Site icon آکادمی آمانج

رزومه نویسی حرفه ای برای ورود به بازار کار (به همراه دانلود فایل رزومه)

طبق آنچه که در منابع تاریخی ذکر شده اولین فردی که اقدام به نگارش رزومه کرد، لئوناردو داوینچی بوده است. این رزومه که در سال هایی بین ۱۴۸۱ تا ۱۴۸۲ میلادی نگاشته شده، با مضمونی حرفه ای و به عنوان معرفی نامه به یک کارفرما ارسال شده است.
تا اواخر دهه ۱۹ میلادی این سبک از رزومه نویسی در جهان شهرت داشت و در اوایل قرن بیست با اندکی تغییردر محتوا همچون ارائه ویژگی ها و مشخصات شخصی، سن، جنسیت، تاهل، دین و … مورد بازبینی قرار گرفت.

در دهه ۸۰ میلادی و همزمان با آغاز عصر دیجیتال رزومه نویسی تا حد زیادی به فرم امروزی نزدیک شد. رزومه که از واژه فرانسوی (résumé) گرفته شده است به نوشته ای گفته می‌شود که پیشینه تحصیلی، مهارتی، شغلی و همچنین کلیاتی از زندگی شخصی شما را شامل شده و به عنوان یک سند پویا در اختیار شرکت ها و کارفرمایان قرار می گیرد تا آن ها بتوانند با مطالعه آن نسبت به استخدام و یا واگذاری پروژه تصمیم گیری نمایند.
در این مقاله که راهنمای جامعی بر رزومه، اصول رزومه نویسی، انواع رزومه و … می‌باشد من سعی دارم با ارائه نکات ارزشمندی در حوزه نگارش رزومه و همچنین پرداختن با اشتباهات رایج در رزومه نویسی شما را برای شش ثانیه ارزشمندی که در استخدام شما تاثیرگذار است آماده سازم.

 


به شما توصیه می‌کنم حتما مقالات؛ راهنمای جامع مهارت های نرم و انتخاب شغل مناسب من را مطالعه بفرمایید.


 

رزومه چیست؟

رزومه یا resume یک سند پویاست که در آن سوابق تحصیلی، کاری، دستاوردها و… ذکر شده و از آن برای معرفی خود به کارفرمایان، سازمان ها، دانشگاه ها و… استفاده می‌شود.
در اصل شما در رزومه خودتان را در مختصرترین و مفیدترین حالت ممکن برای فرد دیگری معرفی می‌کنید. پرواضح است که هرچه قدر این معرفی بهتر انجام شود، مسیر شما برای رسیدن به جایگاهی که به دنبال آن هستید راحت تر طی خواهد شد.
در بین انواع رزومه ها، رزومه کاری بیشترین متقاضی را در بین اقشار مختلف داشته و معمولا حساسیت برای تنظیم و تهیه یک رزومه استاندارد بالاست.

 

انواع رزومه

برخلاف آنچه عموم مردم تصور می کنند، رزومه انواع مختلفی دارد و به روش های مختلفی سازماندهی می‌شود به همین منظور در ادامه به معرفی رایج ترین قالب های ارائه رزومه خواهیم پرداخت.

۱) رزومه کاری

از رایج ترین انواع رزومه، رزومه های کاری هستند که تمرکز اصلی آن ها بر مهارت ها و تخصص شماست. در این سبک رزومه، تاریخ و زمان فعالیت های گذشته اهمیتی نداشته یا به زبان ساده تر سابقه افراد مورد ارزیابی قرار نمی‌گیرد و کارجویان فقط مهارت های خودشان را در آن ذکر می‌کنند.
نکته: این سبک از رزومه معمولا دارای ایرادات فراوانی است و معمولا شرکت هایی از این سبک رزومه استفاده می‌کنند که مصاحبه های بسیار تخصصی و آزمون های سنجش مهارت برگزار می‌کنند.

 

۲) رزومه زمانی

در این سبک رزومه، سابقه کاری و علمی فرد از انتها به ابتدا نوشته می شود. این شیوه رزومه نویسی نیز در بین بسیاری از کارجویان و کارفرمایان رایج است. چراکه آخرین دستاوردهای یک فرد به عنوان معیاری ارزشمند برای تصدی یک موقعیت شغلی جدید مورد ارزیابی قرار میگیرد.

