Site icon آکادمی آمانج

گیمیفیکیشن در UX و تکنیک های آن برای جذب کاربر به محصول

گیمیفیکیشن در UX

طراحان به دنبال بهبود تجربه کاربری هستند و کاربران محصولی را انتخاب می کنند که استفاده از آن لذت بخش باشد ازاین رو باید تکنیکی وجود داشته باشد که کاربران را برای استفاده از محصول جذب کنیم، گیمیفیکیشن یکی از روش های اصلی طراحی است. اگر میخواهید نقش گیمیفیکیشن در طراحی تجربه کاربری را بدانید خواندن این مقاله به شما توصیه میشود.در این مقاله در مورد گیمیفیکیشن در ux و مزایای گیمیفیکیشن صحبت میکنیم.

 

گیمیفیکیشن چیست؟

در ابتدا اجازه دهید معنی gamification را برایتان توضیح دهم gamification به معنی بازی گونه سازی است و از نظر مفهومی بدین معنی است که طوری صفحه یا محصول خود را طراحی کنیم که حالت بازی برای مشتری داشته باشد البته در محیط خارج از بازی، به صورتی که مشتری برای استفاده از آن جذب شود.


مطالعه مقاله جامع «گیمیفیکیشن در دیجیتال مارکتینگ» به شما عزیزان توصیه می‌شود.


 

 

چگونه کاربران را با گیمیفیکیشن جذب کنیم؟

چالش

چالش موجب ایجاد انگیزه می شود از آنجایی که ما انسان ها می خواهیم ثابت کنیم که می توانیم چالش ایده خوبی است ،چالش موجب افزایش جذابیت می شود و موجب می شود کاربر برای اثبات توانایی های خویش تلاش کند چالش موجب می شود که کاربران کارهایی که ممکن است خسته کننده باشند را بهتر انجام دهند.

پاداش

پاداش موجب می شود که کاربران علاقه بیشتری برای مشارکت نشان دهند، می توانیم با پیشرفت کاربران به آنها پاداش و جایزه دهیم که موجب انگیزه کاربران می شود.

امتیازات

همانطور که بازی ها از امتیاز دادن برای مشخص کردن شخص برنده استفاده می کنند همان طور محصول بازی انگاری شده از دو راه می تواند امتیاز دهد یکی بر اساس امتیازات گرفته شده و دیگری براساس ورود کاربر به سایت.

مدال و برچسب

مانند بازی هنگامی که کاربران به یک امتیاز خاص می رسند به آنها مدال یا برچسب دهیم  زیرا کاربران را جذب می کند و موجب انگیزه در کاربران می شود.

اعلام برنده

می توانیم اشخاص را بر اساس امتیازو مدالی که کسب کرده اند برنده اعلام کنیم و به آنها رتبه دهیم از آنجا که انسان ها موجوداتی اجتماعی هستند با معرفی کردن کاربرانی که عملکرد بهتری دارند کاربران را به استفاده بهتر جذب کنیم به کاربر با گذر از هر مرحله امتیاز دهیم و آنها را رتبه بندی کنیم به طوری که حس رقابت بینشان به وجود آید همچنین میزان پیشرفت کاربر در آن اپلیکیشن را به کاربر نشان دهیم به طوری که کاربر با گذر از موانع احساس پیشرفت و موفقیت کند.

طراحی سفر

می توانیم یک سفر را برای کاربر طراحی کنیم که در این سفر از تجربیاتش استفاده کند و اطلاعاتی را به کاربر بدهیم که در مورد پیشرفت سفرش بداند و آن را به ادامه این سفر تشویق کنیم در ابتدای سفر هم به مشتری اطلاعاتی بدهیم که مسیر را بشناسد.

محدودیت ها

می توانیم برای یک خرید توسط مشتری محدودیت زمانی و یا هر محدودیت دیگری تعیین کنیم مثل بازی که برای امتیاز گرفتن از یک مرحله باید آن را در زمان مشخصی انجام دهیم ، مثلا تخفیف های زمان دار بگذاریم و یا تکمیل ظرفیت برای ثبت نام. البته باید این را هم در نظر داشته باشید که آنقدر از یک سبک استفاده نکنید که محصول بیش از حد به بازی شباهت پیدا کند

تاثیر و وابستگی اجتماعی

کاربران برای انجام کار گروهی پاداش دریافت کنند از آنجا که کار گروهی موجب افزایش حس رقابت می شود هیجان انگیزترست که برای پاداش گرفتن در بازی ،بازیکنان باید با یکدیگر مشارکت داشته باشند همچنین از کاربرانی که تجربه داشته اند به عنوان مربی برای کاربران جدید استفاده کنید که بتوانند تجربیاتشان را به اشتراک بگذارند و یا کاربران می توانند نظری در رابطه با محصول دارند را به اشتراک بگذارند.

