Site icon آکادمی آمانج

نکات مهم دوره کارآموزی که هیچکس به شما نخواهد گفت! (راهنمای تخصصی)

دوره کارآموزی

به نظر شما ویژگی منحصر به فرد شرکت گوگل نسبت به مابقی کمپانی های بزرگ مثل آمازون، فیسبوک، نتفلیکس و… چیست؟ درآمد خوب؟ مزایای فوق العاده؟ شرکت در پروژه های بزرگ؟ انعطاف شغلی؟
هیچ کدام! در حقیقت مفاهیمی مثل اخراج، تعدیل نیرو و … در گوگل معنایی ندارد و اگر شما مشکل اخلاقی نداشته باشید تا همیشه در گوگل خواهید ماند.
حتی نرخ استعفا کارکنان گوگل در سال های اخیر در حدود ۱۰ درصد گزارش شده که این رقم در بین کمپانی ها بزرگ که نرخ خروجی در حدود ۲۰ درصد دارند، رقمی بسیار کوچک است.

گرچه این نرخ خروج پایین در شرکت هایی نظیر گوگل بیانگر موضوعات مختلفی همچون؛ مدیریت حرفه ای، ساختار منابع انسانی استاندارد، محیط کار امن و… است اما مهم‌ترین فاکتور گوگل که آن را از تمام شرکت‌های مشابه متمایز کرده است، پروسه استخدامی دشوار آن است، که البته دارای یک میانبر ایده‌آل به اسم «دوره کارآموزی» نیز هست!

نه تنها در گوگل بلکه در اغلب شرکت‌های خارجی، دوره کارآموزی به عنوان یکی از مهم‌ترین موقعیت‌های شغلی مورد توجه قرار می‌گیرد، چرا که در نهایت این شرکت ها، بهترین نفرات دوره‌های کارآموزی خود را به عنوان کارمند تمام وقت برای پروژه های خود انتخاب می‌کنند.
دوره کارآموزی یک فرصت برد-برد است، هم به نفع شرکت و هم به نفع کارآموز. به همین دلیل خروجی های دوره های کارآموزی نیز آنقدر در این بازه زمانی دانش عملی کسب کرده اند که به راحتی می‌توانند به هر شرکتی جذب شده و فعالیت حرفه ای خودشان را در یک موقعیت جدید شروع کنند.

کارآموزی همواره به عنوان یک گذار بسیارمهم برای ورود یک فرد به شغل مورد علاقه اش تلقی می شود. کارآموزی یک فرصت طلائی برای آشنایی هرچه بیشتر شما با بخش های پنهان و چالش های کار، دیدار با افراد و تیم های مختلف، شبکه سازی، آزمون و خطا بدون ریسک بالا و… است و به زبان ساده؛ یک پیش نمایش از تمام آن‌چیزی است که شما در سال‌های آینده با آن روبرو خواهید شد.
به دلیل اهمیت موضوع کارآموزی و عدم توجه شرکت‌ها به این موضوع مهم، من در این مقاله که راهنمای جامعی بر کارآموزی است به مباحث مهمی از قبیل؛ دلایل ارائه فرصت کارآموزی، مصاحبه کارآموزی، نحوه درخواست کارآموزی، طول دوره، قرارداد و باید و نبایدهای کارآموزی به طور کامل خواهم پرداخت. امیدوارم مطالعه این مقاله برای شما عزیزان سودمند باشد.

 

دلیل ارائه فرصت کارآموزی

 

تفاوت دوره کارآموزی و کارورزی

در دوره کارآموزی، کارجویان با حضور خود و مشارکت در فعالیت‌های درون سازمانی (در حوزه خاص) به کسب تجربه مشغول می‌شوند و درکنار آن ممکن است اصول تئوری و یا آکادمیک را نیز آموزش ببینند. از طرفی کارفرمایان نیز با ارائه این فرصت، به اهداف سازمانی خود برای تربیت و استخدام نیروی مجرب با هزینه و ریسک کمتر نائل خواهند شد.

در دوره کارورزی برخلاف دوره کارآموزی، کارجویانی که هیچ گونه دانش نظری نسبت به موضوعی ندارند، تحت نظر یک استادکار قرار گرفته و به صورت عملی مهارتی را آموزش می‌بینند. دوره های کارورزی معمولا طولانی تر بوده و در مشاغل فنی و حرفه ای ارائه می‌شود. در دوره های کارورزی معمولا کارورز کاری انجام نداده و صرفا با نگاه کردن به عملکرد استاد، کار را یاد می‌گیرد.

 

مزایای دوره کارآموزی برای کارجویان

 

نحوه درخواست کارآموزی

برای اینکه شما بتوانید شرکت، موسسه و… مورد نظر خود را برای گذراندن دوره کارآموزی انتخاب کنید به شما توصیه می‌کنم مراحل زیر را طی کنید:

 

ساخت رزومه

اولین قدم شما پیش از جستجو برای فرصت کارآموزی باید تهیه یک رزومه خوب از سوابق، تحصیلات و تجربیات شما باشد. به دلیل آنکه صحبت در مورد رزومه و باید و نبایدهای آن بسیار مفصل است و خارج از بحث ماست، به شما توصیه می‌کنم مقاله «رزومه نویسی حرفه ای برای ورود به بازار کار» را مطالعه بفرمایید و اگر سوالی داشتید در انتهای مقاله با ما در میان بگذارید.

