آیا می خواهید ماجراجویی خود را در دنیای طراحی سه بعدی شروع کنید اما احساس می کنید هنوز نرم افزار مناسبی را پیدا نکرده اید؟ نگران نباشید!
امروزه، مدل های سه بعدی که در انیمیشن، بازی، معماری، طراحی محصولات صنعتی و تبلیغات استفاده می شوند، نقش مهمی در دنیای گرافیک دیجیتال ایفا می کنند. اگر می خواهید ایده های خود را بدون اتلاف وقت روی نرم افزار اشتباه تحقق بخشید، انتخاب نرم افزار مناسب طراحی سه بعدی ضروری است. تسلط بر بهترین نرم افزار طراحی سه بعدی به این معنی است که شما به عنوان طراح، در این صنعت، با رشد سریع تقاضا رو به رو خواهید شد.
ما در این مقاله برای کمک به شما در انتخاب نرم افزار مناسب، مجموعه ای از نرم افزارهای طراحی سه بعدی را که برای همه، از مبتدی تا حرفه ای مناسب است، جمع آوری کرده ایم.
آنچه در این نوشته خواهیم داشت
طراحی سه بعدی چیست؟
طراحی سه بعدی یک تکنیک در گرافیک کامپیوتری برای تولید نمای دیجیتالی سه بعدی از هر شی یا سطحی است.
مدل های سه بعدی برای انواع رسانه ها از جمله بازی های ویدئویی، فیلم ها، معماری و طراحی داخلی، تصویرسازی، مهندسی و تبلیغات تجاری استفاده می شود. مولفه اصلی در طراحی سه بعدی مجموعه نقاطی در فضای سه بعدی است که از اتصال این نقاط به یکدیگر، یک جسم سه بعدی برای بیننده تداعی می شود.
١) Maya
اگر از هر طراح سه بعدی بخواهید بهترین نرم افزار طراحی سه بعدی را نام ببرد، به احتمال زیاد، یکی ازآن ها Autodesk Maya خواد بود. Autodesk Maya که به عنوان استاندارد صنعت گرافیک کامپیوتر شناخته می شود، دارای طیف وسیعی از ابزارها و ویژگی های بی نظیر است. مایا در مدل سازی، بافت، نورپردازی و رندرینگ عالی است و مجموعه ویژگی های گسترده آن شامل ذرات، مو، فیزیک بدن جامد، بافت پارچه، شبیه سازی مایع و شخصیت های انیمیشنی است که برای مدل های پیچیده و با جزئیات بالا بسیار مناسب است.
مجموعه ابزارهای این نرم افزار بسیار پیچیده است و یادگیری آن به زمان نیاز دارد. با این حال، اگر قصد دارید در صنایع انیمیشن یا جلوه های بصری مشغول به کار شوید، منطقی است از همان نرم افزاری استفاده کنید که در کمپانی های بزرگ دنیا مانند ILM ، Pixar ، DNEG و Framestore از آن استفاده می کنند.
امکانات این نرم افزار به حدی گسترده است که ممکن شما از بسیاری از آن ها استفاده نکنید، بنابراین باید تصمیم بگیرید که آیا تمام قابلیت های آن در پرو ژه شما استفاده می شود یا بهتر است سراغ برنامه ای دیگر بروید.
مزایا
• فوق العاده قدرتمند
• مجموعه ابزار جامع
معایب
• گران قیمت
• یادگیری آن مشکل است.
٢) Cinema 4D
یکی دیگر از ابزارهای بسیار قدرتمند و گران قیمت طراحی سه بعدی، Cinema 4D است که هر چند گران قیمت است اما سزاوار جایگاه خود در لیست نرم افزارهای حرفه ای سه بعدی ما است. این ابزار به شما امکان می دهد طرح های پیچیده سه بعدی ایجاد کنید.
Cinema 4D در مدل سازی سه بعدی قطعات خودرو، مناظر و حتی انیمیشن و شخصیت های فیلم بسیار مناسب است و برای تعدادی از ابزارهای سه بعدی آن مانند مدل سازی چند ضلعی پیشرفته، مدل سازی پارامتری و ابزار مجسمه سازی بسیار ستایش شده است.
Cinema 4D، دارای کتابخانه آنلاین عظیمی است که بسیاری از آموزش ها و افزونه ها، در آن موجود است که با نصب این افزونه ها می توانید کارایی این نرم افزار را افزایش دهید. شما در صورت خرید این نرم افزار عضو این کتابخانه خواهید شد.
این نرم افزار برای سیستم عامل ویندوز و مک موجود است. برخی از استودیوهای حرفه ای فقط از Cinema 4D استفاده می کنند که میزان قوی و همه کاره بودن Cinema 4D را نشان می دهد.
مزایا
• محیط کاربرپسند
• داراری افزونه های حرفه ای
معایب
• قابلیت کم در نسخه رایگان
• گران قیمت
• مناسب برای استفاده حرفه ای و نامناسب برای مبتدیان
۳) Autodesk 3Ds max
3Ds max، یک برنامه گرافیکی سه بعدی رایانه ای Autodesk است که در فیلم سازی، تجسم معماری و محصولات صنعتی استفاده می شود. مانند مایا، 3Ds max دارای یک مجموعه ابزار بسیار قوی برای مدل سازی سه بعدی است، مانند شبیه سازی سیال، مو و خز، به علاوه انیمیشن سازی.