 

۳) رزومه اینفوگراف

برخلاف رزومه های عادی که برای نمایش سوابق و مهارت های فرد در قالب یک نوشته ارائه می‌گردد، رزومه های اینفوگراف از عناصر گرافیکی مثل تصاویر، نمودارها، قالب بندی ها و فونت های مختلف بهره می برد.

 

۴) مینی رزومه

در یک مینی رزومه اطلاعات کوتاهی درباره شغل و توانایی های متقاضی که صرفا مربوط به همان موقعیت شغلی است، ارائه می شود. این سبک از رزومه نویسی بیشتر برای انجمن ها و نمایشگاه های کار مورد استفاده قرار می گیرند.

۵) روزمه ترکیبی

این سبک از رزومه که بهترین قالب ساخت رزومه است، ترکیبی از تمامی موارد فوق است و با تاکید بر مهارت ها، توانمندی های حرفه ای، به مهارت های جنبی و علایق افراد نیز پرداخته و در برخی موارد از المان های گرافیکی نیز بهره میبرد.

 

تفاوت رزومه با CV

اصلی ترین تفاوت بین رزومه CV در بسط اطلاعات شخصی، مهارت ها، سوابق و تحصیلات می باشد. رزومه بین ۱ تا ۲ صفحه می باشد و به طور مختصر و با تمرکز به موقعیت شغلی فعلی نوشته می‌‌شود اما CV می‌تواند بالای ۳ صفحه باشد و به طور کامل مهارت هایی که شما می‌خواهید برای آن اپلای کنید را شرح دهد.
دومین تفاوت بزرگ رزومه و CV در نحوه نگارش آن می‌باشد. در رزومه شما با قرار دادن چند عنوان کلی مثل سوابق، تحصیلات، مهارت ها و… مهم ترین موارد را به صورت تیتروار عنوان می کنید اما در CV تعداد تیترها و شرح هریک، مزیتی یزرگ محسوب می‌شود.
سومین و آخرین تفاوت رزومه و CV در استفاده از آن می‌باشد. رزومه معمولا برای به دست آوردن موقعیت شغلی جدید مورد استفاده قرار می‌گیرد اما CV اصولا مورد استفاده کسانی قرار می‌گیرد که قصد تحصیل در دانشگاه های خارج کشور را دارند.

 

تفاوت رزومه با پورتفولیو

پورتفولیو، مجموعه ای از نمونه کارهای شما است و معمولا در زمینه های هنری، و رشته های همچون طراحی گرافیک، تصویر سازی، فیلم سازی، موشن گرافیک و… مورد استفاده قرار می‌گیرد. در اصل پورتفولیو راهی برای اثبات میزان مهارت های شما از طریق نمونه کارهای قبلی می‌باشد. شما در پورتفولیو به سوابق، مسئولیت ها و پروژه های پیشین خود اشاره می‌کنید و نشان می‌دهید که در آن تا چه میزان موفق بوده اید.

نکته: به شما توصیه میکنم اگر قصد ارسال پورتفولیو دارید، آن را با رزومه خود ادغام کنید و تحت یک فایل به کارفرما ارسال کنید. اگر پورتفولیو شما آنلاین است به گذاشتن یک لینک در رزومه اکتفا نکنید و حتما از آن یک خروجی آفلاین گرفته و به همراه یک رزومه ادغام شده به شرکت مربوطه ارسال کنید.

 

تفاوت روزمه با فرم ثبت درخواست کار (Application Form)

فرم ثبت درخواست کار یا اپلیکیشن فرم سندی است که به منظور ثبت اطلاعات متقاضی، تهیه می‌شود. این فرم معمولا توسط کارفرما طراحی شده و موضوعاتی را بررسی می‌کند که وی مایل است درباره داوطلبان بداند. این فرم ممکن است به صورت آنلاین در دسترس متقاضیان قرار بگیرد و یا فقط برای کسانی که در مرحله اول، رزومه‌شان پذیرفته شده است ارسال شود یا به صورت چاپی و قبل از جلسه مصاحبه به متقاضی داده شود.

