گواهینامه SSL بخرید و آن را به درستی روی سرور خود نصب کنید.

امروزه بسیاری از شرکت ها گواهینامه SSL مقرون به صرفه را می فروشند. برای اطلاع از نام این شرکت ها کافی است در گوگل جستجو کنید. امروزه تقریبا تمامی شرکت های ارائه دهنده خدمات هاستینگ، در پکیج های خود گواهی SSL را دارند. اما شرکت های دیگری نیز هستند که می توانید با استفاده از خدمات ارزی، از آن ها گواهی SSL را تهیه کنید.

 


بیشتر بخوانید : “هر آنچه که باید درباره هاست و دامنه بدانید


 

برای فعال سازی گواهی SSL، باید مراحل زیر را طی کنید:

ایجاد درخواست امضای گواهی : ابتدا باید یک درخواست امضای گواهی (CSR) برای دامنه خود ایجاد کنید. این را می توان از داشبورد یا کنترل پنل هاست خود انجام دهید.

خرید گواهینامه : در مرحله بعد، باید به وب سایت مرجع صدور گواهینامه یا شرکت فروشنده گواهینامه های SSL بروید. پس از ایجاد حساب کاربری در سایت شرکت، باید CSR خود را برای آن ها ارسال کنید. سپس، گواهینامه به همراه کلیدهای آن برای شما صادر می شود.

نصب گواهینامه ها را در هاست : مرحله بعدی نصب گواهی بر روی سرور است. شما می توانید گواهینامه ها را با استفاده از کنترل پنل ارائه شده توسط هاست وارد کنید.

انجام ریدایرکت 301 : آخرین مرحله انجام ریدایرکت 301 از نسخه HTTP سایت شما به نسخه HTTPS است. با این کار، تمام کاربران شما به صفحه حاوی پروتکل HTTPS هدایت شده و از طریق اتصال ایمن به سایت شما دسترسی پیدا خواهند کرد.

 


بیشتر بخوانید : “اشتباهات رایج در ریدایرکت که همه کارشناسان سئو باید بدانند


 

کلام آخر

در این مقاله که از سری مقاله های آموزش جاوا اسکریپت است، سعی کردیم نگاه کلی به نحوه کار پروتکل ها در اینترنت، و بررسی دو پروتکل مهم HTTP و HTTPS داشته باشیم. همان طور که گفته شد، استفاده از پروتکل HTTPS در وب سایت بسیار مفید است.

همچنین از تاثیر این پروتکل بر امنیت سایت، ایجاد اعتماد کاربران و همچنین سئو سایت گفتیم. 

در مقایسه پروتکل های HHTP و HTTPS، قطعا HTTPS به دلیل مزایا و ویزگی هایی که در بالا ذکر کردیم، برنده است. پس وقت آن رسیده اگر هنوز از پروتکل HTTP استفاده می کنید، سریعا آن را به HTTPS تغییر دهید. 

 

برای تهیه این مقاله از منابع زیر استفاده شده است:

javatpoint.com

izooto.com

cheapsslsecurity.com

مشاهده نسخه گرافیکی و کامل