در این مقاله ما قصد داریم به سه سوال زیر پاسخ جامعی ارائه دهیم
با مقالات قدیمی سایت که جایگاه مناسبی دارند ولی محتوای آن کاربردی نیست چه کنیم؟
حذف این مقالات موجب از دست رفتن اعتبار و جایگاه سایت میشود؟
این مقالات قدیمی باعث ایجاد چه مشکلاتی می شوند؟
در اوایل سال ۲۰۰۰ بود که کسب و کارهای بزرگ به ارزش ارائه مقالات تخصصی و تولید محتوا (متنی،صوتی،تصویری) پی بردند و در بازاریابی دیجیتال از آن به عنوان یک بازوی قدرتمند برای افزایش فروش، بالا بردن نرخ تعامل و افزایش آگاهی از برند استفاده کردند.
در این بین برخی کسب و کارهای کوچک نیز این فرصت را مغتنم شمرده و از وبلاگ ها برای جذب تبلیغات و در نتیجه کسب درامد استفاده کردند که موفقیت هایی نیز در این زمینه داشتند.
البته نکته مهمی که در آن سالها به آن اهمیت داده نمیشد مخاطب پسندی و بهبود کیفیت مقالات از لحاظ بصری و محتوا بود.
بیزینس ها اغلب مقالات را از روی هم کپی و بدون بررسی کیفیت و یا بروزرسانی مقاله آن را در صفحات خود و یا شبکه های وبلاگی که ساخته بودند، بارگزاری میکردند.
حدود سال ۲۰۱۱ بود که گوگل با توجه به عدم رضایت کاربران از نتایج جستجو و محتواهای بی کیفیتی که در فضای وب گسترده شده بود اقدام به ارائه الگوریتم پاندا برای مبارزه با این سیستم نمود.
از بزرگترین مبارزات پاندا میتوان به نابودی وبسایت هایی که به اصطلاح مزرعه محتوا بودند اشاره کرد، مدیران این سایت ها اغلب به انتشار مقالات بی ارزش و یا کم ارزش می پرداختند که با این حرکت گوگل کاملا دچار تنزل شدند.
مقالات قدیمی مانند کتابهای قدیمی و ارزشمندند که هر چند وقت یکبار باید آنها را از کتابخانه خارج کرد، آن را ورق زد و گرد و خاک آن را گرفت.
اما اگر کتابخانه ما کتابهایی با محتوای ناکارآمد و یا نامربوط داشته باشد، بهتر است آن ها را در جعبه گذاشته و از کتابخانه بیرون ببریم و یا نگهشان داریم؟
حال این مثال را در به فضای اینترنت و مقالات وبلاگ گسترش میدهیم، اگر از جهت تکنینکال به این موضوع نگاه کنیم قطعا از بین رفتن مقالات قدیمی و بی ارزش می تواند عملکرد خزنده های گوگل را در وبسایت شما بهبود ببخشد.
مدت زمانی که ربات های خزنده در وبسایت شما به بررسی مقالات تولید شده می پردازند محدود است و این زمان نباید برای بررسی مقالات قدیمی و بی ارزش وبسایت شما صرف شود.
اما از طرفی، محتوای شما نشان و علامت برند شماست و بهبود آن میتوان باعث افزایش اعتبار و ارزش شما نزد کاربران شود.
پس بهتر است بجای حذف مقالات، آن ها تا آنجا که ممکن است ویرایش کرده و بروزرسانی کنیم.
آنچه در این نوشته خواهیم داشت
معیار حذف یا به روزرسانی مقالات چیست؟
برای این کار در ابتدا سعی کنید اطلاعات و آمار کامل و جامعی در مورد مقالات قدیمی از طریقابزارهایی مثل سرچ کنسول و یا گوگل آنالیتیکس استخراج کنید.
این اطلاعات باید کاملا کمی و مربوط به بازدید، کامنت، نرخ تعامل و… باشد.
