در مقاله قبلی به طور کامل به معرفی رزومه و نحوه نگارش رزومه پرداختیم. در این مقاله که در ادامه مقاله پیشین خدمت شما ارائه شده است من قصد دارم با معرفی پورتفولیو، دلایل استفاده از آن، افرادی که باید از آن استفاده کنند و نکات طراحی پورتفولیو، راهنمای جامعی در حوزه طراحی portfolio که از بخش های مهم آموزش مهارت های نرم میباشد، خدمت شما ارائه کنم.
آنچه در این نوشته خواهیم داشت
پورتفولیو (portfolio) چیست؟
پورتفولیو یک مجموعه کامل از بهترین کارهای یک طراح گرافیک، کارشناس UI/UX، تصویرساز، طراح موشن گرافیک، طراحان سه بعدی و هرفردی که در حوزه محتوای بصری و هنرهای تجسمی فعالیت میکند، است.
شما به عنوان یک طراح، برای ورود به بازارکار یا اپلای دانشگاه، نیاز به ارائه پورتفولیو دارید.
پورتفولیو، در اصل نشان دهنده مهارت، سبک کاری، شخصیت حرفهای و ایدهپردازی یک طراح است. پورتفولیو همانند رزومه یکی از مهمترین معیارهایی است که که کارفرمایان بر اساس آن، مهارتهای فردی شما را مورد ارزیابی قرار داده و بر اساس آن شما را برای مصاحبه حضوری دعوت میکنند.
اهمیت پورتفولیو
فرض کنید شما طراح یک اپلیکیشن اندروید هستید و میخواهید برای یک موقعیت شغلی ایدهآل در حوزه طراحی اپلیکیشن اقدام کنید. شما برای معرفی خود میبایست علاوه برمعرفی خودتان که در مقاله رزومهنویسی حرفهای برای ورود به بازار کار به طور کامل به آن پرداخته شده، پروژههایی که در این حوزه انجام دادهاید را نیز به کارفرما معرفی کنید، دراین سبک مشاغل کارفرما میبایست بتواند تا روند طراحی شما در پروژههای پیشین، نتیجه آن، سبک کاری، تحقیقات UX شما، نحوه ارائه و… را به طور کامل بسنجد. این موارد به هیچ عنوان از طریق رزومه منتقل نخواهد شد و تنها راه ارائه آن، استفاده از یک پورتفولیو مناسب میباشد.
ساخت پورتفولیو
همانطور که گفته شد اگر در حوزه دیزاین، معماری و به صورت کلی رشته های هنری فعالیت می کنید ساخت پورتفولیو از مهم ترین کارهایی است که شما میبایست در روند استخدام خود به ساخت آن مبادرت بورزید. برای ساخت پورتفولیو استفاده از نرم افزارهایی نظیر ادوبی فتوشاپ و ادوبی ایلاستریتور بسیار رایج است.
برای اینکه در روند ساخت پورتفولیو ایده های مختلف را ببینید به شما توصیه میکنم حتما عباراتی نظیر samples graphic design portfolio را در گوگل سرچ کنید و با مشاهده نمونه کارهای افراد متخصص در حوزه کاری خود و با رعایت نکاتی که در این مقاله به طور کامل به آن اشاره شده، طراحی پورتفولیو خود را آغاز کنید.
نکته:
استفاده از وبسایت های robinmastromarino ، activetheory، locomotive برای آشنایی با ایده های مختلف طراحی پورتفولیو در حوزه های مختلف طراحی به شما توصیه میشود.
پورتفولیو هویت گرافیکی شماست و مثل اثر انگشت منحصر به فرد میباشد.
فضاهای مناسب انتشار پورتفولیو
شما پس از تهیه پورتفولیو میبایست آن را در بسترهای مختلفی، که معمولا به این منظور ایجاد شده اند، منتشر کرده و آن را در دسترس کارفرمایان، اساتید و هرفردی که میخواهد با روند طراحی و سبک و تنوع کارهای شما آشنا شود، قرار دهید.