نکته: هرگز از فرم ثبت درخواست کار، به جای رزومه استفاده نکنید؛ چون بهترین ساختار برای معرفی شما نیست، ظاهر حرفه‌ای ندارد و به راحتی توسط مسئول استخدام قابل شناسایی است.

 

تفاوت رزومه با Cover Letter

Cover letter، همانطور که از نامش پیداست یک نامه است که به کارفرما توضیح می‌دهد که چرا شما برای این شغل مناسب هستید و چرا انتخاب کردن شما، به سود سازمان تمام خواهد شد.
اگرچه شما در رزومه هم درباره سوابق کاری و مهارت‌ها و دستاوردهای مرتبط خود با آن فرصت شغلی صحبت می‌کنید، اما cover letter به شما فرصتی می‌دهد تا از ساختار خشک و لیست‌ مانند رزومه خارج شده و به شکلی کیفی به معرفی خود بپردازید.

کاور لتر، راهی برای تاکید کردن روی ویژگی‌های برجسته شماست که ارتباط زیادی با آن سمت شغلی دارد. و از این بابت با رزومه تفاوت دارد. گرچه استفاده از cover letter در ایران مرسوم نیست اما شما می‌توانید به عنوان مکمل رزومه از آن استفاده کنید. این درحالی است که در خارج از کشور ارائه cover letter امری ضروری است و شما در صورت ضعیف بودن در آن، از گزینه های مناسب برای حذف شدن می باشید!

نکته: تفاوت cover letter با SOP (statement of purpose): بارز ترین تفاوت این دو در کاربرد آن می‌باشد. SOP اصولا برای درخواست موقعیت های آکادمیک مثل، تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد، دکتری و یا درخواست هیئت علمی استفاده می‌شود اما cover letter برای موقعیت های شغلی مورد استفاده قرار میگیرد.

 

 

 

بخش های اصلی رزومه

اطلاعات شخصی: تصویر مناسب، نام و نام خانوادگی، تلفن تماس، آدرس پستی، آدرس ایمیل، سال تولد، وضعیت تاهل، وضعیت نظام وظیفه.
خلاصه سوابق کاری: از مرتبط ترین و یا آخرین سوابق مربوط به موقعیت شغلی فعلی شروع به نگارش کنید و مدت زمان حضور در هر موقعیت را حتما ذکر کنید. در این بخش ذکر سمت شغلی، نام شرکت گذشته و مسئولیت ها و وظایف اکیدا توصیه می شود.
خلاصه سوابق تحصیلی: ذکر مدارک علمی و دانشگاهی از آخرین مدرک، ذکر نام دانشگاه، تاریخ پذیرش و فارغ التحصیلی الزامی و ذکر معدل و عنوان پایان نامه (بنابر ارتباط موقعیت شغلی) اختیاری است.
گواهینامه ها: در این بخش نیز مدارک و گواهینامه های تخصصی خود را (مخصوصا اگر به سمت فعلی مرتبط است) همراه با نام موسسه، طول دوره برگزاری و تاریخ اخذ مدرک ذکر کنید.
مهارت ها و توانایی ها: این بخش شامل؛ مهارت های نرم افزاری، زبان های برنامه نویسی، تسلط بر زبان انگلیسی و… می باشد و ارائه آن در بسیاری از موارد الزامی است.
دستاوردها: حضور در کنفرانس های علمی و تخصصی، مقالات، دستاوردهای شغلی و حرفه ای همراه با تاریخ فعالیت حتما ذکر شود.
علایق شخصی: گرچه این بخش کاملا اختیاری است اما به شما توصیه میکنم حتما آن را پرکنید و چند مورد از کارهایی که به آن علاقه دارید را ذکر کنید این موارد میتواند ترکیبی از سرگرمی ها و ورزش مورد علاقه شما باشد.
معرف: این بخش نیز از موارد اختیاری است، اما اگر شغل شما به هر دلیل نیاز به معرف دارد، حتما نام معرف، شغل و سمت، آدرس و شماره تماس وی را درج کنید.
آدرس شبکه های اجتماعی: این بخش نیز از موارد اختیاری است. به شما توصیه می‌کنم صرفا لینک شبکه های اجتماعی حرفه ای خود مثل لینکدین را در این بخش قرار دهید.