پس از جمع آوری این اطلاعات باید به بررسی و مقایسه مقالات بپردازید تا بتوانید در مورد حذف و یا بروزرسانی آنها تصمیم گیری کنید برای این کار من پنج معیار مهم را به شما معرفی می کنم تا این کار سخت را به راحتی انجام دهید.
معیار اول: محتوای من تا چه میزان برای کاربر مفید و کاربردی است؟
محتوای مفید ( متنی، صوتی، ویدئویی) در اصل محتوایی است که آگاهی کاربر را افزایش داده و یا او را سرگرم می کند.
یک محتوای مفید باید یک سوال در ذهن مخاطب ایجاد کرده و یا سوالی را به کاربر پاسخ دهد، باعث حل مشکل کاربر شده یا برای او دارای جذابیت باشد.
معیار دوم: محتوای من تا چه میزان ارزشمند است؟
محتواهایی که آمار بازدید بالایی داشته و مخاطب را به اشتراک گذاری و یا اظهار نظر ترغیب میکند، محتوایی ارزشمند است.
لازم به ذکر است که ارزشمند ترین محتوا، محتوایی است که کاربر را از طریق یک دکمه CTA هوشمندانه به صفحه خرید میکشاند.
معیار سوم: محتوای من ایراد فنی دارد؟
در همه ی وبلاگ ها حتی وبلاگ خودمان هم قطعا مقالاتی وجود دارد که از نظر کیفیت محتوا در سطح بالایی قرار داشته باشند اما به دلایلی از لحاظ فنی مثل نکات نگارشی، داشتن عکس های جذاب و مرتبط، لینک سازی داخلی خوب و … دچار ضعف باشند. این محتواها که اغلب دردسته مقالات قرار میگیرند پاسخ این سوال میباشند.
معیار چهارم: محتوای من با موضوع کاری من در ارتباط است؟
محتوای شما قطعا باید با موضوع وبسایت و حوزه کاری شما مرتبط باشند در غیر این صورت دلیلی برای نگهداری این مقالات وجود ندارد. حتی محتوایی که دارای ارزش افزوده است اگر با حوزه کاری شما در ارتباط نباشد، بهتر است از سایت حذف شده و محتوایی مرتبط و با کیفیت با آن جایگزین شود.
معیار پنجم: موضوع و یا متن محتوای من تکراری است؟
در حین ارزش گذاری و بررسی مقالات ممکن است به مواردی برخورد کنیم که از نظر موضوعی مشابه یکدیگر هستند و در موارد نادری کاملا کپی به نظر برسند.
این مقالات ممکن است مشکلاتی نظیر محتوای کپی شده ویا Cannibalization را در سایت شما ایجاد کنند.
نتیجه گیری اول
برای خود یا تیم محتوا یک جدول استراتژی بروزرسانی محتوا نوشته و در ماه تعدادی از مقالات خود را به صورت مداوم بهبود ببخشید، شما با استفاده از معیارهای فوق به آسانی میتوانید در مورد مقالات قدیمی تصمیم گیری کرده و مقالات بی ارزش را با استفاده از ریدایرکت ۳۰۱ به مطالب و یا صفحه فرود مرتبط منتقل کنید.
در ادامه برای شما به توضیح مورد از راه هایی که برای بروزرسانی مقالات میتوانید استفاده کنید پرداخته ام.
به شما عزیزان توصیه میکنم مطالعه دو مقاله زیر را به هیچ وجه از دست ندهید:
۱) ارتقا کیفیت محتوا و اصول نگارشی
اولین کاری که خود من برای بروزرسانی مقالات انجام میدهم، اصلاح مقالات از لحاظ نگارشی است، رعایت قواعد نگارشی، بهبود جمله بندی، رعایت اصول پاراگراف بندی و… از مجموعه کارهایی است که شما در قدم اول میتوانید برای محتواهای ارزشمند قدیمی خود به کار ببرید.