در ادامه به معرفی بهترین بسترهایی که بدین منظور مورد استفده قرار میگیرند خواهم پرداخت:
استفاده از سایت های اشتراک گذاری فایل
یکی از روش های ارائه پورتفولیو که بین بسیاری از طراحان رایج است، ارائه نمونه کارها در سایت هایی نظیر Dribbble و Behance میباشد. اگر چه این وبسایتها برای ارائه نمونه کارهای شما بستری مناسب است ولی اگر شما قصد اپلای برای کار و یا تحصیل در خارج کشور را دارید ،این وبسایتها گزینه مناسبی نمیباشد.
از دیگر وبسایت هایی که شما میتوانید بدین منظور از آن استفاده کنید، سایت هایی مثل: carbonmade ،Art portfolio ،Artstation (مناسب برای متخصصان طراحی سه بعدی و نقاشان دیجیتال) میباشد.
استفاده از وبسایت شخصی
استفاده از وبسایت شخصی یکی از بهترین روشهای ارائه پورتفولیو است. درباره اهمیت وبسایت شخصی همین بس که بسیاری از دانشگاههای آمریکا ارائه پورتفولیو در وبسایت شخصی در رشته های هنر برای دانشجویان الزامی کرده اند.
نکته: راه اندازی وبسیات شخصی به هیچ وجه کار سخت و پیچیده ای نیست. شما میتوانید به راحتی با خرید یک دامنه و استفاده از یک قالب نصبی وردپرس به راحتی ظرف چند روز وبسایت شخصی خود را راه اندازی کنید و یا درصورت نیاز با گذراندن دورههای جامع طراحی سایت بدون پیشنیاز به طور کامل یک وبسایت حرفه ای برای خود راه اندازی کنید و نمونه کارهای خود را در آن بارگزاری کنید.
ساخت پورتفولیو در ISSUU
یکی از بهترین روش های ساخت پورتفولیو ارائه آن در قالب PDF میباشد. اما نه برای ارسال در ایمیل! بلکه برای بارگزاری آن در سایت هایی نظیر ISSUU. این سایت با نمایش آنلاین پورتفولیو شما بستری مناسب برای ارتباط بین طراحان با کارفرمایان و اساتید را ایجاد کرده است.
المان های اصلی پورتفولیو
رنگ
در انتخاب رنگ سعی کنید متناسب با سبک کاری خود از پالت رنگی مناسب استفاده کنید. اگر رنگ کار شما بسیار روشن است، المان های کار شما می بایست دارای رنگ های خاموش و تیرهتر باشد. استفاده درست از پالت ها و طیفهای مختلف رنگی نشان دهنده درک شما از رنگها، سلیقه و تسلط شما به ارائه یک پورتفولیو استاندارد است.
فونت و دستور زبان
ممکن است متنی که شما در پورتفولیو به کار میبرید بسیار کوتاه باشد اما در هر صورت، اشتباهات جزئی چه در زمینه دستور زبان و چه در زمینه املای کلمات میتواند به راحتی پورتفولیو و رزومه شما را در recycle bin سیستم کارفرما قرار دهد!
به همین منظور استفاده از نرم افزارهای ویرایشگر متن در زبان فارسی مثل ویراستیار و Grammerly در زبان انگلیسی می تواند گزینه خوبی برای جلوگیری از این اشتباهات باشد. در مورد فونت نیز سعی کنید از بیش از دو فونت مختلف استفاده نکنید، تایپوگرافی، سایز و کنتراست رنگی فونت ها را در بخش خای مختلف کاملا در نظر داشته باشید و به تناسب برای تاکید یا توضیح یک مطلب از آن استفاده کنید.
تصویر
تصاویر در پورتفولیو بیانگر وسعت دید و نوع نگاه شما به موضوعات مختلف می باشد. گرچه شما میتوانید در مورد سبک فعالیت و روند طراحی خود با دیگران صحبت کنید اما سبک بصری شما گویاترین متدی است که شما میتوانید با آن کارهای خود را برای دیگران ارائه کنید.
نکاتی که در انتخاب تصویر باید به آن دقت کنید:
- تصاویر باید شامل بهترین کارهای شما باشد. (حفظ تنوع الزامی است)
- تصاویر شما باید منسجم و تخصصی باشد. از تصاویر تزئینی استفاده نکنید.