نکته: اگر در شبکه های اجتماعی مختلف، مثل توییتر و یا اینستاگرام فعالیت حرفه ای و کاری دارید می‌توانید آدرس آن را نیز در همین بخش قرار دهید.

 

چه مهارت هایی را در رزومه بنویسیم؟

مهارت هایی که شما میبایست در رزومه خود به طور مختصر ولی شفاف به آن اشاره کنید در سه دسته قرار میگیرد:

۱) مهارت های قابل انتقال

مهارت های قابل انتقال، مهارت هایی است که شما به صورت بالقوه آن ها را در خود پرورش داده اید:
مهارت هایی مثل نگارش متن اداری، کار حرفه ای با نرم افزارهای بنیادی کامپیوتر مثل office، تجربه مدیریت، مهارت های مذاکره موثر و سرعت عمل بالا از جمله مهارت هایی است که هرکسی آن ها را ندارد. در هر کدام از موارد فوق اگر تبحر دارید حتما آن را در رزومه خود ذکر کنید.(مخصوصا اگر به سمت شغلی شما مرتبط است.)

 

۲) مهارت های مرتبط با سمت شغلی

مهارت هایی که به طور خاص مربوط به شغل شما می‌باشد. برای مثال یک کارشناش سئو که در حوزه مارکتینگ و یا شبکه های اجتماعی تخصص دارد می‌تواند از این دو به عنوان یک مهارت مرتبط با سمت شغلی یاد کند.
نکته: در مشاغلی که کار با نرم افزاری خاص و یا تسلط بر زبان برنامه نویسی جز موارد ضروری نمی‌باشد به شما توصیه میکنم از آن به عنوان یک مهارت مرتبط یاد کنید.

 

۳) مهارت های نرم (اختیاری)

هنگامی که در حال نوشتن رزومه خود هستید، لازم است مهارت هایی را که تقریبا همه کارفرمایان به دنبال آن می باشند را در رزومه ارجاع دهید. البته اصل این موضوع در زمان مصاحبه شما صدق خواهد کرد.
هم چنین مطمئن شوید که مهارت های نرم خود را به مدیر استخدام کننده در هنگام مصاحبه ارائه می دهید و در طول مصاحبه نیز نگرش مثبت و شور شوق خود را نشان دهید.
فقط در مورد مهارت های مورد نیاز شرکت صحبت نکنید بلکه به آن ها ثابت کنید این ویژگی ها را دارا هستید. برای مصاحبه آمادگی کامل داشته باشید و چند نمونه از مهارت های نرم خود را به طور موثر مورد استفاده قرار دهید. به اندازه کافی در مورد موقعیت و شرکت به طور صحیح و آگاهانه با مصاحبه کننده صحبت کنید.
در روزمه کاری خود در بخش مهارت ها نیز می‌توانید با افزودن باکس مهارت های نرم، به مهم ترین مهارت های خود اشاره کنید:

این مهارت ها می‌تواند ترکیبی از موارد زیر باشد:

 

اشکالات رایج در نگارش رزومه

جالب است بدانید که بیش از ۸۰درصد از رزومه ها قبل از رسیدن فرد به مرحله مصاحبه حذف می‌شوند. دلیل این موضوع، اغلب مشکلاتی است که در تهیه رزومه انجام می‌شود. البته موضوع نوید بخش این است که بیشتر این ایرادات در بین متقاضیان مشترک بوده و شما با اطلاع از این اشتباهات رایج می توانید به شکلی موثر کیفیت رزومه خود را افزایش داده و شانس خود را برای موفقیت در ماصحبه کاری افزایش دهید.

 

نوشتن رزومه طولانی

بحث مفصل در مورد رزومه و طولانی تر کردن آن تضمین کننده موفقیت شما نیست. برای رفع این مشکل به شما توصیه می‌کنم برای رزومه خود هدف تعیین کنید و همه بخش های رزومه را با توجه به هدف خود بنویسید.
شما باید توجه کنید که مدیران زمان زیادی برای مطالعه رزومه شما ندارند و معمولا در مطالعه رزومه صرفا به نکات مهم، مثل سوابق، تحصیلات، سمت ها و مهارت های شما توجه می‌کنند. پس سعی کنید به هیچ وجه متن های طولانی ننویسید و در عوض از نمودار و عدد استفاده کنید.