علاوه بر این می توانید کاربران را به خرید گروهی تشویق کنید مثلا اگر خریدی را گروهی انجام می دهند تخفیف مشخصی بگیرند،به کاربر امکان دعوت کاربران دیگر را بدهید ،انجمن یا تالار گفتگو ایجاد کنید به طوری که بتوانند تجربه هایشان را به اشتراک بگذارند ،ارتباط لحظه ای بین کاربران ایجاد کنیم مانند poke زدن در فیسبوک.

آموزش قدم به قدم

مرحله به مرحله به کاربر طرز استفاده از سرویس را بیاموزید به طوریکه وارد مرحله جدید شود در صورتی که مرحله قبلی را درست انجام داده باشد.

ایجاد حس معنادار در مخاطب

حس معنادار در مخاطب ایجاد کنید باید طوری این احساس را در مخاطب به وجود آوریم که حس قهرمانی،تعلق داشتن به گروهی خاص و غرور تیمی ،متفاوت از دیگران بودن،خوش شانس بودن طوری که حس کند نباید این شانس را از دست بدهد در مخاطب ایجاد شود و یا برای روز های خاص تقویم هدیه و تخفیف بگیرند.

ایجاد حس خلاقیت در مخاطب

به کاربر اجازه دهیم آن طور که میخواهد بازی را بچیند ، به کاربر قدرت انتخاب دهیم که بسته موردنظرش را با خلاقیت انتخاب کند  به طوریکه کاربر احساس کند بسته انتخابی اش بسته برد است و یا پاداش موقت به کاربر بدهید به طوری که کاربر نهایت خلاقیتش را برای استفاده از آن به کار گیرد مثل بسته دانلود رایگان اینترنت 5 تا 7 صبح.

ایجاد حس مالکیت به مخاطب

با تشویق کاربر به جمع آوری امتیاز موجب استفاده بیشتر کاربر از آن محصول می شویم به طوریکه با امتیازها بتوان کارهای مختلفی انجام داد و با امتیازها بتوان معامله کرد که حس قدرت را در کاربر تقویت می کند و یا کاربر بتاوند بازی را توسعه و رشد دهد.همچنین می توانیم کاربر را به جمع آوری کلکسیون تشویق کنیم مثلا آدامس love is با شماره بندی سریالی که روی عکس هایش داشت کاربر را تشویق می کرد که کلکسیونی از آن را جمع آوری کند.

ایجاد حس کمبود و بی صبری

مثلا نقطه آسایش کاربران در رده های بالاتر را به کاربران دیگر نشان دهیم و حس کمبود را در آنها ایجاد کنیم و یا قوانین خاصی وضع کنیم که فقط واجدین شرایط می توانند عضو باشگاه مشتریان شوند.

رقم زدن اتفاق های غیر قابل پیش بینی برای مشتری

از آنجا که کاربران در مسیر خسته می شوند برای رفع بی انگیزگی شان هدایایی در نظر بگیرید که غیر منتظره و بی دلیل باشند.

همچنین می توانید لوگوی محصول را به صورت مناسبتی تغییر دهید یا با تغییر ظاهر کاربر را شگفت زده کنید.

 


شما می توانید مقاله «طراح تجربه کاربری یا UX چیست؟(راهنمای جامع)»  که به معرفی و بررسی جامع طراحی تجربه کاربری می‌پردازد را مطالعه فرمایید.


مزایای گیمیفیکیشن

جمع بندی

گیمیفیکیشن در  ux روش جدیدی است که موثر واقع شده است و چون کاربران علاقه زیادی به استفاده از آن دارند بسیار مورد استقبال قرار گرفته است در این مقاله روش های به کارگیری عناصر بازی مانند امتیاز و پاداش و رتبه در اپلیکیشن های غیربازی مانند اپ های آموزشی را آموختیم و با گیمیفیکیشن و مزایای گیمیفیکیشن آشنا شدیم و نقش گیمیفیکیشن در طراحی UX را دانستیم.

مشاهده نسخه گرافیکی و کامل