این نرم افزارکتابخانه عظیمی از اصلاح کننده های مختلف فرایند مدل سازی را برای طراحان مبتدی و متوسط فراهم کرده است. همچنین 3Ds Max مجموعه ابزارهای حرفه ای را ارائه می دهد که البته هزینه ای را در ازای آن دریافت می کنند. با این حال، مبتدیان می توانند این نرم افزار را به صورت رایگان دریافت کنند و نسخه آزمایشی آن نیز به مدت 30 روز در دسترس است.
مزایا
• یادگیری راحت تر نسبت به مایا
• دارای ابزارها و قابلیت های پیشرفته
معایب
• گران قیمت
• فقط برای ویندوز در دسترس است.
۴) ZBrush
ZBrush یک نرم افزار طراحی سه بعدی بسیار کامل است که برای کاربران حرفه ای طراحی شده است. این نرم افزار، یکی از پرکاربردترین برنامه های طراحی است. هدف ZBrush این بوده که تمام ابزارهایی را که یک طراح برای ایجاد تصاویر خلاقانه سه بعدی نیاز دارد را ارائه دهد، بنابراین دارای طیف وسیعی از گزینه ها و ماژول ها است. این نرم افزار مدل سازی سه بعدی را می توان برای نقشه های دو بعدی و مدل های سه بعدی استفاده کرد. این بدان معناست که تبدیل یک تصویر دو بعدی به یک طرح سه بعدی بسیار ساده است. نرم افزار ZBrush، برای سیستم عامل های ویندوز و مک در دسترس است.
مزایا
• دارای مجموعه گسترده ای از ابزارهای طراحی
معایب
• منو و رابط کاربری ضعیف و غیر استاندارد
• یادگیری آن سخت است.
۵) Modo
Modo یک نرم افزار مدل سازی سه بعدی است که یک جریان کار کامل مدل سازی و انیمیشن را ارائه می دهد. این دستگاه مجهز به ابزارهایی برای مدل سازی مستقیم، مدل سازی رویه ای و مجسمه سازی با قلم مو است تا مدل های شما را تنظیم کند. این نرم افزار یک موتور رندر قوی دارد که به شما امکان می دهد پیش نمایش طرح خود را مشاهده کنید. Modo را می توان روی دستگاه های ویندوز ، مک و لینوکس نصب کرد.
مزایا
• مدل سازی عالی
• رابط کاربری مناسب
معایب
• ممکن است برخی از ابزارها نسبت به سایر نرم افزارها ضعیف تر باشند.
۶) Blender
Blender در واقع یک نرم افزار رایگان و متن باز (Open source) طراحی سه بعدی است. شاید در ایران رایگان بودن یک نرم افزار ویژگی خاصی به حساب نیاید، چون نسخه کرک شده اکثر نرم افزارهای پولی موجود است، اما در واقع یکی از دلایل محبوب بودن بلندر در دنیا، همین رایگان بودنش است. شما با دانلود نرم افزار کرک شده هزینه ای را پرداخت نخواهید کرد اما به بسیاری از ویژگی های آن نرم افزار نیز دسترسی نخواهید داشت. اما مزیت اساسی بلندر این است که با وجود رایگان بودن، شما به تمامی ویژگی های آن دسترسی خواهید داشت و این عالی است!
همچنین اشاره کردیم که بلندر یک نرم افزار متن باز است، به این معنی که کاربران به کدهای آن دسترسی دارند. در نتیجه برنامه نویسان می توانند کدهایی را جهت بهبود کاراریی نرم افزار تعریف کنند و آن را در اختیار کاربران قرار دهند. در نتیجه انعطاف پذیری نرم افزار افزایش می یابد، امنیت آن بالاتر می رود، در صورت وجود باگ در نرم افزار، به راحتی اصلاح می شود. این ویژگی بلندر باعث شده بسیاری از طراحان و علاقه مندان به طراحی سه بعدی از آن استفاده کنند.
این نرم افزار دارای ابزارهای قدرتمند طراحی سه بعدی است و به طور گسترده ای به عنوان جایگزین مناسب برای نرم افزارهای طراحی پولی در نظر گرفته می شود.
بلندر در تمام سیستم عامل های ویندوز، مک و لینوکس قابل اجراست و نسبت به سایر نرم افزارهای طراحی بسیار سبک است.
مزایا
• بلندر برای تمام کاربران از مبتدی تا حرفه ای مناسب است.
• این برنامه از پشتیبانی کاربران زیادی برخوردار است.
• با هر بروزرسانی جدید ، عملکرد نرم افزار بهبود می یابد.
معایب
• کار کردن با این نرم افزار شاید کمی سخت به نظر برسد اما با گذراندن یک دوره آموزشی مناسب قطعا این مشکل رفع خواهد شد.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم ۶ نرم افزار محبوب در حوزه طراحی سه بعدی را معرفی کنیم. نرم افزارهای طراحی سه بعدی همه با اهداف یکسان ایجاد نشده اند و به دلیل طیف وسیع کاربردهای مدل سازی سه بعدی در رشته های مختلف، طبیعی است که برخی در زمینه های خاصی بیشتر استفاده شوند.
یادگیری اکثر این نرم افزارها نه ارزان و نه آسان. شما برای تسلط بر طراحی سه بعدی، علاوه برشرکت در دوره آموزش طراحی سه بعدی جامع، تلاش و انگیزه زیادی لازم است! شما می توانید با توجه به هدفتان از طراحی سه بعدی و همچنین سخت افزار و سیستم عامل کامپیوترتان، بهترین تصمیم را در مورد این که کدام نرم افزار را برای پروژه های مدل سازی سه بعدی خود شروع کنید، بگیرید.