 

ارائه رزومه

سریع ترین راه برای پیدا کردن یک پوزیشن کارآموزی، استفاده از سایت های کاریابی مثل؛ ایران تلنت، جاب ویژن، جابینجا و… می‌باشد این وبسایت ها به شما این امکان را می‌دهند تا در حوزه کاری خود، شرکت هایی که دوره کارآموزی برگزار می کنند را به آسانی پیدا کرده و با توجه به معیارهای شخصی خودتان مثل؛ محل شرکت، طول دوره، امکانات،حقوق(اختیاری) و… بهترین فرصت کارآموزی را برای خودتان پیدا کنید و با ارسال رزومه، منتظر تماس شرکت ها باشید.

نکته بسیار مهم: قبل از انتخاب شرکت حتما از طریق وبسایت هایی مثل جاب‌گای که پلتفرمی مناسب برای انتشار تجربیات کاری می‌باشد و همچنین جستجو در شبکه های اجتماعی و… از نحوه مدیریت و ساختار سازمانی شرکت مورد نظر خود اطلاع پیدا کنید.
نکته بسیار مهم ۲: یکی دیگر از بهترین راه ها برای پیدا کردن فرصت کارآموزی، ارائه رزومه در لینکدین و درخواست از متخصصان فعال در حوزه مورد نظر شما می‌باشد.

مصاحبه کارآموزی

معمولا شرکت ها پس از تایید ایمیل برای آشنایی بیشتر، نوشتن قرار داد کارآموزی و … شما را به مصاحبه حضوری دعوت می‌کنند. اصول مصاحبه کارآموزی تفاوت زیادی با آنچه در مصاحبه های شغلی انجام می‌شود ندارد ولی بالتبع صحبت در مورد دستاوردها و سوابق کاری شما در این جلسات انجام نخواهد شد. اما به شما توصیه می‌کنم قبل از حضور در جلسه مصاحبه حتما مقاله «نکات ضروری در مصاحبه کاری» را مطالعه بفرمایید.

 


خارج از گود: مصاحبه با کارآموز برای مدیران 

کسب و کارها برای آنکه بتوانند بالاترین سطح کیفی را در استخدام کاراموز برای خودشان رقم بزنند می‌بایست به دنبال نیروهایی با توانایی فکری، اجرایی بالا باشند و به سنجش انگیزه و اشتیاق آن ها تمرکز کنند. بررسی اهداف شرکت و یا موسسه برای تعیین فرد واجد شرایط یکی از مهم ترین مبانی است که مدیران باید هنگام مطالعه رزومه و همچنین در مصاحبه های استخدامی به آن دقت کنند.
خب با توجه به مطالب فوق، کارجویان را بر اساس چه معیارهایی بسنجیم؟

نکته: اصول مصاحبه با کارآموزان تفاوت زیادی با مصاحبه ای که به قصد استخدام صورت می‌گیرد، ندارد بنابر این به شما مدیران عزیز توصیه می‌کنم قبل از جلسه. حتما مقاله فوق که در حوزه مصاحبه حضوری برای استخدام معرفی شده بود را، مطالعه بفرمایید.


 

طول دوره کارآموزی

طول دوره کارآموزی بنابر نیاز شرکت، نیاز کاراموز، نوع کار و … می‌تواند متفاوت باشد. از نظر بسیاری از کارفرمایان، کارآموزان به جز در مباحث مالی تفاوتی با دیگر کارمندان نداشته و می‌بایست مطابق با قوانین شرکت یا وزارت کار مانند مابقی کارمندان در فضای کار حضور یابند.
اما برخی شرکت ها با توجه به سیاست های حرفه ای خود، دوره کارآموزی را به صورت دورکاری و یا پاره وقت تنظیم می‌کنند و با استفاده از سرپرستان مجرب و همچنین برنامه ریزی استاندارد بیشترین بازدهی را برای طرفین تضمین می‌کنند.

 

استخدام بعد از دوره کارآموزی

طبق آماری که parenta در سال ۲۰۱۹ ارائه کرد، بیش از ۹۰ درصد کارآموزان بعد از اتمام دوره کارآموزی خود در همان شرکت و یا در پروژه های مختلف همان سازمان مشغول به فعالیت می‌شوند و از این بین ۲۵ درصد آن ها در سال بعد ارتقا شغلی پیدا می‌کنند.

 

قرارداد کارآموزی

یکی از سؤالات مهمی که هم مدیران و هم افراد متقاضی کارآموزی با آن روبرو هستند این است که آیا دوره کارآموزی نیاز به عقد قرار داد دارد یا خیر؟
این موضوع همانند طول دوره کارآموزی کاملا به سیاست های سازمانی وابسته است اما داشتن یک قرار داد کارآموزی زمینه ساز یک تجربه حرفه ای برای طرفین خواهد بود و جدیت بیشتر طرفین را در انجام وظایف محوله را به دنبال خواهد داشت.

 

جمع بندی

دوره کارآموزی یک فرصت طلائی برای کسب تجربه در یک محیط حرفه ای می‌باشد. کارآموزان با گذراندن این دوره جدا از تجربه حرفه ای و تکمیل دانش عملی خود، می توانند به راحتی و بدون ریسک بالا آزمون و خطا کنند، با چالش های پروژه های واقعی آشنا شوند و در کنار آن مهارت هایی مثل کارتیمی، تعامل با تیم های مختلف، تلاش برای رسیدن به یک هدف جمعی، انعطاف پذیری، زمان بندی و… را در خود پرورش دهند.
به شما توصیه می‌کنم در دوره کارآموزی خود سعی کنید تا آنجا که می‌توانید سوال کنید، با دیگران ارتباط برقرار کنید، هرچه که به نظرتان لازم است را یاد بگیرید، نظم را تمرین کنید و با چالش های مبارزه کنید.

در نگارش این مقاله از وبسایت های: studiesinaustralia ،indeed، internships کمک گرفته شده است.

مشاهده نسخه گرافیکی و کامل