۲) بهبود سئو مقالات
همانطور که در مقالات گذشته گفتم، رعایت نکات سئو در ارتقا و بهبود جایگاه محتوای شما در کلمات کلیدی خاص بسیار از اهمیت بالایی برخوردار است.
قرار دادن لینک های داخلی برای به جریان افتادن مخاطب در بین صفحات سایت شما، بهبود و بازبینی کلمات کلیدی، به کار بردن کلمات کلیدی در پاراگراف های اول و آخر، بروزرسانی و یا بهبود وضعیت متن های جایگزین تصویر، انکر تکستها و… از مجموعه نکات سئومحتوایی است که شما باید انجام دهید و یا اگر نقصی در آن وجود دارد به بهبود آن بپردازید.
۳) بهبود وضعیت ظاهری مقالات
متمایز کردن رنگ زیر عنوان ها، جمع بندیها و نکات، اضافه کردن تصاویر یا ویدئو به محتوا، بهبود پاراگراف بندی و… از مواردی است که در مرحله سوم باید به بهبود آن بپردازید.
۴) اضافه کردن اطلاعات جدید به محتوا ( بروزرسانی محتوایی)
طبق تجربه یکی از مهم ترین فاکتورهایی که گوگل به آن توجه بسیار دارد به روز بودن مقالات است. در اصل بعد از مدتی کاربران و گوگل نسبت به مقالاتی که اطلاعات به روز و دسته اولی ندارند، بی اعتماد می شوند. پس یکی از بهترین روش ها برای بازگرداندن مقالات قدیمی بروزرسانی محتوایی آن هاست.4
این کار نه تنها رتبه مقاله شما را در کلمات کلیدی ارزشمند حفظ می کند بلکه تا حدود ۷۴ برابر شانس شما را برای جذب بازدید کننده افزایش می دهد.اضافه کردن اطلاعات جدید، قوانین، رویدادها و … از جمله کارهایی است که شما می توانید برای بهبود محتوایی مقالات قدیمی خود به کار ببرید.
۵) انتشار محتوا در شبکه های اجتماعی
اگر زمان و هزینه ای برای بهبود محتوای خود صرف کردید بهتر است محتوای خود را با این شکل جدید در اختیار عموم بگذارید، برای اینکار توصیه می کنم حتما با تغییر تاریخ انتشار، مقاله را در صفحه اول سایت خود نیز به اشتراک بگذارید.
۶) جمع بندی دوم + گام آخر
آخرین گام در تمام فعالیت ها قطعا ارزیابی آن میباشد، بعد از به روز رسانی یا حذف مقالات نوبت به آن رسیده که تغییرات و نتایج را ثبت کرده و به مقایسه بپردازیم.
برای اینکار استفاده از گوگل سرچ کنسول به شما در مقایسه این آمار کمک خواهد کرد شما از این طریق میتوانید رتبه کلمات کلیدی، نرخ CTR ، نرخ کلیک و … را قبل و بعد از بروزرساتی با هم مقایسه کنید.
یک نکته بسیار مهم که باید به آن توجه کنید این است که بهبود و به روزرسانی محتوا بهتر است به صورت مستمر انجام شود. در واقع یکی از وظایف تیم محتوا بروزرسانی مقالات قدیمی است.
من به همراه تیم محتوایی آمانج در دو هفته پایانی ماه می ۲۰۲۰ با توجه به آپدیت هسته گوگل اقدام به بروزرسانی محتواهای قدیمی کردیم. این کار نه تنها از افت رتبه جلوگیری کرد بلکه تعدادی از مقالات ما با رعایت همین نکات ساده در صفحه اول رشد کرد. این موضوع همان معجزه سئو است که شما میتوانید آن را در نتایج خود ببینید.
شما هم اگر تجربه مشابهی از این استراتژی هوشمند دارید با ما در میان بگذارید
علی سخا/ آکادمی آمانج