تصاویر شما باید منعکس کننده مسیر طراحی، دید شما، خلاقیت و تنوع کارهای شما باشد.
نکات طراحی کاور پورتفولیو
کاور یا جلد پورتفولیو یکی از مهمترین بخشهای پورتفولیو است که ممکن است به دلایل مختلف نادیده گرفته شود. معرفی یک اثر هنری قوی بدون یک نقطه شروع درخشان، ارزش و قدرت کار شما را زیر سوال خواهد برد بنابر این قبل از آماده سازی محتوای پورتفولیو حتما موارد زیر را برای طراحی کاور پورتفولیو در نظر داشته باشید:
- طراحی مینیمال کاور
- ترکیبی موزون ازمحتوای آثار
- استفاده از تصاویر هنری انتزاعی
نکته: استفاده از بک گراند مناسب، نام دفترچه، نام صاحب اثر در جلد پورتفولیو الزامی است و به جز این موارد مابقی اطلاعات اضافی بوده و ذکر آن به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
چطور مقدمه پورتفولیو را بنویسیم؟
برای نگارش مقدمه پورتفولیو این ۳ قدم را به ترتیب طی کنید:
ارائه اطلاعات شخصی اعم از نام ونام خانوادگی و هدف از ارائه نمونه کار و سایر اطلاعاتی که از شما درخواست شده است میبایست در این بخش ارائه گردد.
به عنوان مثال: من محمد صوفی هستم و نمونه کارهای من بیانگر تمامی آموخته ها وتجربیات من در حوزه طراحی UI در طول ۷ سال فعالیت حرفه ای من است.
ارائه نکات اصلی نمونه کار به صورت خلاصه موضوع دیگری ست که شما میبایست در مقدمه به آن اشاره کنید. در این بخش از ذکر تمامی موارد خودداری کنید و به جای آن از جدول مطالب استفاده کنید.
توضیح دهید که چه چیزی نمونه کارهای شما را نسبت به دیگران منحصر به فرد میکند. این کار تضمین کننده این موضوع است که نمونه کارهای شما به یادماندنی بوده و بازتابی از ویژگی های منحصر به فرد کار خودتان است.
پورتفولیو باید چند صفحه باشد؟
کارفرمایانی که به دنبال جذب یک طراح خوب (در هر حوزه ای) هستند روزانه تعداد زیادی رزومه و پورتفولیو دریافت می کنند و برایشان جذابیت، خلاصه بودن و اهمیت به المان های اصلی اهمیت ویژه ای دارد.
برای اینکه پورتفولیو شما در مختصر ترین حالت خودش قرارداشته باشد به شما توصیه میکنم بهترین پروژه های خود را در صدر قرار دهید و با یک نمونه کار جذاب دیگر نیز آن را به پایان ببرید.
نکته: پروژه های متوسط یا به اصطلاح پروژه هایی که به آن افتخار نمی کنید یا در مورد آن ها شک دارید را رها کنید. دو پروژه قوی بسیار بهتر و اثرگذارتر از ۱۰ پروژه متوسط میباشد. گرچه هیچ قاعده مشخصی برای تعداد صفحات پورتفولیو وجود ندارد اما به شما توصیه می کنم هرگز تمام کارهای خود را در پورتفولیو نگنجانید و سعی کنید آن را در حدود ۱۰ صفحه (این عدد ممکن است با توجه به حوزه فعالیت و سابقه کاری شما، کمی بیشتر یا کمتر شود.) نگاه دارید.
نکات طلائی طراحی پورتفولیو
- جلد پورتفولیو را فراموش نکنید.
- مقدمه را جدی بگیرید.
- بهترین نمونه کارهای خود را ارائه دهید.
- از تمرینات طراحی کمتر استفاده کنید.
- بر روی نتایج کار تمرکز کنید.
- توصیه نامه
- رنگ، فونت و تصاویر را خیلی جدی بگیرید.
- Layout پورتفولیو خود را استاندارد کنید.