 

استفاده از فونت های ناخوانا

اینکه رزومه شما چشم خواننده را خسته نکند موضوع بسیار مهمی است. بنابر این سعی کنید از فونت های ساده و خوش خوان استفاده کنید. بدین منظور استفاده از فونت های رایگان nazanin – yekan – mitra –zar و فونت های غیر رایگان iransans- dana- ahang نیز برای نگارش رزومه بسیار مناسب می‌باشد.

 

استفاده از اطلاعات شعاری و نامرتبط

نوشتن کلمات شعاری و غیرحرفه ای، اعتبار رزومه شما را تحت الشعاع قرار می‌دهد. استفاده از کلماتی مانند: منظم، دقیق و سخت کوش، ایده آل گرا، مستعد و علاقه مند به یادگیری، به هیچ وجه کار درستی نیست. به جای استفاده از این موارد سعی کنید از عبارات تخصصی حرفه خود استفاده کنید.

 

غلط املایی و گرامری

املای اشتباه و نگارش غیر استاندارد از دیگر اشکالاتی است که برخی کارجویان متاسفانه به آن بی توجه هستند. توجه داشته باشید که یک غلط املایی (هرچند کوچک) و یا جمله سازی ناصحیح می‌تواند به راحتی شانس شما را برای استخدام کاهش دهد.
برای جلوگیری از این مشکل، پس از ساخت رزومه حتما آن را با فرد دیگری به اشتراک بگذارید و از او بخواهید رزومه شما را به طور کامل مطالعه کند.

 

عدم بخش بندی مناسب

یکی دیگر از ایرادات اساسی که معمولا در رزومه دیده می‌شود. عدم بخش بندی مناسب و عدم درج اطلاعات به صورت صحیح در هر بخش می‌باشد. عدم رعایت این موضوع، هرچند شما کاربلد و متخصص باشید، شما را غیر حرفه ای نشان خواهد داد.
پس سعی کنید با مطالعه رزومه های مختلف و ایده گرفتن از آن ها بخش بندی درستی برای رزومه خود پیاده کنید و اطلاعات مربوطه را به درستی ذکر کنید.

 


بر اساس آماری که دانشگاه کنت در مورد اشتباهات رایج در رزومه نویسی ارائه داده است، عمده ترین اشتباهات کارجویان در رزومه شامل موارد زیر می‌باشد:
غلط املایی، دستوری و نگارشی ۵۶٪
عدم ارتباط مهارت با موقعیت شغلی ۲۱٪
سابقه کم کاری ۱۶٪
ساختار و محتوای ضعیف رزومه ۱۱٪
عدم دستاورد مهم ۹٪
شماره تماس و ایمیل اشتباه ۹٪
ابهام در اطلاعات داده شده ۵٪
عدم صداقت ۲٪
عدم وجود تصویر ۱٪
سایر موارد ۳٪


 

بهترین نرم افزارهای ساخت رزومه

 

Hiration

این وبسایت یکی از بهترین ابزارهای ساخت رزومه به شمار می‌آید چرا که به یک دیتابیس بزرگ از بهترین نمونه های CV در مشاغل و سمت های مختلف متصل است. شما به کمک این سایت می‌توانید رزومه کاری بهترین های حوزه فعالیت خود را مشاهده کنید.
در این سایت چهار قالب رزومه که برای سمت های شغلی؛ بازاریاب، مدیرفروش، مدیر زنجیره تامین و دبیر رایگان هستند و مابقی قالب ها به صورت پرمیوم قابل استفاده اند.
نکته: به شما توصیه می‌کنم حتی اگر قصد استفاده از این ابزار رزومه ساز را ندارید، از بهترین cvها برای ایده گرفتن و تکمیل رزومه خود استفاده کنید و با استفاده از رزومه رایگان این سایت بخش های مربوط به خود را پر کنید و سپس از آن در فرمت pdf خروجی بگیرید.

 

Resume

دومین سایتی که در نوشتن رزومه به شما به شکل موثری کمک خواهد کرد، سایت resume.io می‌باشد. این سایت با ارائه ۴ قالب رایگان که برای انواع مشاغل مناسب است، شما را در روند نگارش رزومه همراهی خواهد کرد.
نکته: شما برای استفاده از این سایت نیاز به ثبت نام ندارید و می‌توانید بدون پرداخت هزینه به صورت رایگان از هر چهار قالب اسفاده کرده و در صورت لزوم تم آن ها را تغییر دهید.

 

Canva

کانوا بیش از ۱۰۰ الگوی رزومه رایگان در وبسایت خود دارد، شما می‌توانید از این الگوهای قابل ویرایش بنابر حوزه شغلی خود، به صورت رایگان استفاده کنید.

 

Novoresume

شما با استفاده از این وبسایت می‌توانید فونت، چیدمان و سبک قالب رزومه خود را انتخاب و شخصی سازی کنید و بسته به اهمیت هر بخش آن را در قسمت مورد علاقه خود قرار دهید.

 

 بهترین رزومه سازهای ایرانی

اگر قصد طراحی رزومه فارسی و با استفاده از وبسایت های ایرانی را دارید، وبسایت های زیر برای این مهم بسیار مناسب اند:

 

دانلود رزومه (قابل ویرایش)

در ادامه برای راحتی شما، کارجویان و دانشجویان عزیز دو نمونه قالب قابل ویرایش رزومه خدمت شما ارائه شده است. شما می‌توانید به صورت رایگان این فایل ها را دانلود کرده و برای تکمیل رزومه کاری خود (در هر سمتی که هستید) از آن استفاده کنید.

 


دانلود رایگان نمونه فایل رزومه


جمع بندی

نگارش رزومه یکی از مهارت هایی است که در حوزه آموزش های مهارت نرم قرار میگیرد.
تنظیم یک رزومه استاندارد بدون شک کار سختی است، اما باید این موضوع را در نظر داشت که شما بدون داشتن یک رزومه مناسب نمی‌توانید به آن جایگاهی در جستجوی آن هستید دست پیدا کنید.

فرایند رزومه نویسی مثل بازاریابی است، حتی بهترین محصولات نیز بدون یک استراتژی بازاریابی درست نمی‌توانند به آن موقعیتی که شایسته آن هستند، برسند. پس من به شما توصیه می‌کنم حتما مواردی که در این مقاله بر روی آن تاکید شد را در روند نگارش رزومه خود در نظر بگیرید تا بتوانید به راحتی سمت شغلی که شایسته آن هستید را بدست بیاورید.
چند نکته تکمیلی:

 

دوره تخصصی کانتنت مارکتینگ

آموزش تخصصی بازاریابی محتوا

حتما در این چند سال عبارت «تولید محتوا» را زیاد شنیده‌اید؛ حتی ممکن است این جملات هم برای شما آشنا باشند:

  • بلاگرهایی که کار تولید محتوا انجام می‌دهند، درآمد بسیار بالایی دارند.
  • شرکت‌های بزرگ در دنیا و حتی در ایران به فکر گسترش تیم محتوای خود هستند تا بتوانند از طریق بازاریابی محتوا فروش خود را بالا ببرند.
  • محتوا پادشاه است.

بازاریابی محتوا از آن دسته موضوعات جذابی است که خیلی‌ها تصور می‌کنند انجام آن هم کار ساده‌ای است. کافی است یک روز را به تولید محتوا یا تدوین برنامه بازاریابی محتوایی اختصاص دهید تا متوجه شوید این کار چقدر ظرافت و پیچیدگی دارد. این روزها بازاریابی محتوایی توانسته در همه صنایع، از کسب‌وکارهای کوچک و خانگی گرفته تا سازمان‌های شناخته‌شده و تخصصی جای خود را پیدا کند. حالا دیگر کسی نمی‌تواند منکر این شود که روش سنتی بازاریابی جای خود را به بازاریابی محتوایی داده است. همه کسب‌وکارها متوجه این موضوع شده‌اند که برای داشتن سهم بازار در فضای کاری بزرگ و کنار رقبای سرسخت، به محتوای منحصربه‌فرد، خلاقانه و جذاب نیاز دارد تا بتواند اعتماد کاربر را به دست آورده و او را متقاعد کند که از میان میلیون‌ها محتوای رنگارنگ، آن را انتخاب کند.
ادامه...

مشاهده نسخه گرافیکی و کامل